A Hargita Megyei Tanács alelnökével szelfiző reklámcég tulajdonosa adta az egyik legjobb árat egészségügyi maszkokra.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

A napokban egy sor, a koronavírus idején használatos egészségügyi fogyóeszközre szóló árajánlatot küldött ki Borboly Csaba az udvarhelyszéki polgármesterek WhatsApp-listájára.

A járvány idején legalapvetőbb fogyóeszköznek számító, egyszer használatos maszkokra egy brassói cég, a Kontur Media SRL adta az egyik legjobb árat.

Hogy, hogy nem, a cég egyik tulajdonosa, Bustya Iringó egy éve a Hargita Megyei Tanács alelnökével, Bíró Barna Botonddal szelfizett.

A politikus publikus Instagram-oldalán közzétett fotó képaláírása: „Pillanatképek, amik örömet okoznak”.

A Kontur Media 2020. március 18-án kiállított árajánlat szerint a cég 4,05 lej plusz ÁFA árban szállít 500-1000 darab közötti mennyiséget az egyszer használatos maszkokból. Tízezer darab fölött azonban az ár 3,5 lejre csökken.

https://www.instagram.com/p/BhWQ9uSnaTX/

A legalacsonyabb ár a fő szempont

A Borboly Csaba által kiküldött árajánlatok közül csak egy cég szállít hasonló áron egyszer használatos orvosi maszkokat: a bukaresti Nova Tech Med SRL. Ez a cég a maszkok darabjáért 3,5 lejt kér, mennyiségtől függetlenül (árajánlat itt).

„Habár én nem láttam egyetlen árajánlatot sem, tudomásom szerint a megyei tanácshoz az elmúlt időszakban hivatalosan beérkezett összes árajánlat került kiküldésre a polgármesterek kérésére.

Mivel a sürgősségi állapot bevezetése a helyi önkormányzatok közbeszerzési procedúráin nem módosított, továbbra is a piacon található legalacsonyabb ár a fő szempont a hasonló paraméterekkel/jellemzőkkel rendelkező eszközök beszerzése esetében. Ez a törvényes keret jelen pillanatban.” – nyilatkozott az Átlátszó Erdélynek Bíró Barna Botond.

A politikus Bustya Iringóval való kapcsolatáról ennyit közölt:

„Igen, Iringót ismerem, de a magánéletemről nem szoktam és ezután sem szeretnék nyilvánosan beszélni. Kérem ebben a megértését. (…) Nem ismerem az illető cég teljes tevékenységi palettáját, és nem jártam közben eddig sem, ezután sem fogok annak érdekében, hogy bármely cég kivételezett előnyökhöz juthasson.” (Bíró Barna Botond teljes válasza elérhető itt.)

 

Nem sebészi maszkok

A két cég által forgalmazott maszkok közt ugyanakkor van egy fontos különbség: míg a Nova Tech Med maszkjai megfelelnek az EN 14683:2014-es, sebészi maszkokra vonatkozó standardnak, addig a Kontur Media maszkjai egy másik, EN 149:2001-es standardnak felelnek meg az árajánlat tanúsága szerint.

Az egészségügyi hatóságok interneten is fellelhető hivatalos útmutatásaiból nem derül ki egyértelműen, hogy ez a sebészi maszkoktól különböző, részecskék kiszűrésére vonatkozó EN 149:2001-es standard megfelelő védelmet biztosít-e azok számára, akik fertőzött beteggel kerülnek kapcsolatba.

Annyit sikerült kiderítenünk, hogy a WHO ajánlása szerint azok az orvosi dolgozók, akik koronavírussal kapcsoltba kerülhetnek, az N95, illetve annak európa megfelelője, az FFP2 standardnak megfelelő, a levegőben lebegő részecskék 95 százalékát kiszűrni képes maszkokat kell hordjanak.

Egészségügyi fogyóeszközök egy reklámcégtől?

Nem csak az a kérdés, hogy megfelelnek-e a célnak ezek a maszkok. Más furcsaságot is találtunk: a Kontur Media SRL-nek korábban semmi köze nem volt orvosi eszközök forgalmazásához.

A listafirme.ro cégadatbázis szerint ez egy reklámanyagok tervezésével és nyomtatásával, illetve ajándéktárgyakkal foglalkozó cég, honlapján sem találtunk utalást arra, hogy egészségügyi fogyóeszközöket forgalmazna. 2018-as mérlege szerint a cégnek 150 ezer euró forgalma volt, és 4 alkalmazottat foglalkoztatott.

„Az árajánlatok tekintetében elmondhatom, hogy kérték a polgármesterek, hogy kapjanak információkat, kik forgalmaznak eszközöket, kellékeket, stb. és az intézményünkhöz az elmúlt napokban, hivatalosan bejött árajánlatokat összegyűjtötték kollégáim, és az e héten, csütörtökön tartott TELEpolgármestertalálkozón kértek alapján szétküldtük, hisz több helyen nem tudták beszerezni.” – nyilatkozott Borboly Csaba az Átlátszó Erdélynek, hozzátéve, több céggel folyik jelenleg is tárgyalás, árajánlataikat a napokban kiküldik. (Borboly Csaba teljes válasza itt elérhető.)

Kérdéseinkkel Bustya Iringót is megkerestük szombaton, ő azonban nem válaszolt az anyag publikálásáig. Amennyiben befutnak a válaszai, anyagunkat frissítjük.

Nyitókép:

visuals

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép