Szerkesztőségünk 4 főre bővült, a nézettségünket bőven megdupláztuk, és több olyan pályázaton nyertünk, amelyre nagyon büszkék vagyunk.

Beláthatatlan, mi következik, csak találgatni tudjuk, hogyan tudjuk folytatni a munkát – ezt írtuk tavaly márciusban, a szükségállapot bevezetése után nem sokkal. Azóta eltelt egy év, megtanultunk együttélni a koronavírussal és annak visszaszorítására hozott intézkedésekkel.

Ma már senki nem lepődik meg azon, ha a nagyon fontos online meetingbe beleugat a kutya, többé-kevésbé sikerült beleszokni az online oktatásba, és nem pánikolunk, ha egy reggel, fogmosás közben arra figyelünk fel, hogy nem érezzük a fogpaszta ízét.

Egy év alatt az online tér sokkal megosztottabbá vált:

a bezártság miatti türelmetlenség, a felgyűlt frusztrációk még inkább jelen vannak a kommentfolyamokban, a világjárvány kezelésével kapcsolatos hatósági bénázások pedig minden korábbinál termékenyebb táptalajt biztosítanak az összesküvés-elméleteknek.

Újságíróként az egyik legnagyobb problémánk az volt tavaly, hogy csak korlátozottan tudtunk terepen dolgozni. Interjúalanyainkkal, forrásainkkal jóval ritkábban találkozhattunk személyesen.

Bár erre vonatkozó adataink nincsenek, de az az érzésünk, hogy a hatóságok jóval lassabban válaszolnak a közérdekű adatigénylésekre, mint korábban (és azért eddig sem a gyorsaságukról voltak híresek).

A szerkesztőség számára legnehezebb mégsem ez volt, hanem az, hogy lehetetlenné vált a tervezés: márciusban leírtuk a 2020-as terveinket, és azután csak improvizálni tudtunk. Az otthoni munkavégzés szintén nagyon megterhelő hosszú távon – de hát ezt mindenki tudja.

A nehézségek ellenére jó évet zárt az Átlátszó Erdély.

A nézettségünk látványosan megnőtt: 2020-ban összesen 276 ezer látogatónk volt, 170 százalékkal több, mint 2019-ben.

A nézettség növekedése nagyrészt annak köszönhető, hogy csapatunk négy főre bővült: az Átlátszó Erdély egyik alapítója, a fotós/riporter Egyed Ufó Zoltán ősztől igazolt a szerkesztőséghez.

Ufó mellett Czintos Emese is csatlakozott hozzánk. Az ő feladata, hogy az Átlátszó Erdély egyre bonyolultabb adminisztrációjában rendet tartson, no meg hogy a fundraising terén szintet ugorjunk.

A szerkesztőség bővülését az tette lehetővé, hogy tavaly több jövedelemre tettünk szert. 2020-ban 366 ezer lej (75 ezer EUR) jövedelmünk volt, az OSF támogatás mellett megnyertünk egy IJ4EU crossborder pályázatot. Ezt a projektet nemrég publikáltuk, az angol nyelvű gyűjtőoldal itt elérhető.

Ezen kívül egy három évig tartó részfinanszírozást is nyertünk a Civitates független médiaorgánumok számára kiírt pályázatán. Továbbá partnerei vagyunk a Freedom House Romania projektjének, melyben EU-s források felhasználásáról írunk tényfeltáró anyagokat az Európai Bizottság támogatásával.

Az olvasóinktól kapott adományok összesen 20 ezer lejre rúgnak. Ez valamivel ugyan kevesebb, mint a 2019-ben kapott 24 ezer lej, de a támogatóink száma nem lett kevesebb. Az összeg amiatt csökkent, hogy a céges profitadóból származó szponzorizációk tavaly – egyáltalán nem meglepő módon – elmaradtak.

Ami a kiadási oldalt illeti, tavaly az Átlátszó Erdély működése 216 ezer lejbe (45 ezer EUR) került. Ennek túlnyomó része a projektben dolgozók fizetése, illetve a fizetések után fizetendő adók. A különféle szolgáltatások – grafika, könyvelés, ügyvéd – összesen 17 ezer lejbe került, a szerkesztőség fenntartása 10 ezer lej volt. Kiszállásokra 4800 lejt költöttünk, az eszközeink 4 ezer lejbe, a különféle adatbázis-előfizetések és közérdekű dokumentumok költségei összesen 3 ezer lejbe kerültek.