A Kiss Sándor és Bojtor Vilmos László által kigondolt, túlárazott munkagépek révén érkező kenőpénzről még az ügyészek is elismerően nyilatkoztak. Frissítve: megvan a vádirat.

Update 17:35, 25.06.2015: A DNA sajtóosztálya elküldte a vádiratot, melyet alább közzéteszünk. A cikk azonban az előzetes letartóztatás alkalmával készített jelentés alapján íródott.


A Bihar Megyei Törvényszék a múlt hét szerdán részben elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) előzetes letartóztatásra vonatkozó javaslatát: a politikust – Beniamin Rus üzletemberrel egyetemben – bírói felügyelet alá helyezték.

A DNA előzetes letartóztatás alkalmával készített jelentéséből (propunere arestare preventivă) sok részlet derül ki arról, hogy hogyan élt vissza befolyásával a Bihar megyei tanács alelnöke, és aztán hogyan mosta tisztára a kapott csúszópénzt.

A vád lényege, hogy 2004 elején két cég – a debreceni Keviép Kft., valamint a nagyáradi Selina cégcsoport – összesen mintegy 400 ezer eurónyi csúszópénzt fizetett Kiss Sándornak, a Bihar megyei RMDSZ elnökének, egyben a Bihar Megyei Tanács alelnökének és a néhai Mudura Sándornak azért, hogy megnyerjenek egy sor közbeszerzést. Eddig semmi különös.

Korábbi anyagunk:

Borboly aszfaltozós trükkjei. Itt a vádirat

Az ügy érdekességét az adja, hogy a csúszópénz túlárazott munkagépek révén jutott célba. A Kiss Sándorék által kidolgozott módszer annyira elmés, hogy azt nemcsak a néhai Mudura Sándor dicséri („egészen felvillanyoztál” – mondja egyszer az RMDSZ-politikusnak) hanem az ügyészek is beleírtak egy elismerő mondatot az előzetes letartóztatást indokló jelentésükbe.

Mudura Sándor (1939-2014) az egyik leggazdagabb romániai üzletember, vagyonát Magyarországon alapozta meg a Ferrero édességek forgalmazójaként a kilencvenes évek elején.

Mudura Sándor (1939-2014) az egyik leggazdagabb romániai üzletember volt, vagyonát Magyarországon alapozta meg a Ferrero édességek forgalmazójaként a kilencvenes évek elején.

A jelentés szerint 2003 őszén a Keviép Kft. részt vett egy sor, európai uniós alapokból finanszírozott munkálat elvégzésére meghirdetett versenytárgyaláson. Ezek közül a legfontosabb a 12 millió euró értékű nagyváradi hulladéklerakó építése és üzemeltetése volt. Az értékelő bizottság első körben 4 cég ajánlatát választotta ki, majd 2003. június 30-tól a tárgyalásokat a legjobb ajánlatot benyújtó céggel folytatták.

Váratlanul ejtik a nyertest

Három hónappal később, 2003. szeptember 30-án azonban a bizottság váratlanul ejtette ezt a céget, így a második helyezett Keviép Kft. került helyzetbe.

Az tárgyalások megszakításáról készült nyilatozat szerint a döntés azért indokolt, mert „a konszern álláspontját inkoherensnek találták”, valamint a tárgyalásokon a cég álláspontja „olyan természetű volt, hogy az bizalmatlanságot szült a bizottságban”, valamint „(a cég) kommunikációja és bemutatói hibásak voltak”.

Bár a bizottság döntését a cég képviselői elképedéssel fogadták, és hangsúlyozták, hogy a vád alaptalan, a bizottság visszautasította a fellebbezést, és a második helyezett Keviép Kft.-vel folytatta a tárgyalásokat.

Megváltozott a helyi tanács álláspontja

A pompázatos indoklás ellenére a valóságban a konszernt azért diszkvalifikálták, mert Kiss Sándor, Mudura Sándor, valamint Bojtor Vilmos László latba vetették befolyásukat a Keviép Kft. érdekében – állítják az ügyészek.

Megváltozott a helyi tanács álláspontja azzal a dologgal kapcsolatban – úgy ahogy megbeszéltük –, úgyhogy 3-án elkezdik veletek a megbeszéléseket a hulladéklerakó ügyében” – mondta 2003. szeptember 30-án Kiss Sándor a Keviép Kft. vezetőjének, Miklóssy Ferencnek. Kiss még hozzátette, „mi azzal fogtuk meg a többieket, hogy nem biztosították a finanszírozást”.

A debreceni céggel 2003. október 8-án kezdődtek a tárgyalások; december 23-án alá is írták a PPP-szerződést. A tárgyalások megkezdése előtti napon, október 7-én Kiss felvette a kapcsolatot egy, a rendelkezésünkre álló iratban meg nem nevezett személlyel, és rákérdezett: „nem lehet, hogy a szakállas barátod velünk játsszon egy kicsit?”, valamint érdeklődött egy másik személy álláspontjáról.

Beszélgetőpartnere biztosította a tanácselnököt arról, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, mivel ennek „nincsen választása”.

150608_kiss_vis
Az ügyészség szerint így mozgott a pénz

Hogyan mossák tisztára a kenőpénzt?

A vád szerint ötletelés folyt arról, hogy a Keviép Kft. milyen formában fizesse ki a csúszópénzt, illetve hogyan mossák azt tisztára. Október 27-én Kiss telefonon szólt Mudura Sándornak, hogy állítsa le a szerződés aláírását „a debreceniekkel”, mivel azok „nem tudnak elszámolni ebben a formában”, vagyis Kissék nem tudják felvenni a pénzüket.

A beszélgetés során Kiss azt mondta Mudurának, hogy „az ilyen szerződéseket a mi barátunknak (vagyis Bojtor Vilmos Lászlónak) kell aláírnia velük” – úgy, hogy „a mi barátunk és ők is el tudjanak számolni”.

A pénzmozgások megtervezésében Bojtor Vilmos László játszott főszerepet – tűnik ki a rendelkezésünkre álló iratokból. Bojtor több forgatókönyvet is felvázolt, Kissék pedig gondosan mérlegelték mindegyik megoldás költségeit.

Olcsó, egyszerű, nehéz bizonyítani

Végül egy olyan megoldást választottak, mely egyszerre olcsó, egyszerű, és a hatóságok dolgát nagyon megnehezíti. A megoldás lényege az volt, hogy a csúszópénz túlárazott áruk – jelen esetben munkagépek és különféle építőanyagok – formájában érkezett volna Magyarországról Romániába.

A módszer a következő volt: a Keviép Kft. munkagépeket ad el a Bojtor Vilmos László Londonban bejegyzett cégének, az Ariston Distribution Corporation Ltd.-nek, mely aztán két-háromszoros áron továbbadja a munkagépeket egy romániai cégnek, a SC Martex Trans SRL-nek. Ez a nagyváradi cég aztán ugyanezeket az eszközöket továbbadta a Keviép Kft. romániai cégének, a SC East Bau Construct SRL-nek.

A vád szerint a tranzakció 2004. március 18-án kezdődött, április 30-ra mind a 10 importált munkagép után kifizették a vámot. Az eszközöket a Keviép Kft. összesen 187 ezer euróért adta el – néhány nappal később a debreceni cég romániai leányvállalata, a SC East Bau Construct SRL 508 ezer euróért vásárolta vissza ugyanazokat a munkagépeket.

Londoni paraváncég a kulcs

Az „üzletben” kulcsszerepe volt Bojtor Vilmos László londoni paravéncégének – állapítják meg az ügyészek. A Romániában háromszoros áron eladott munkagépek vételára az Ariston Distribution Corporation Ltd. magyarországi bankszámlájára jött be, a cég ezután kifizette a Keviép Kft.-nek a gépek 187 ezer eurós árát, majd a maradékot – tehát a mintegy 300 ezer eurónyi kenőpénzt – Kiss Sándor, Mudura Sándor, valamint Bojtor Vilmos László készpénzben vette fel.

Az Ariston Corporation Distribution Ltd. közbeiktatása azért is volt fontos, mert így a román nyomozó hatóságoknak nem volt egyszerű felfedezni, hogy a Keviép Kft. gyakorlatilag saját magának adta el a gépeket, és hogy amíg kézről kézre jártak, a vételáruk néhány nap alatt megháromszorozódott.

A törvénytelen juttatásoknak a különféle áruk vételárába való elrejtése számottevően csökkentette annak a kockázatát, hogy a haszonélvezőket be lehessen azonosítani és büntetőjogi felelősségre lehessen vonni” – írják elismerően az ügyészek, amikor Kissék módszerét ismertetik.

A Kiss és Bojtor által kitalált módszert egyébként Mudura Sándor is elmésnek találta: „Egyszerűen felvillanyoztál! Ügyes vagy” – idézik az ügyészek az egyik leggazdagabb romániai magyar vállalkozót, aki 2014-ben elhunyt.

A Bihar megyei tanácselnök-helyettes (2004 júniusától tanácselnök) ugyanezzel a módszerrel kapta meg a Rus Beneamin tulajdonában álló Selina cégcsoporttól is a kenőpénzt. Kiss cserében egy sor Bihar megyei közbeszerzésen, illetve két telek ügyében közbenjárt a Selina érdekében.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Azt szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek.

Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU