Mivel Bunta Levente érdemben nem válaszolt adatigénylésünkre, panaszt tettünk. Meg is nyertük a pert, és kíváncsian várjuk az adatokat.
Kelet-Európában gyakori jelenség, hogy a helyi médiaorgánumok költségvetését nagyrészt a hatóságok reklámköltései teszik ki. Udvarhely kapcsán gyakran emlegetik hogy „mindenből kettő van”, utalva arra, hogy a kis piac ellenére két rádió, újság, sőt, egy időben két helyi televízió is létezett párhuzamosan.
A helyi média és a politika összefonódását jól jelzi, hogy kampány előtti hónapokban a lakók által csak “Bunta lapjaként” emlegetett helyi újság, az Udvarhely napilap költségvetését nem szavazta meg a tanács, így az forrás hiányában megszűnt.
A lap létrejöttének és megszűntének is politikai okai és hozadékai voltak, a kialakult vita felkeltette az érdeklődésünket, hogy vajon mi lehet a helyzet a többi médiatermékkel, mennyit költött a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal a különféle médiaorgánumokban elhelyezett reklámokra 2008 júniusa és 2016 márciusa között.
Illetve ha az önkormányzat “saját” médiaorgánumairól van szó, akkor mennyibe került azok előállítása, szállítása és értékesítése, milyen jövedelemforrásaik vannak, mekkora a költségvetésük? 2016. január végén küldtük be postán adatigénylésünket, arra számítva, hogy az akkori polgármesterrel, Bunta Leventével nem lesz könnyű dolgunk. Ezt akkor még nem tudhattuk, de
az ügy végül túlélte a polgármestert.
Adatigénylésünk beadásakor meglepő módon elektronikus iktatószámot kaptunk. Azért meglepő módon, mert az akkori szóbeszédek alapján még ennyi figyelmet sem kaptak sokan. Ezután a várt mederben folyt az eljárás, azaz elakadt: többszöri megkeresésre a hallgatáson túl kaptunk „a kolléga szabadságon van, de amint visszajön, küldjük” választ is, amit természetesen továbbra sem követett érdemi lépés.

Mielőtt panaszt tettünk volna, még egyszer beadtuk ugyanazt az adatigénylést. Erre nem érkezett semmiféle reakció, igaz, ekkor már közeledtek a helyhatósági választások, és Udvarhelyen kiélezett volt a versengés, a többi nagyobb székelyföldi várossal ellentétben nem lehetett tudni, ki fog nyerni.

Ne maradj le semmiről. Iratkozz fel az Átlátszó Erdély hírlevelére!

A választások megkezdésével, és az MPP-EMNP koalíció meglepő győzelmét követő gyökeres átrendeződéssel úgy gondoltuk, hogy a kérés elfelejtődhetett, úgyhogy június elején a Hargita Megyei Törvényszékhez fordultunk megoldásért. A válaszirattal már az újonnan beiktatott önkormányzat kellett foglalkozzon. Ők
egy kétoldalas táblázatot küldtek,
amelyben éves összesítésben a médiatermékekre költött teljes összeg volt megadva (legalábbis annak tűnik, ugyanis a táblázat mellé nem csatoltak magyarázatot).
Az örökölt per késésének az okát is megnevezték: a kampány (elfogadható) és a szükséges nagy volumenű munka miatt késtek. Ez utóbbi is teljesen elfogadható lett volna, ha a lebontott verziót kapjuk, hiszen mi is tudatában voltunk annak, hogy nagy mennyiségű és szerteágazó információt kértünk.
Egy rövid halasztás után októberben máris döntést hozott a törvényszék: hiányosnak ítélte meg a választ, mert az nem tartalmazott minden kért adatot, és felszólította a hivatalt a részletes dokumentumok kiadására, azaz a válaszban szerepelnie kell az előállítási és szállítási költségeknek, a forrásoknak, a költségvetéseknek és a vezetőség tagjai nevének.
A fellebbezés határideje lejárt, nem tudunk arról hogy az önkormányzat fellebbezett volna, így tehát várjuk az adatokat.
Buzás Ernő

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU