A Global Investigative Journalism Network tagjaként azt reméljük, még több, országhatárokon átívelő témának fogunk tudni utánamenni.

Januártól az Átlátszó Erdély is tagja lett a legnagyobb tényfeltáró újságírószervezetnek, a Global Investigative Journalism Network (GIJN)-nak.

A 2003-ban alapított GIJN mára 128 tényfeltáró újságíró-műhelyt tömörít a világ 57 országából, az ismert és elismert Egyesült Államokbeli szervezetektől a brit Centre for Investigative Journalism-en vagy a német CORRECT!V-en keresztül a kisebb botswanai, fehéroroszországi, vietnami és bhutáni tényfeltáró műhelyekig.

Magyarországról az Átlátszó, a Direkt36 és a Gőbölyös József SOMA Alapítvány, Romániából pedig a RISE Project valamint a CRJI voltak eddig tagjai a GIJN-nek.

Miért jó ez?

Globalizált világban élünk, gyakori az, hogy újságírók országhatárokon, gyakran kontinenseken átívelő témákon dolgoznak. Mi is szembesültünk már azzal, hogy mennyire lelassul a munka, ha nincsen hozzáférésünk például egy svájci kanton adatbázisához, hollandul írt céges dokumentumokat, egy, az Egyesült Államokbeli bírósági végzést kell megszerezni, vagy pedig Kambodzsában kell rákeresni egy cégre.

Ilyenkor általában egy, az adott országban dolgozó, a nyelvet és az ottani törvényeket ismerő újságírót keresünk meg, és megkérjük, segítsen. Ez fordítva is működik: viszonylag gyakran keresnek meg egy-egy erdélyi, romániai vonatkozású sztorival, ahol viszont nekünk van terepismeretünk, és ahol mi sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni.

A GIJN tagjaként azt reméljük, az eddigieknél is könnyebben megy majd az információcsere. Arról nem is beszélve, hogy óriási megtiszteltetés olyan tényfeltáró szervezetekkel lenni egy klubban, mint a Pro Publica, az International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) vagy akár a Center for Public Integrity.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU