Kilenc kérdést tettünk fel a nagyobb magyarországi pártoknak – a válaszok megkönnyítik a döntést azok számára, akik szavazni készülnek április 8-án.

Bár szinte mindegyik magyarországi párt kampányol Erdélyben, és kisebb-nagyobb mértékben számít is erdélyi szavazatokra, az erdélyi szavazók nem tudják, melyik párt mit gondol egy sor, határon túli magyarságot érintő kérdésről. Sorozatunk célja bemutatni a magyarországi pártok határon túli magyarsággal kapcsolatos elképzeléseit, és egyfajta vitafórumot biztosítani ezeknek.

Így dolgoztunk

Kilenc, határon túli magyarságot érintő kérdéssel fordultunk a nagyobb magyarországi pártokhoz (Demokratikus Koalíció, Együtt-PM, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP), és arra kértük őket, vázolják pártjuk álláspontját 500, de legfeljebb 1000 leütésnyi terjedelemben.

A megkeresett pártok közül egyedül a Fidesz-KDNP nem válaszolt, annak ellenére, hogy a honlapon megadott hivatalos e-mail cím mellett Hidvéghi Balázst, a Fidesz határon túli magyar közösségekért és magyar diaszpóráért felelős korábbi stratégiai igazgatóhelyettesét, jelenlegi kommunikációs igazgatóját külön is megkerestük.

A válaszok a pártok neve szerinti ábécérendben olvashatóak.

A sorozat eddigi részei:

Változtatnának-e az egyszerűsített honosításon a magyarországi pártok?

Változtatnának-e az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgárok szavazati jogán?

Kell-e változtatni a határon túlra irányuló támogatási rendszeren?

Határon túli fiatal családok áttelepítése Magyarországra

Ötödik kérdés:

Mi a vélemény a romániai kisebbségeket illető jogrendszerről, valamint arról, ahogy ezeket a törvényeket jelenleg alkalmazzák?

Demokratikus Koalíció: Amióta a Fidesznek hála az RMDSZ politikai befolyása szinte a nullára csökkent – legfeljebb az önkormányzatokban képes olykor megjelenni, a bukaresti nagypolitikában ma már csak üres nyilatkozatok szintjén –, a párt azon korábbi jelentős képessége, hogy a magyarság számára előnyös döntések szülessenek a törvényhozásban, már a múlté. Ráadásul az érvényben lévő törvényeket is egyre gyakrabban hágja át a mai bukaresti kormányzat.

Együtt: A kisebbségvédelmi egyezmények és az uniós szabályok maradéktalan betartásától még sajnos messze vagyunk Romániában. Így kulcsfontosságú a folyamatos küzdelem a jelenlegi status quo minimálisan védelme, de leginkább bővítése és kiszélesítése érdekében. A nyelvhasználat, a kulturális identitásőrzés, az intézményműködtetés területén hullámszerűek és belpolitikailag érdekvezéreltek a román politikai elit akciói mindkét irányban, ezekkel szemben fel kell lépni, partnerségben a határon túli magyarság legitim szervezeteivel.

KAPCSOLÓDÓ
New Website Provides Guide to US Cryptocurrency Law

A kisebbségvédelem jogintézményeinek alkalmazása és bevezetése érdekében a mindenkori magyar kormánynak aktívan és a tárgyalóasztalok mellett kell fellépnie.

Fidesz-KDNP: Nem válaszolt.

Jobbik: Itt alapvetően két probléma van. A hézagos és meglehetősen hiányos, de egyébként létező nyelvhasználati, vagyon-visszaszármaztatási vagy éppen oktatási és kulturális jogok gyakorlati megvalósulását a hatóságok mondvacsinált indokokkal akadályozzák. Klasszikus példa erre, hogy bár lehetőség volna magyar nyelvű ügyintézésre, magyar nyelvű formanyomtatványok nem állnak rendelkezésre, mert nem küld a központ mondván, hogy nincs pénz rá.

A Jobbik részéről úgy gondoljuk, hogy a külhoni magyarság jogos igényeit, mint a magyar nyelvhasználathoz, magyar nyelvű ügyintézéshez, oktatáshoz, kulturális élethez való jog és a mindezeket egyedül garantálni tudó autonómia a mindenkori magyar kormánynak erkölcsi kötelessége képviselni mind a kétoldalú, mind pedig a nemzetközi fórumokon.

Ezt viszont a Fidesz és Orbán Viktor soha nem teszik meg. Az ugyanis kevés, ha ezekben egymás között egyetértünk, de kifele

a kormány semmit nem tesz azért, hogy segítse a jogbővítést és a meglévő jogok betartását.

LMP: Mint sok másban, ebben is a törvény és a gyakorlat eltér, a magyar kisebbség kárára. Minden fórumon felléptünk eddig is, és a jövőben is fellépünk minden olyan törvény és cselekedet ellen, amely alkalmas a magyar kisebbségek jogainak csorbítására, megfélemlítésre. Bízunk benne, hogy a Minority Safepack – melyet a kezdete óta támogatunk – eléri a célját, és európai szinten is lehetőség lesz jogvédelemre.

Momentum: A romániai kisebbségeket illető jogrendszert Romániában a hatóságok látható módon rugalmasan kezelik, elsősorban a magyar kisebbség ellenében. A Momentum Magyarországa kiáll a romániai magyarok jogaiért, államközi és nemzetközi szinten is.

MSZP: Anélkül, hogy egy szomszédos ország jogrendszerét minősítenénk, érdemes azokra az ügyekre, kisebbségi jogsértésekre koncentrálni, amelyekre a romániai magyarság tényleges támogatottsággal bíró szervezetei is felhívják a figyelmet.

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Iskola ellehetetlenítésére tett törekvések többet jelentenek egy oktatási intézmény megszüntetésének szándékánál, akár az önálló magyar oktatási intézmények elleni hadjárat részeként is értelmezhető.

KAPCSOLÓDÓ
A korrupcióellenes főügyész "őszödi beszéde"

Aggasztó az erdélyi egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának leállítása,

a korábban jogerősen visszaszolgáltatott ingatlanok tulajdonjogának megkérdőjelezése. Továbbra sem alakult meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar tagozata, annak ellenére, hogy a törvények által biztosított az önálló magyar főtanszék létrehozása. Egyre gyakrabban korlátozzák a magyar közösség szimbólum-és anyanyelvhasználatát, és egyre gyakoribb a kisebbségellenes hangulatkeltés Romániában.

A sorozat következő részét hétfőn publikáljuk.


Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU