116 pályázat közül került a 11 nyertes projekt közé a témajavaslatunk, amit négy másik tényfeltáró műhellyel közösen nyújtottunk be.

Rekordszámú pályázat érkezett az IJ4EU európai tényfeltáró újságírás-alap által meghirdetett felhívásra. A 116 csapat összesen mintegy 4 millió eurónyi támogatást igényelt, ennek mintegy tíz százalékát, 450 ezer eurót hagyott jóvá a tapasztalt tényfeltáró újságírókból és szerkesztőkből álló zsűri.

„A zsűri számára kellemes meglepetés volt, hogy mennyi kiváló új tényfeltáró kezdeményezés pályázott egész Európából” – nyilatkozta Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztője, aki a független zsűrit vezette.

„Nehéz döntés volt. Az újságírók és médiaorgánumok egyes EU-tagországokban is nyomás alatt dolgoznak. Ilyen körülmények között bátorító azt látni, hogy milyen sok médiaorgánum fektet egyre több energiát a tényfeltáró újságírásba.”

2018-ban, az IJ4EU alap indulásakor is nyert az a projekt, amit az Átlátszó az Átlátszó Erdéllyel közösen nyújtott be. Akkor az volt a célunk, hogy a magyar kormány határon túli fociberuházásait térképezzük fel. Az elkészült anyagokat itt lehet megtekinteni.

A jelenlegi pályázatunk munkacíme „a magyar kormány befolyásolási kísérletei a szomszédos országokban”, költségvetése pedig 47 200 euró. A partnereink: Átlátszó (Magyarország), Oštro (Szlovénia és Horvátország), az Investigatívne centrum Jána Kuciaka (Szlovákia) és a Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (Szerbia).

A 11 nyertes listája itt megtekinthető.

A projektet az Európai Bizottság, a Fritt Ord valamint az Open Society Foundations támogatja, lebonyolítói az International Press Institute (IPI), az European Journalism Centre (EJC) és az European Centre for Press and Media Freedom.