A kieső orvos vagy a bejutó állatorvos gazdagabb az RMDSZ-ben? A szűkölködő MPP-seknek is összejött legalább egy lakás négy év alatt. Megújulás válások és állami megrendelések között: így vagyonosodtak Maros megyei képviselőink.

Izgalmasabb lett Maros megye magyar politikai élete, mióta nem a betéve tudott Markó – Frunda – Borbély – Kelemen névsor uralja a szenátori és képviselői lista befutó helyeit. A generációváltás fluktuációt hozott az alsóházban: a 2016-ban megválasztott három képviselő közül csak egy kapott 2020-ban is mandátumot, Csép Éva Andrea. A Novák Csaba Zoltán és Császár Károly alkotta szenátusi duó egyelőre stabilnak tűnik.

A most távozott két képviselő nem is különbözhetne jobban abból a szempontból, amelyből a választások előtt indított sorozatunkban vizsgáljuk a honatyákat: vagyonosudásukat tekintve. Egyiküknek egyáltalán nem volt bevétele a megválasztása előtti évben, másikuknak nagyon is sok és sokféle. Egyikük kicsi hitelt vett fel, és igyekezett gyorsan törleszteni, másikuk még 22 évig úszik az adósságban.

De Biró Zsolt és Vass Levente sok másban is különbözik. Vass Levente diákszervezetis orvostanhallgatóként szocializálódott bele az erdélyi magyar és a vásárhelyi politikába, konkrétan az RMDSZ-be, és orvosi karrierjével párhuzamosan emelkedett a politikai pályán és gazdasági teljesítményben. Politikai pályája pedig nem ért véget parlamenti mandátumával.

Biró Zsolt rádiósként vetette bele magát a politikába, ám a Magyar Polgári Párt oldalán. Nem köztudott, hogy tanárképzőt végzett Szegeden, `96 és 2000 között tanított is. Ezután lett a hazai közszolgálati rádió marosvásárhelyi regionális stúdiójának munkatársa. Úgy került a parlamentbe, hogy az MPP elnökeként kiharcolta, hogy az RMDSZ saját listáján vigye be a saját ellenzékét.

Az RMDSZ-MPP megállapodás titkos részét az Átlátszó Erdély hozta nyilvánosságra. A kampányért és szavazatokért cserébe az MPP nemcsak két képviselői helyet, hanem pártinfrastruktúrát is kapott: nyolc, minimálbérre bejelentett állást, évi százezer lejt és egy szolgálati autót.

Birónak magának nem volt jövedelme

ebben az időszakban. Mivel 2012-ben indult az önkormányzati választásokon, már akkor nyilatkoznia kellett a vagyonáról. Ebben 2011-es jövedelmeként még a rádiós fizetését tünteti fel, ami évi 13 600 lej volt. Ennél ezer lejjel kevesebbet keresett felesége pedagógusként. Vagyonbevallása kitöltésekor, 2012 tavaszán viszont már nem dolgozott a Marosvásárhelyi Rádiónál, a foglalkozás rubrikához vállalkozót írt be. Azonban érdekeltségi nyilatkozatában egyetlen céget sem tüntetett fel, ahol részesedéssel vagy cégvezetői funkcióval bírna.

Mindössze egy 2006-ban húsz évre felvett hitele volt 12 ezer euró értékben. Feleségével 2006-ban vásároltak egy 2700 négyzetméteres telket és egy 97 négyzetméteres házat a Vásárhely közelében lévő Marossárpatakon. Ekkor két autójuk volt, egy kicsi, 1997-es Daewoo Tico és egy 2001-es gyártású Opel Zafira. 2016-ban már csak a Zafirájuk volt meg. Biró Zsoltnak sem 2015-ben, sem 2016-ban nem volt semmilyen jövedelme a jelölti majd első képviselői vagyonbevallása szerint. Szerencsére felesége fizetése megduplázódott.

MPP az RMDSZ soraiban
Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József-György, az MPP tagjai az RMDSZ parlamenti padsoraiban. A kép forrása Biró Zsolt Facebook-oldala.

Vagyona parlamenti mandátuma során előbb zsugorodott, csak utána gyarapodott. 2016-tól ugyanis 2400 négyzetméteresként tünteti fel a telkét, 90 négyzetméteresként a házát, és 11 ezer eurósként a már csak 15 éves futamidejű hitelét. 2016-ban nyitott bankszámláján 2017 júniusában jelenik meg először akkora összeg, hogy fel kell tüntesse: 45 ezer lej. Ez valamivel több, mint a 2017-es évi teljes, 87 ezer lejes fizetésének fele. Azaz a háromgyermekes Biró Zsolt, bár nincs más jövedelme, nem szorult rá a honatyai illetményére. Felesége fizetése tovább nőtt, évi 38 ezer lejre.

2018-ban a bankszámla eltűnt a képviselő bevallásából, és vásárolt egy Škoda Octaviát. Ekkor ismét húsz éves futamidejűként tüntette fel a hitelt. Ebben az évben Biró 120 ezer lejt keresett, így a hitel már nem jelenik meg a 2019-es bevallásában. Tavaly pedig vettek egy 114 négyzetméteres lakást Marosvásárhelyen, és még a folyószámlán is maradt 60 ezer lej. Nemcsak a képviselő fizetése nőtt évi 131 ezer lejre, hanem a feleségéé is már több mint évi 66 ezer lej.

Biró Zsolt tehát négy év parlamenti tapasztalattal és egy házzal lett gazdagabb. Mandátumzáró bevallása szerint megtakarítása, céges részesedése nincs. A honatyákéhoz fogható jövedelmet hozó politikai pozícióra sincs kilátása, 2019 októberében ugyanis kizárták az MPP-ből.

Vass Levente szintén kiesett politikai alakulatának kegyeiből

parlamenti mandátuma során. Ő volt a vásárhelyi RMDSZ elnöke, és döntéseinek szakmaiatlansága, illetve Dorin Florea akkori polgármesterrel folytatott együttműködése miatt a városi RMDSZ legismertebb arcai kivonultak a szervezeti munkából, illetve nem vállalták a városi tanácsosi tisztséget, amelyre felkérték őket. Péter Ferenc megyei elnök kérésére Vass lemondott a városi szervezet elnökségről. A vásárhelyi RMDSZ 2019-es bedőlése mögötti történésekről akkor bővebben is írtunk.

Vass túlélte a szervezeti válságot, nem vonult vissza, de befutó helyet sem kapott az RMDSZ Maros megyei listáján: az első kieső helyre sorolták a jelölési folyamatban. Országos politikai karrierjének viszont ez nem vetett véget, idén február elsején államtitkárnak jelölte az RMDSZ az egészségügyi minisztériumba. Vass szintén családos, Biróhoz hasonlóan három gyermeke van. Felesége gyógyszerész.

Kézdivásárhelyről származik, orvosit végzett Marosvásárhelyen, azóta ott él. A vásárhelyi magyar diákszervezet, majd az országos diákszervezet (OMDSZ) elnöke volt 2000-ig, azóta az orvosok képzését és lakhatását támogató Studium Prospero Alapítvány alapítója és ügyvezetője. 2003-ban egészségügyi menedzser mesterképzőt végzett a budapesti Semmelweis Egyetemen, 2011-től urológus főorvos, 2014-ben pedig a szebeni orvosin is elvégzett egy közegészségügyi képzést. Frissítés, 2021. 02. 10., 22:00: Ez tulajdonképpen egy második szakorvosi képzés az urológia mellett, jelezte Vass Levente cikkünk alatti kommentben.

2002-től 2014-ig tanított a MOGYE-n, közben egy bő évig volt a Maros megyei kórház orvosigazgatója, majd két évig Cseke Attila, illetve Ritli László egészségügyi miniszter tanácsadója. Utána két évig a Maros megyei kórház urológiai osztályát vezette, újabb két évig pedig, 2014 és 2016 között saját urológiai kabinetjében dolgozott, amíg parlamenti képviselővé választották. Vagyis Biróval ellentétben szakmai karrierje és bevétele töretlen, mi több, a 45 éves

Vass Levente ingatlanmágnásnak számít az RMDSZ honatyái között.

Telkei zömét és házait még parlamenti mandátuma előtt vásárolta, képviselőként már csak örökölt. 2004-ben 2,5 hektár mezőgazdasági területet vásárolt feleségével közösen a Sepsiszentgyörgy melletti Kilyénben, illetve 38,5 ár beltelket Marosvásárhelyen. Ennek 26 százaléka Vass Leventéé, a többi három másik magánszemély és a gyulafehérvári Caritas között oszlik meg. 2005 és 2009 között 927 négyzetméter beltelket vásárolt Sepsiszentgyörgyön. 2019-ben pedig két, összesen 72 árnyi szántót örökölt, illetve kapott Csernátonban.

Vass virágai
Vass Levente virághagymákat osztogatott mandátuma végén Marosvásárhely főterén 2020 októberében.

Épületek terén még inkább gyarapodott az orvos-politikus. 2007-ben Marosszentgyörgyön épített egy 235, illetve egy 238 négyzetméteres házat egy 12 áras telken. Valószínűleg erre vett fel egy 25 éves futamidejű hitelt, amelyből 2020-ban még több mint 77 ezer euró törlesztenivalója volt. Legkorábbi, 2010-es vagyonbevallásában bő 111 ezer euró szerepelt törlesztendőként.

