Tavaly három könyvet is írt a börtönbüntetését töltő egykori RMDSZ-politikus. Nagy Zsolt témavezetői ismert erdélyi magyar egyetemi tanárok.

Nagy Zsolt volt távközlési miniszter neve is felbukkan azon a listán, melyet az igazságügyi minisztérium tett közzé azokról az elítéltekről, akik „tudományos” könyveket írva próbálnak idő előtt szabadulni.

Egy év alatt három könyv

A marosvásárhelyi származású egykori RMDSZ-es politikus, aki 2015 januárjában kezdte el 4 éves börtönbüntetését a Bukarest melletti Rahován, március-április folyamán az Un oraş pe Mureş – Drumuri prin timp (Egy város a Maros mellett. Utak az időben) című könyvén dolgozott. Ebben a munkában a témavezetője Rüsz-Fogarasi Enikő történész, egyetemi tanár, a BBTE Történelem és Filozófia Karának dékánhelyettese.

Áprilisban újabb könyvet kezdett írni – ezúttal vélhetőleg kampányfőnöki tapasztalatait összegezte a Managementul campaniilor electorale (A választási kampányok menedzsmentje) című munkában, melynek témavezetője Salat Levente professzor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Politikatudományok Intézetének oktatója.

Júliustól októberig aztán valószínűleg informatikai miniszterként szerzett tapasztalataiból merítve megírta a Uniunea Europeană în era digitală – Opţiuni şi proiecte (Az Európai Unió a digitális korszakban. Opciók és projektek) című munkát, melyet Veress Emőd jogász, egyetemi docens, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Intézetének igazgatója irányított szakmailag.

w15.pdf

Minden könyv 30 nappal csökkenti a büntetést

A mérnöki végzettséggel rendelkező, volt RMDSZ-politikus ezzel csatlakozott a „börtönírók ligájához”, mely olyan neveket tartalmaz, mint Gigi Becali, Dan Voiculescu vagy Dan Diaconescu.

Ők nyilván nem a tudomány szeretete miatt kezdtek el a börtönben könyveket írni, esetenként pedig másokkal megíratott műveket saját név alatt megjelentetni. Létezik ugyanis egy kiskapu a börtönbüntetések letöltéséről szóló törvényben: eszerint minden, a tudományos követelményeknek megfelelő és ki is adott könyvvel 30 napot lehet lefaragni a börtönbüntetésből.

A Hotnews.ro által kikért dokumentumokból kiderült, hogy erre a paragrafusra az utóbbi években egész kis iparág épült: az utóbbi három évben 200 elítélt összesen 400 könyvet írt – a legtermékenyebbek akár 5-10 új publikációval „gazdagították” a tudományos életet; egyszersmind ugyanennyi hónappal csökkent a büntetésük.

Ne maradj le semmiről: iratkozz fel az Átlátszó Erdély hírlevelére!

A könyveket hiába keressük

A nyilvánosságra került, bizarrabbnál bizarrabb könyvcímeken napok óta derül mindenki; azonban az is látható, hogy vannak visszatérő témavezetők (az ő szerepük elvileg az, hogy garantálják, a könyv megfelel a tudományos követelményeknek), a könyvek megjelentetését pedig rendszerint egy-egy nem túl ismert, ám tudományos munkák kiadására jogosult könyvkiadó vállalja.

Visszatérve Nagy Zsoltra: mindhárom könyvét egy bukaresti, Meteor Press nevű kiadó adta ki. A kiadó online áruházában azonban hiába keressük ezeket a címeket. A magyarázat az lehet, hogy ezeket a könyveket rendszerint kis példányszámban, a szerző költségén adják ki, kétes minőségük miatt kereskedelmi forgalomba egyáltalán nem kerülnek.

A Bukaresti Egyetem már tavaly nyáron kérte, hogy számolják fel ezt a kiskaput, azzal érvelve, hogy az elítéltek áltat írt „tudományos” művek a valódi tudományos kutatások számára kártékonyak, az egyetemi közösség számára pedig kínosak.

A Republica.ro on-line petíciót indított a „börtönírók ligájának” a felszámolására, és úgy tudni, hogy az igazságügyi minisztérium már kidolgozta, és továbbküldte a szenátusnak azt a törvénymódosítást, amely megszünteti ezt a kiskaput.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU