Két megkésett, de legalább semmitmondó választ kaptunk a Communitastól és az EMNP-től. Nem gond, perelünk.

Igazán kíváncsian vártuk a Communitas Alapítvány, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint a Magyar Polgári Párt (MPP) válaszát adatigényléseinkre, melyekben egy sor közérdekű dokumentumot kértünk tőlük.

Ezt az a júliusban elfogadott törvénymódosítás tette lehetővé, aminek értelmében a közintézményekhez hasonlóan a politikai pártok, valamint a közhasznú státusszal rendelkező civil szervezetek is kötelesek közérdekű adatot szolgáltatni.

A három szervezet közül a Communitas Alapítvány kiemelten fontos: az RMDSZ által alapított, közhasznú státusszal rendelkező alapítvány költségvetése az utóbbi három évben 7,8-8,5 millió lejre (1,7-1,9 millió euró) rúgott – ez a pénz abból a keretből származik, amit a Kormányfőtitkárság folyósít az erdélyi magyarság számára, és amit az RMDSZ kezel (cikksorozatunk itt).

Korábbi anyagunk a témában:

Adatigénylésekkel ünnepeljük az infotörvény bővítését

Feltöltik azt, ami előkészületben van

Annak ellenére, hogy az RMDSZ-nek három képviselője is ott volt a törvénymódosítás kezdeményezői között, az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány kevés jelét adja annak, hogy komolyan venné adatszolgáltatási kötelezettségét.

A július 17-én elküldött adatigénylésünkre Takács Csaba kuratóriumi elnök a 10 napos határidőből alaposan kifutva, szeptember 14-én annyit válaszolt, hogy a Communitas honlapján keressük a kért információkat, homályosan hozzátéve, hogy „a továbbiakban is feltöltésre kerülnek azok, amelyek előkészületben vannak”.

Bár júliusban megjelent a Communitas honlapján egy „költségvetések” menüpont, benne a 2013-2015 évekre vonatkozó költségvetésekkel, a honlapon közzétett információk még mindig nagyon távol esnek attól, amit az 544/2001-es törvény alkalmazási szabályzata előír. (A nyáron egyébként ez a szabályzat is módosult, a korábbiakhoz képest sokkal több és részletesebb információt kell hivatalból közzétenni).

Az EMNP szerint az infotörvény nem vonatkozik rájuk

Az EMNP részéről Juhász Péter ügyvezető igazgató válaszolt. Szerinte mivel a párt nem kapott közpénzt, ezért az infotörvény előírásai nem vonatkoznak rájuk, azonban csatolta azokat a bevallásokat, amelyek a Hivatalos Közlönyben is megjelentek.Az MPP egyáltalán semmit nem válaszolt.

Ne maradj le semmiről: iratkozz fel az Átlátszó Erdély hírlevelére!

Augusztus 31-én újabb kör adatigénylést küldtünk – ezúttal az EMNP-től és az MPP-től egy-egy, 2016-os évre vonatkozó költségvetést kértünk, a Communitas Alapítványtól egy bérlistát, valamint az alapítvány tulajdonában álló ingatlanok listáját.

Ezekre az adatigénylésekre semmilyen választ nem kaptunk, ezért jogorvoslatért folyamodtunk.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU