Miután a tavalyi év közepén bizonytalanná vált, hogy miből fogunk megélni, annyi projektet nyertünk, hogy ki sem látszunk a munkából.

„Nagyon nehéz és nagyon eredményes év volt számunkra 2020” – írtuk a legutolsó beszámolónkban. Akkor még nem tudtuk, hogy mi fog következni 2021-ben. Miközben független médiaorgánumot semmivel nem lett könnyebb üzemeltetni, egy új, az eddigieknél is bonyolultabb év következett az Átlátszó Erdély életében.

Az történt, hogy a 2020-ban leszerződött projektjeink 2021 tavaszára lejártak, miközben új projektek nem igazán tűntek fel a láthatáron. Jelenleg ezek a nemzetközi pályázatok jelentik az Átlátszó Erdély fő jövedelemforrását, így elmaradásuk egyben azt is jelenti, hogy jövedelmeink látványosan megcsappannak. Miközben a havi kiadásaink a korábbi szinten maradtak, mert a szerkesztőséget fenn kell tartani.

Néhány hónapig a tartalékainkból éltünk, de kicsi szerkesztőség vagyunk, így ezek a pénzügyi tartalékok nem végtelenek. Május-június környékén az Átlátszó Erdély indulása óta először látványosan „mínuszba” fordult a cash flow elemzésünk: a táblázat szerint nyártól nem tudtuk volna a szerkesztőség működését a megszokott szinten tartani.

Így május-június környékén először kellett elgondolkoznunk azon, hogy miképpen lehet az Átlátszó Erdélyt takaréklángon üzemeltetni – vagyis hol tudjuk számottevően csökkenteni a kiadásainkat. Mivel az újságírók fizetése messze a legnagyobb költségtételünk, nem volt kérdés, hogy mihez kell hozzányúlni.

Üresen kongó kassza után rekord bevétel

Szerencsére a kiadásokat, vagyis a szerkesztőséget nem kellett végül lefaragni. Az év második felében megjelentek a pályázati kiírások, mi pedig elkezdtünk projekteket írni és nyerni. A pályázatok végül annyira összejöttek, hogy az éves jövedelmeinket a 2020-as szinthez képest bőven megdupláztuk: a 2020-as 366 ezer lejhez (75 ezer EUR) képest tavaly 755 ezer lej (154 ezer EUR) jövedelmünk volt.

A 2020-ban megnyert és jelenleg is futó, összesen 3 éves grantunk, a Civitates mellett folytatódott az is, amelyben európai uniós pénzalapok elköltéséről írunk anyagokat. Ezt az Európai Bizottság támogatja, és a Freedom House Romania a főpályázó.

A 2021-es év legnagyobb híre számunkra az volt, hogy beválogattak a Google News Initiative Startups Lab Europe első workshopjára. Ezen a 6 hónapig tartó, rendkívül tömény képzésen annyi mindent tanultunk, hogy azt most még felmérni sem tudjuk. Az itt elkezdett kísérleteket folytatni fogjuk, és bizakodunk, hogy ezek hozzásegítenek ahhoz, hogy az Átlátszó Erdély önfenntartóbbá váljon.

A magyarországi választások határokon átívelő monitorozása

A magyarországi parlamenti választások határon túli vonatkozásainak – a kampánynak, a regisztrációnak, valamint a levélszavazásnak – a monitorozását célzó projektünket az IJ4EU tényfeltáró újságírásalap, valamint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége támogatta. A projekt Erdély mellett a Vajdaságban, Kárpátalján valamint Magyarországon zajlott. Az elkészült, Átlátszó Erdélyen publikált anyagok itt elérhetőek, jelenleg a román fordításokon és az angol nyelvű honlapon dolgozunk.

A Manevi Zrt. erdélyi ingatlanvásárlásairól szóló pályázatunkat a többségi, illetve kisebbségi újságírók együttműködését ösztönző NewsSpectrum alap támogatta. Szintén ez az alap támogatta egy további projektünket is, melyet hamarosan publikálni fogunk.

Az Open Society Foundations (OSF) keretei közt működő Program on Independent Journalism tavaly 100 ezer dollárral támogatta az Átlátszó Erdélyt. Ez az összeg három évre szól.

Az olvasói adományokból származó bevételünk is növekedett tavaly: a különféle támogatási formákból összesen 27 ezer lej (5600 EUR) gyűlt össze. Ez 30 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

Ami a kiadási oldalt illeti, 2021-ben az Átlátszó Erdély összesen 428 ezer lejből (87 ezer EUR) működött – ez mintegy duplája a 2020-as kiadásainknak. A legnagyobb költségtételt továbbra is a fizetések és bérjellegű kiadások, valamint adók képezik: ez a két tétel 292 ezer lejre rúgott. Mivel a magyarországi választásokat monitorozó projektben mi voltunk a főpályázó, ezért kiadási oldalon megjelentek a partnereinknek utalt kifizetések.

A különféle szolgáltatások – ügyvéd, grafika, könyvelés stb. – összesen 16 ezer lejre rúgtak, az irodák fenntartására 20 ezer lejt fordítottunk. Kiszállásokra mintegy 12 ezer lejt költöttünk, munkaeszközre 5 ezer lejt, a különféle közérdekű dokumentumok, adatbázisok pedig mintegy 1500 lejbe kerültek.

Nézettségben valamivel – de nem sokkal – gyengébb évet zártunk a 2020-as rekordévnél. Éves szinten 255 ezer felhasználónk volt. (A mellékelt képernyőfotón azért látszik más érték, mert 2021 februárjától Google Analytics-kontót váltottunk, így a januári nézettséget ehhez hozzá kell adni.)