A Superscrieri gálán osztják ki a romániai minőségi újságírás díjait. Idén először kerültünk a díjazottak közé.

Idén az Átlátszó Erdély szerkesztősége nyerte a Superscrieri gálán a Helyi sajtó tiszteletbeli díjat. Az oknyomozás kategória első díját pedig az az újságírói közösség, amelynek tagjaként külsős munkatársunk, Jakab Villő Hanga dolgozott annak feltárásán, hogy a román állam jobban védi az erőszaktevőt, mint az áldozatot, ha szexuális bűncselekményről van szó.

Az idén online megtartott, egyébként már tizedik Superscrieri gálán osztják ki a romániai minőségi újságírás díjait. A Superscrieri gálát, díjakat és ösztöndíjakat a Friends\TBWA reklámügynökség alapítványa, a Friends For Friends szervezi és finanszírozza több nagy céggel közösen.

A Helyi sajtó díj tiszteletbeli, azaz pénz nem jár érte, csak elismerés. A Superscrieri zsűrije ezzel ismeri el a helyi sajtókiadványok szerepét, amelyek folyamatosan azon dolgoznak, hogy a helyi lakosoknak fontos témákra irányítsák a figyelmet. A zsűri szerint a kolozsvári székhelyű Átlátszó Erdély olyan független tényfeltáró újságírói projekt, amely transzparensen és felelős módon működik.

A Superscrieri gálán most először díjazták az Átlátszó Erdélyt. Nem tudtunk a nevezésről, a gála közvetítésén értesültünk mi is a díjról, amely megerősített abban, hogy érdemes az anyagainkat, témáinkat közvetíteni a román olvasók felé is. Köszönjük szépen az elismerést!

#PremiuOnorific Presă locală - Prin această distincție vrem să recunoaștem publicațiile care se remarcă în presa locală....

Posted by Fundatia Friends for Friends on Monday, April 19, 2021

Külön büszkék vagyunk arra, hogy a nők elleni erőszak témáját feldolgozó Media X Files projektben a bukaresti Független Újságírásért Központ az Átlátszó Erdélyt kérte fel erdélyi magyar partnernek. A fél éve futó projektben a Dela0.ro irányításával hat szerkesztőség munkatársai együtt tárják fel azokat a rendszerhibákat és kulturális mintákat, amelyek mentén meg tudjuk érteni, hogyan termelődik újra Romániában a szexuális kihasználás és emberkereskedelem.

A sorozat első, az igazságszolgáltatás kudarcát bemutató darabja nyerte idén a Superscrieri oknyomozó kategóriáját. Külsős munkatársunk, Jakab Villő Hanga a közös cikk egyik szerzője. A cikk magyarul az Átlátszó Erdélyen olvasható:

Az oknyomozó kategóriába idén annyi színvonalas cikket neveztek, hogy a zsűri két első díjat osztott ki. A másik első díjat a bukaresti Rise Project hozta el a Clan City sorozatával.

A riport kategória első díját a Dela0.ro újságírója, Diana Oncioiu nyerte el a Media X Files sorozatban megjelent két cikkével, amely magyarul az Átlátszó Erdélyen olvasható:

A díjazottak teljes listáját itt lehet böngészni az egyenként is kiváló cikkekkel együtt. Az idei abszolút rekorder a Recorder, amely hét díjat is besöpört a cikkeivel és videóival.

Recorder a câștigat 7 premii la Gala Superscrieri, unde au fost premiate cele mai bune materiale jurnalistice publicate...

Posted by Recorder on Tuesday, April 20, 2021

A hazai román sajtós és civil szféra másodjára díjazta az Átlátszó Erdélyt. A Centrul de resurse pentru participare publică épp három éve díjazta az RMDSZ gazdálkodásának átláthatóbbá tételéért indított kampányunkat.

A Superscieri idei díjkiosztó gáláját itt lehet visszanézni: