Tűzoltók kezdték el leverni Kolozsvár belvárosában a műemléképületek homlokzatán levő, meglazult díszítőelemeket, miután többször előfordult, hogy a járókelők közé hullott a vakolat. A lakosság és építészek szerint is felháborítóan amatőr akció ez, mely a problémát nem oldja meg, ellenben óriási károkat okoz.

Mivel évtizedek óta nem volt sem felújítva, sem pedig karbantartva, tavaly decemberben a kolozsvári New York szálló épületének egy lehulló darabja megsebesített egy járókelőt. Ezt követően a Deák Ferenc (Eroilor) utcában, pár napja pedig a Horea úton, a Szamos-híd melletti Elián-palotáról is levált egy darab vakolat, szerencsére utóbbi két esetnek nem voltak áldozatai.

Az egyre gyakoribb incidensekre válaszképp 2016. január 6-án a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel (ISU) közösen – sürgősségi beavatkozás címén – több műemléképületről eltávolíttatta a vakolatnak és faldíszeknek azokat a részeit, melyekről félő, hogy lehullanak.

Szakemberek sehol

A tegnapi nap során a sajtó és a közösségi oldalak egyaránt tele voltak olyan fényképekkel, videókkal, amelyeken a városvezetés által kiküldött tűzoltók, műemlékvédelmi szakemberek jelenléte nélkül leverik azokat az elemeket, melyek szerintük veszélyesek a járókelőkre.

A beavatkozások egy olyan, 150 épületet tartalmazó lista alapján zajlanak, amelyen értékes, A-kategóriás műemlékek is szerepelnek. Azonban Andrei Biriș, a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének szóvivője a Transindexnek azt nyilatkozta, hogy hozzájuk nem érkezett lista, a polgármesteri hivatal felkérésére mennek ki a helyszínre a tűzoltók.

Biriș elismerte, hogy a csapatban nem dolgoznak szakemberekkel. Hozzátette, hogy nem avatkoznak be, ha azt a tulajdonosok ellenzik, azonban ilyen esetben őket terheli a felelősség, ha valaki megsérül.

Vannak egyszerű és szakszerű megoldások

A közvélemény felhördülését követően több műemlékes szakember is nyilatkozott az ügyben, többségükben elfogadhatatlannak, meggondolatlannak és szakszerűtlennek tartják az eljárást.

Ami a lehetséges alternatív megoldásokat illeti, a legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb, úgynevezett tüneti kezelés az, amire több más külföldi nagyvárosban is van példa, és amit Nagyváradon is alkalmaznak: az omladozó épületrészeket hálóval burkolják be, a járókelők biztonságát pedig járda fölé emelt galériák építésével oldják meg, amíg a tatarozásra sor kerül.

Civilizáltabb vidékeken a 100 évesnél idősebb omlásveszélyes épületeket hálóval burkolják, míg tatarozásukra sor kerül,...
Posted by Attila Gábor Hunyadi on Wednesday, January 6, 2016

Az eltávolított elemeket meg kell őrizni

Ha a városvezetés úgy dönt, hogy mindenképpen el kell távolítani az adott épületrészeket, akkor azt hozzáértő szakemberek jelenlétében, megfelelő gondossággal kellene végrehajtani. Az eltávolított elemeket meg kell őrizni, hogy a későbbi felújítás alkalmával vissza lehessen azokat illeszteni.

A legfontosabb az ingatlanok tulajdonosait felvilágosítani és támogatni abban, hogy elő tudják teremteni az épületek felújítási, majd karbantartási költségeit. A szakemberek példaként hozták fel Nagyszebent, ahol közpénzből fedezték a szükséges restaurálási költségeket.

Ne maradj le semmiről: iratkozz fel az Átlátszó Erdély hírlevelére!

Bár a műemléképületek karbantartása a tulajonosok feladata és kötelessége, a Kulturális Minisztérium által nyilvántartásba vett műemlékek állapotának megóvása közérdek – nyilatkozta Şerban Ţigănaş építész, a Romániai Építészkamara elnöke.

Közpénzből kell áldozni erre a célra

Ez azt jelenti, hogy bár magántulajdonokról van szó, igenis fontos a közpénzből áldozni erre a célra. Ehhez viszont hiányzik a megfelelő jogi háttér. A megoldás az lenne, ha a közpénzből újítanák fel ezeket a jelentőséggel bíró épületeket, majd idővel, valamilyen módon, behajtanák a tulajdonosoktól a munkálatok költségeit.

Ţigănaş a jelenlegi beavatkozást – több más műemlékes szakemberhez hasonlóan – teljesen haszontalannak tartja. Azzal, hogy a most tarthatatlan állapotban levő épületek egy részét úgymond lerombolják, nem kezelik magát a problémát. Ha nem találnak érdemleges megoldást az épületek helyreállítására, azok csak tovább romlanak, mígnem le kell majd őket bontani.

Guttmann Szabolcs építész, a Területi Műemlékvédelmi Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ha ez így folytatódik, pár éven belül Kolozsvár épületeinek minden faldísze odalesz, és ezzel az eljárással a műemlékek értékvesztését idézik elő.

Engedély nélkül kezdtek dolgozni

Guttmann abban reménykedik, hogy a sajtónak és a közvéleménynek sikerül majd nyomást gyakorolnia a hatóságokra, hogy hozzáértő szakemberek közreműködésével avatkozhassanak be a szóban forgó műemlékeken.

Állítása szerint a Polgármesteri Hivatal kikérte a Területi Műemlékvédelmi Bizottság véleményét ez ügyben, ő azonban a bizottság elnökeként nem értett egyet a javaslattal. Az ISU mégis elkezdte a munkálatokat a bizottság engedélye nélkül.

Hasonló véleménnyel van a műemlékrombolást illetően Eugen Pănescu urbanista, Hegedűs Csilla volt kulturális miniszter, Makay Dorottya műemlékvédelmi szakmérnök és több művészettörténész, építész és műemlékes szakember is.

Most már ELÉG!A napokban kiderült, mi a polgármesteri hivatal megoldása a 25 éve el nem végzett munkára. Mivel nem újí...
Posted by Hegedüs Csilla on Wednesday, January 6, 2016

Fancsali Ernő, az Erdély Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke kétnyelvű aláírásgyűjtést kezdeményezett – a cikk publikálásakor több, mint 2300-an írták alá az online petíciót.

A miniszter leállíttatta a munkálatokat

Végül aztán Vlad Alexandrescu kulturális miniszter azt kérte, állítsák le a munkálatokat. Facebook-oldalán azt írta, a Kolozs Megyei Művelődési Igazgatóság engedélyezte a beavatkozásokat azzal a feltétellel, hogy az eltávolított elemeket megőrzik a későbbi helyreállítás végett, azonban a jelen pillanatig egyetlen homlokzatelemet sem őriztek meg.

Mivel sürgősségi beavatkozásról van szó, a javaslatot nem engedélyeztették a Területi Műemlékvédelmi Bizottsággal. Kiemeli, hogy a listán A kategóriás műemlékek is szerepelnek, amelyekhez viszont már az Országos Műemlékvédelmi Bizottság engedélye is szükséges.

Mivel hozzájuk nem érkezett semmilyen igénylés, leállíttatta a munkálatokat, és elmarasztaló bejegyzésében felhívja a figyelmet arra, hogy a veszélyes állapotban levő műemlékek felújításának problémájára a minisztérium jelenleg is keresi a megoldást.

Felsorolja azokat az A kategoriás műemlékeket, amelyek a Polgármesteri Hivatal listáján szerepelnek, és felkér minden kolozsvári polgárt, hogy értesítse őt a beavatkozásokról, és amennyiben rendelkezik fényképpel, juttassa el hozzá.

A nyilatkozatból nem derül ki egyértelműen, hogy az összes beavatkozást vagy csak az A kategóriás műemlékeken tervezett munkálatokat állíttatja le.

Marczika-Gyöngyösi Edith

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU