Idén a '90-es évek elejének titkos, "Neptun-ügytől" a Hargita megyei tanácselnök aszfalt-spórolásáig és az RMDSZ-elnök sajtósának titokzatos közszolgálati rádiós állásáig kalandoztunk. Volt adatigénylés-perünk, a tusnádfürdői sztoriból interpelláció lett, egy interjúnkat pedig annyian lájkolták, hogy nem hittünk a szemünknek.

2200 euróból működött 2015-ben az Átlátszó Erdély. Itt a beszámoló

Legnézettebb anyagaink

közt magasan vezet a székelyudvarhelyi származású Nágó Zsuzsával készült interjúnk: a menekülttáborokban önkénteskedő Zsuzsát annyira felháborította az a mód, ahogyan az Orbán-kormány bánik a menekültekkel, hogy úgy döntött: lemond magyar állampolgárságáról. A bejegyzés virálissá vált: 33 ezren olvasták, 16 ezren lájkolták, és csak a Disqus felületen több mint 700-an kommentelték.

Lemond magyar állampolgárságáról, így tiltakozik az épülő kerítés ellen egy erdélyi lány

Középen Nágó Zsuzsa. Fotó: Facebook

A nézettségi toplista második helyén az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosi szerkezetéről szóló bejegyzés áll – ezt 16 ezren olvasták, és 1600-an lájkolták. Minket is meglepett, mennyire népszerű lett a cikk: annyira egyszerű keresésekkel lehet egy ilyen tulajdonosi hátteret összeállítani, hogy sokáig gondolkoztunk azon, egyáltalán megírjuk-e ezt a bejegyzést.

Igazi Csíki Sör vs. Heineken: kinek is holland a tulajdonosa?

Fotó: foter.ro

Harmadik helyen a Borboly Csaba vádiratát összefoglaló cikk áll – az aszfalttal „spóroló” Hargita megyei tanácselnök ügyéről szóló cikket 10 ezren olvasták, és 1600-an lájkolták. Az anyag népszerűségének egyik oka szerintünk az lehet, hogy korábban az ügyről szinte kizárólag a vádlott, illetve az ügyvédje nyilatkozott, és nem volt világos, hogy végső soron mit is állítanak az ügyészek.

Borboly aszfaltozós trükkjei. Itt a vádirat

Folynak az előkészítési munkálatok a 131-es úton. Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Legnagyobb impaktfaktorral

rendelkező bejegyzéseinket már nehezebb kiválasztani. Ennak oka az, hogy nehéz konkrétan lemérni és a többi bejegyzéssel összehasonlítani egy-egy, általunk feldolgozott téma impaktját.

A legnagyobb visszhangot kiváltó téma szerintünk a tusnádfürdői kemping felújításáról szóló sorozat volt – az általunk feltárt visszásságokról szó volt a Bethlen Gábor Alap 2014. évi tevékenységéről és működéséről szóló beszámolójának a parlamenti vitáján, később interpelláció is született az ügyben. Ezzel párhuzamosan a Korrupcióellenes Ügyészség is nyomoz a kemping megvásárlása ügyében.

Félmillió euróból újították fel a Tusványos budiját?

A belépés tilos!

A szászvidéki erődtemplomok felújításáról szóló riport megjelenése után, úgy tudjuk, az evangélikus egyház képviselői zárt ajtók mögött ígéretet tettek: a felújítások második szakaszában maximálisan tiszteletben tartják a szakma véleményét, a műemléképületeken pedig a lehető legnagyobb körültekintéssel dolgoznak majd.

Disney-giccsé plasztikázzák a szászvidéki erődtemplomokat

A miklóstelki (Cloasterz, Cloasterf) erődtemplom. Jól látszik a különbség a régi és az új cserepek között

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sajtósa, Debreczeni Hajnalka azonnal lemondott a rádiós állásáról, miután megírtuk, hogy nyoma sincsen annak, hogy a közszolgálati rádiónál bármiféle munkát végzett volna. Amikor megpróbáltuk kideríteni, hogy vannak-e még hasonló, papíron foglalkoztatott személyek a szerkesztőségekben, a közszolgálati rádió megtagadta a szerkesztők névsorának a kiadását – ezügyben aztán első fokon pert nyertünk.

Nulla munkával, közpénzből egészíti ki jövedelmét az RMDSZ-elnök sajtósa

Debreczeni Hajnalka. Fotó: Transindex.ro

A legfontosabb anyagaink

közül kiemelkedik az ún. Neptunfürdői találkozókról szóló sorozatunk. A legendás kilencvenes évekbeli találkozókról több, mint 20 éven át nagyon keveset lehetett tudni – egészen addig, amíg véletlenül fel nem fedeztük, hogy egy princetoni levéltárban szabadon kutatható a szervező Project on Ethnic Relations teljes irattára, benne sok izgalmas, a találkozókon készült jegyzettel és háttéranyaggal.

Neptuni találkozók-sorozat

Az RMDSZ politikusai: Tokay György, Borbély László és Frunda György egy olyan fotón, mely valószínűleg a találkozókon készült

Utánajártunk annak is, hogy miért tehetetlenek a hatóságok a marosvásárhelyiek levegőjét folyamatosan szennyező műtrágyagyárral, az Azomureş-sel szemben.

Az Azomureş szennyez, a hatóságok csak füstölögnek

Fotó: Kósa István

Gyöngyösi Csilla iszlám- és Korán-kutató, az ELTE-BTK Filozófiai Intézetének doktoranduszával készült interjúnkban pedig számos, muszlimokkal kapcsolatos tévhitet oszlatunk el.

Kell-e félni a muszlimoktól? Kérdések, melyekre a Facebookon hiába keresel választ

151030_muszlim

Sipos Zoltán