Az első évünk költségvetése a többi, szerény költségvetéssel induló tényfeltáró start-up között is ritkaság. A jó hír, hogy jövőre biztosan lesz pénzünk a folytatáshoz.

Nem egészen egy év telt el azóta, hogy az Átlátszó Erdély első blogposztja megjelent. Ha induláskor az alapítók által összedobott, 900 lejes alaptőke mellett mintegy 20 lejünk volt – ez a bankszámla megnyitásához szükséges összeg –, később aztán sikerült támogatókat szerezni, úgyhogy ma már optimisták vagyunk a jövőt illetően.

2015-ös jövedelemforrásaink közül a legfontosabb az Átlátszó Közhasznú Nonprofit Kft. adománya volt – ők 600 ezer forinttal, vagyis mintegy 2000 euróval támogattak. Az Átlátszótól kaptuk ezen kívül a hostingot, a blog dizájnját meg a programozási szolgáltatásokat – ez az egyik titka annak, hogy miért tudjuk minimálisra szorítani az adminisztrációs költségeinket, hogy a lehető legtöbb pénz újságírásra menjen.

Nem egészen egy éve így indultunk:

Gebasz a Tündérkertben. Indul az erdélyi tényfeltáró blog

Az Átlátszó mintájára a tényfeltáró műhelyt hosszú távon főként közösségi adományokból (más néven: crowdfundingból) szeretnénk finanszírozni – éppen ezért nem kis izgalommal néztük, hogy ezt az Erdélyben teljesen ismeretlen modellt hogyan fogadják az olvasóink.

Az eredmény nem látványos, de szerintünk bizakodásra ad okot: olvasóinktól kapott, 5 eurótól 1000 lejig terjedő adományok év végére 3200 lejre (kb. 700 euró) rúgtak, ehhez hozzá lehet adni a jövedelemadó 2%-ának felajánlásából befolyó pénzt, mely a cikk írásakor 600 lej (150 euró).

Kiadási oldalon a cikkdíjak nyomták legtöbbet a latban (4000 lej, 880 euró), a második legnagyobb költségünk a riportutak voltak (2200 lej, 485 euró). A Neptun-sztori megírásához el kellett utaznunk Budapestre, de voltunk kiszálláson Marosvásárhelyen (Azomureş-sztori), Szászvidéken (erődtemplomok), Székelyföldön (Tusványos-saga) valamint Bukarestben is (hamarosan kiderül miért).

Ami az Átlátszó Erdély blog havi nézettségét illeti, az év legtöbb hónapjában sikerült meghaladni a 10 ezer egyedi látogatót, a rekord pedig mindenképpen augusztus: akkor 34 ezer olvasónk volt. Egy-egy fontosabb cikkünket 4-6 ezren olvassák.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU