Ha minden jól megy, a hétfői tárgyaláson egy kis lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy tisztázzuk: mire költi a Communitas Alapítvány azt a költségvetési támogatást, amit az RMDSZ-től kap?
Január 23-án, hétfőn 12 órától kerül sor annak a pernek a második tárgyalására, amit az Átlátszó Erdély Egyesület indított, és mellyel az a célunk, hogy kiderítsük: mire költi a Communitas Alapítvány azt a költségvetési támogatást, amit az RMDSZ-től kap?
Az első, 2016 november 21-i tárgyaláson az alperes ügyvédje azt kérte a bíróságtól, hallgassák ki tanúként Kovács Pétert. A bíró az alperesnek erre a kérésére nem válaszolt, tehát nem tudni, hogy Kovács Pétert végül kihallatják-e vagy sem. Azt azonban elrendelte, hogy az alperes írásban válaszoljon nekünk – ez viszont elmaradt. A tárgyalás egyébként nyitott, azon bárki részt vehet.

2682/117/2016 by Sipos Zoltán on Scribd


De miről van szó?
2016 májusában egy adatigénylésben azt kértük a Communitas Alapítványtól, küldjék el a 2009-2015 között a meghívásos pályázatok eredményeit: a támogatott szervezet nevét, a támogatás célját, valamint másolatot a támogatás elszámolásáról. Kértük továbbá a pályázatok elbírálásának a kritériumait külön-külön minden szaktestület, illetve a meghívásos pályázatok esetében. Erre az igénylésre nem kaptunk választ.

A sorozatban eddig megjelent:

Pereljük az RMDSZ-t és a Communitas Alapítványt

Adatigényléssel kikértük az RMDSZ szerződéseit

Kovács Péter: marhaság, hogy ez az erdélyi magyarságnak járó támogatás

RMDSZ-beszámolók: mindig mindent rendben találtak a hatóságok?

RMDSZ-beszámolók: élnek, mint Marci a Hevesen

RMDSZ-beszámolók: hányszor kerülik meg a Földet kampányévben?

Mire költik az erdélyi magyarság pénzét? Publikáljuk az RMDSZ beszámolóit

A meghívásos pályzatok eredményeire azért kérdeztünk rá, mert áprilisban, amikor az RMDSZ-pénzekről szóló sorozatunk részeként egy interjút is készítettünk Kovács Péterrel, az RMDSZ akkori ügyvezető elnökével, egyben a Communitas Alapítvány kuratóriumi tagjával. Az interjú egyik fontos részében ez hangzott el:

(…) Tudjuk, hogy van egy nyilvános keret, amit a Communitas Alapítvány oszt ki minden évben. De mennyi a Communitas teljes költségvetése?
Az RMDSZ állami költségvetésből kapott keretének fele vagy majdnem fele a Communitas-hoz kerül.
Azonban ennek az összegnek csak egy viszonylag kicsi része kerül nyilvános pályázaton kiosztásra.
Igen.
Miért?
Innen kap finanszírozást az Erdély TV és az Erdély FM, illetve a (televíziót és rádiót működtető) Janovics Jenő Alapítvány, ami évi 2,5 millió lej.
Ez biztosítja a Communitas Alapítvány működését is, ez általában kevesebb mint a 10 százaléka ennek a teljes keretnek. Van néhány alkalmazott, aki közvetlenül a pályázati folyamatoknak a lebonyolítását intézi, illetve az alapítványnak van több alkalmazottja, akik elsősorban szórványmegyékben dolgoznak, ott, ahol nem igazán van más lehetőség mondjuk egy Magyar Házat működtetni.
Vannak még a Communitas Alapítványnak saját programjai, például a Bölcs Diákok diákvetélkedő. És van még egy központi kerete a Communitas Alapítványnak, amely meghívásos pályázatokat bonyolít le.
És hogyan lehet ebbe a körbe bekerülni? Mi a feltétele annak, hogy egy civil szervezetet meghívjanak, és ne csak a nyilvános keretre pályázzon?
Ez a Communitas Alapítvány döntése. (…)

Az alperes a panaszunkra írt válaszában többek között azzal érvelt, hogy a Communitas Alapítvány azért nem küldheti el az általunk kért adatokat, mert nyilvános pályázatai nem voltak, és jelenleg sincsenek, leszámítva egy 2012-ben kezdődött pályázatot, mely során a Communitas Alapítvány egy sor erdélyi magyar kulturális kiadványból vásárol 50-50 példányt a különféle könyvtárak számára.
Helyesbítést azóta sem kértek
Válaszunkban rámutattunk, mi az adatigénylésünket arra az interjúrészletre alapoztuk, melyet Kovács Péter adott az Átlátszó Erdélynek. Annak a helyesbítését a politikus azóta sem kérte, így feltételeznünk kell, hogy Kovács igazat mondott, és a meghívásos pályázatok mégis léteznek.
A probléma gyökere épp az, hogy nem ismerjük azt, hogy ezek a pénzösszegek hogyan, milyen kritériumok szerint vannak kiosztva, mivel ezek az információk nem nyilvánosak. Épp a félreértések elkerülése végett lenne szükséges ezeket az adatokat publikálni – érveltünk.

További érvéként azt hoztuk fel, hogy a Communitas Alapítvány honlapján közzétett költségvetésben a Communitas Alapítvány Kuratóriuma által támogatott programok és a szaktestületi keretek (tehát a nyilvános pályázati úton kiosztott pénzösszegek) között 2013 óta mintegy 3 millió lejnyi (600-700 ezer euró) különbség van – ennek a pénznek a sorsáról a Communitas Alapítvány honlapján nem találunk információt.
Sipos Zoltán

Támogasd a pályakezdő újságírókat! Gyakornoki programra gyűjtünk