A kézdivásárhelyi HVIM elnökének lakásán mintegy 200, törvénytelenül birtokolt petárdát és egy sor egyéb gyanús eszközt találtak. Az ügyészek azzal vádolják Bekét, hogy házi készítésű bombát akart robbantani december 1., Románia nemzeti ünnepe alkalmából rendezett díszszemlén.

A szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) szerint az akció ötlete egy, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott, 2015 október 10.-i találkozón körvonalazódott – itt az egyik vármegyés (lehet, hogy maga Beke István) felvetette, hogy egy robbanószerkezetet kellene elhelyezni és felrobbantani a román nemzeti ünnepen rendezett felvonuláson, december 1-én. Majd hozzátette, neki otthon van is egy doboz petárdája, amit erre lehetne használni.

A többiek – az előzetes letartóztatási jelentés szövegéből azt lehet kikövetkeztetni, hogy összesen legalább hárman lehettek jelen – felkaphatták az ötletet, mivel el is döntötték, hogy a robbanószerkezetet Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elektronikához értő kézdivásárhelyi elnöke kell elkészítse: egy kanóc segítségével 3-4 petárdát lehetne egyszerre felrobbantani, és „már csak egy elemre van szükség”.

Az is elhangzott, hogy Beke Kézdivásárhely központjában levő üzletének a külső falán levő kameráján keresztül követheti majd a díszmenetet, és távolról gyújthatja majd fel a szerkezetet „akkor is, ha a családjával együtt nem lesz a településen”.

Korábbi anyagaink az erdélyi radikálisokról:

Jobbikos pénzből szervezik a Székely Szigetet és az EMI-tábort

Kisgyermekes családok és karlendítés: magyar nemzeti radikálisok Erdélyben I.
Vér nélkül nem lehet: magyar nemzeti radikálisok Erdélyben II.
Kemény székely legények: magyar nemzeti radikálisok Erdélyben III.

Egy szemetesbe rejtették volna

Eltervelték, hogy a robbanószerkezetet egy vadonatúj telefon, valamint szintén sosem használt telefonkártya segítségével fogja felrobbantani: „hívod, és aztán megsemmisíted”. Egyik vármegyés azt javasolta, hogy a robbanószerkezetet egy, a város főterén található Gábor Áron-szobor melletti szemetesbe kellene rejteni – a katonai díszmenet itt haladt volna el. „Azt fogják mondani, hogy Kézdivásárhelyet terroristák támadták meg” – hangzott még el ezen a beszélgetésen.

Valaki felvetette, a szerkezetet először ki kellene próbálni, „a pizzát is először megkóstoljuk”. Másvalaki szerint ezt mindenképp megéri megcsinálni, ha másért nem, a tapasztalatszerzés kedvéért.

Mivel az előzetesben levő Beke Istvánnal nem lehet beszélni, a előzetes letartóztatási jelentés állításaira Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye erdélyi elnökét reagáltattuk. Ő szintén kézdivásárhelyi, egyébként két hónapja Franciaországban tartózkodik. A vele készült interjút dőlt betűvel szedjük.

Mi történt azon az október 10-i találkozón, melyet lehallgattak?

Szőcs Zoltán: Szinte minden este összeülünk, egy sör mellett A-tól Z-ig beszélünk mindenről. Ez szabad baráti beszélgetés, nem tudom pontosan.

A robbantás az R betűnél, az is megvan?

Soha nem akartunk elkövetni merényletet, és ilyent nem terveztünk.

Nem merényletet, hanem azt, hogy egy pár petárdát felrobbantsatok egy szemetesben. Erről sem volt szó?

UPDATE December 6. 2015.: Szőcs Zoltánnal Facebook-on készült az interjú, erre a kérdésre akkor nem válaszolt. Utólag megkért, hogy egészítsük ki a nyilatkozatát. Az alábbi beszélgetésre december 5.-én került sor, szintén Facebook-on.

Nem volt ilyenről szó.

A lehallgatási jegyzőkönyvben márpedig erről szó van. Hogyan lehetséges ez?

Azt írnak ezek amit akarnak, akarom hallani a felvételt.

Ezek szerint te is ott voltál vagy lehettél?

Az a helyzet, hogy október 10.-én fogalmam sincsen hogy mit csináltam.

De mégis: mi történhetett október 10.-én? Otthon voltál Kézdivásárhelyen?

15.-én indultam el, akkor még igen. Nem történt semmi, más estéken is voltak beszélgetések. Ezek hogy mit szűrtek ki, fogalmam sincsen. Hogy 10.-én volt-e egyáltalán beszélgetés, azt nem tudom.

Ittatok?

Van mikor megiszunk egy-két sört, de csak annyit.

Előfordult korábban hogy ilyesmiről beszéltetek?

Nem!

Ezek a beszélgetések egy lakásban voltak? Ott hallgathattak le?

Volt mikor lakásban, volt mikor munka közben.

Nem hinném hogy a hangfelvétel teljes mértékben kitalácó, azt a bíróságon be kell mutatni.

Akkor valami összevágott dolog. Én azt hiszem amit látok és hallok.

Jó de ha össze is van vágva, ott szó van petárdáról, a kukáról stb., ez valamikor el kellett hangzzon.

Lehet... de merényletről, bombáról sosem volt beszélve.

Petárdáról?

Nem tudom, kötetlen beszélgetés ek voltak, nem volt előre megtervezve vagy témákra osztva.

A tárgyi bizonyítékok

November 23-án egy, a Temes megyei rendőr-főkapitányság által végzett ellenőrzés során kiderült, hogy egy közelebbről meg nem nevezett cég 20 doboz (összesen 400 darab) FP3-as típusú petárdát adott el Beke Istvánnak. Ezek a petárdák a román törvények szerint közepesen veszélyesnek minősülnek, így azokat csakis tűzszerész engedéllyel rendelkező személyek birtokolhatják.

Az interneten fellelhető leírások szerint egy ilyen FP3-as petárda 3 gramm robbanóanyagot tartalmaz, és a kanóc meggyújtása után legalább 15 méterre kell tőle távolodni. Ilyen az, amikor egyszerre begyújtanak egy tucatnyi FP3-ast:

Az ügyészség jelentéséből az nem derül ki, hogy a petárdákat mikor vásárolta Beke. Mindenesetre a házkutatás során, november 30-án meg is találtak 195 ilyen tűzijátékot.

Szőcs Zoltán: Az internetről rendelte a petárdákat tavaly szilveszterre. A csomag nem érkezett meg, valamikor novemberben írtak egy levelet, hogy csak most tudják küldeni a petárdákat. Ezek meg is érkeztek, dobozban voltak akkor is, amikor (az ügyészek – szerk. megj.) elvitték azokat.

Ha nem a december 1-i akcióra, akkor mire használhatott el Beke István kb. 200 petárdát?

Szőcs Zoltán: Hétvégén volt airsoft, ott használták. (Beke István feleségével együtt egy NATU Sports Team nevű airsoft csapat tagja – szerk. megj.).

A nyomozás során az is kiderült, hogy Beke a fent idézett beszélgetés után, október 10-én internetről vásárolt egy telefont. Mi több, a gyanúsított lakásán egy 12 voltos, elektromos jel leadására és időzítésére alkalmas eszközt is találtak.

A NATU airsoft-csapat. Balra guggol Beke István. Forrás: a NATU Facebook-oldala
A NATU airsoft-csapat. Balra guggol Beke István. Forrás: a NATU Facebook-oldala

Kicsoda Beke István?

A HVIM kézdivásárhelyi szervezetének 40 éves elnöke „civilben” a SC BIA Electronic SRL tulajdonosa és egyben ügyvezetője. Az 1999-ben alapított cég kezdetben rádiók és televíziók javításával foglalkozott, később biztonsági rendszerek tervezésére, felszerelésére, karbantartására szakosodott. Nemrég a profil új ágazattal bővült: autóbelsők plüssborítását is vállalják. A mintegy 5-7 alkalmazottat foglalkoztató, 200-400 ezer lej (40-80 ezer euró) éves forgalmú cég évek óta veszteséges, a 2014-es évet 547 ezer lej (122 ezer euró) adóssággal zárta.

Bár Bekének saját Facebook-profilja nincs, a szintén airsoftozó felesége profilján sokszor szerepel, rendszerint „airsoftos”, tehát katonai öltözethez hasonló ruhában. A feltöltött fotókból az is nyilvánvaló, hogy csapatával, a NATU Sports Teammel sokat járnak Magyarországra versenyekre. (Az airsoft 6-8 milliméteres gömblövedéket kilövő, „alacsony” energiájú légfegyverekkel játszott hobbisport – szerk. megj.)

Súlyos börtönbüntetés van kilátásban

Hétfőn este, egész napos házkutatás után Bekét 24 órás előzetesbe helyezték, és Bukarestbe vitték, szerda hajnalban a Bukaresti Táblabíróság 30 napra hosszabbította az előzetes letartóztatást. Amennyiben az alkotmányos rend felforgatásának, illetve a nemzetbiztonság veszélyeztetésének a vádja a bíróságon is megáll, Beke tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Szerda délután Kézdivásárhelyen mintegy 500-an követelték a gyanúsított szabadon bocsátását: a maszol.ro szerint egyesek fekete zászlókat, illetve „Je suis Beke István” feliratú táblát tartottak magasba. A tüntetés hangadói a „hol van a bomba?”, „nem vagyunk terroristák” és „engedjétek szabadon” jelmondatokat kiáltották.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.