A többi épületet Marosvásárhelyen vásárolta:

  • 2008-ban 127 négyzetméteres kereskedelmi felületet és egy 60 négyzetméteres házat (itt előszerződés és öröklés is szerepel, amely tavaly zárult),

  • 2011-ben 150 négyzetméter kereskedelmi felületet és hozzá tartozó telket,

  • 2012-ben egy 98 négyzetméteres házat és a hozzá tartozó telket,

  • 2013-ban egy 97 négyzetméteres házat és 439 négyzetméter telket,

  • 2014-ben egy 23,5 négyzetméteres házat.

Mindezt egy 2013-ban harminc évre felvett hitel segítette, amelyből 2016-ban 284 ezer lejt, 2020-ban 264 ezer lejt kell még visszafizetnie. 2016-ban adta el 53 ezer lejért a 2003-ban vásárolt, mindössze 29,8 négyzetméteres lakását Sepsiszentgyörgyön.

Ingatlanvásárlásait nagyban segítette, hogy Vass Levente anyagilag több lábon áll. Orvosi, tanári fizetését szinte mindvégig kiegészítette vagy megtöbbszörözte valamilyen adminisztratív beosztás, és ezek együtt is eltörpülnek azokhoz a bérbeadásokhoz és céges bevételekhez képest, amelyekre politikusi vagy közigazgatási funkciói előtt, illetve mellett tett szert. 2009-ben például évi 25 ezer lejt keresett egyetemi tanárként és kórházi orvosként, hatezer lejt és több mint 18 ezer eurót ingatlanok bérbeadásából, és közel 110 ezer lejt egy tanácsadói és egy szoftvercég profitjának 2007-2008-as osztalékaként.

VasCsép
Vass Levente és Csép Andrea képviselők a Bethlen Gábor-szobor avatásán 2020. november 15-én. A kép forrása Vass Levente Facebook-oldala.

Jól jövedelmező részesedését a DRG Audit és a DRG Soft cégben 2010 elején adta el, amikor a minisztériumba került tanácsadóként. Részvényeiért és 2009-es osztalékként 482 ezer lejt kapott. Tanácsadóként 2010-ben hatvanezer lejt keresett, a többi állásával és ingatlanok kiadásával még legalább 34 ezer lejt és húszezer eurót. Családi cége viszont alig jövedelmez, feleségével már 441 ezer lej tagi kölcsönt tettek bele. A nevében utazásszervezésre utaló, a cégadatbázis szerint ingatlanközvetítő Jetwing Travel Planner nevén szerepel viszont az a Toyota Camry, amelyet Vass bevallása szerint magáncélokra is igénybe tud venni.

Utolsó vagyonbevallása szerint a parlamentben már évi közel 150 ezer lejt keresett, míg felesége nem egészen 18 ezer lejt. Ingatlanok bérbeadásából viszont továbbra is befolyt húszezer euró és párezer lej. Két biztosítási számlán már 117 ezer lejt kötött le, folyószámláin 47 ezer lej, 12 ezer euró és 70 ezer forint volt tavaly decemberben. Államtitkári fizetése némileg alacsonyabb lesz a képviselői juttatásnál, és nem is annyira biztos állás, mint a parlamenti, viszont Vass Levente bármikor újranyithatja urológiai rendelőjét.

Maros megyéből egyedül Csép Andrea tudott újrázni a képviselői listán.

Mivel előtte megyei tanácsos volt, ezért neki 2008-as a legkorábbi vagyonbevallása. Ebben csak az a 62 négyzetméteres lakás szerepel, amelyet férjével közösen vásárolt 2003-ban Marosvásárhelyen, illetve az évi 7518 lejes fizetése, amelyet 2007-ben az Iskola Alapítványtól kapott.

Csép Andrea a Bukaresti Egyetemen és a marosvásárhelyi Sapientia karon végzett kommunikáció és PR szakon. 2004 óta dolgozik az RMDSZ-nek, és neki is három gyermeke van, akárcsak Biró Zsoltnak és Vass Leventének. Egy évig programszervezője, majd ügyvezetője volt a Maros megyei RMDSZ-nek, 2009-ig ügyvezető alelnöke. 2007-ben Frunda György EP-választási kampányát, 2008-ban Lokodi Edit megyei tanácselnöki kampányát vezette. 2012-ben szintén Frunda kampányát koordinálta, akkor épp a vásárhelyi polgármesteri székért, amely választást Frunda elveszítette. 2012-ben Csép Andrea szenátorjelölt volt, 2016 óta a Nőszervezet országos alelnöke.

Csép Éva Andrea kampányol. A kép forrása a képviselő Facebook-oldala.

2009-től az Erdély FM rádió marketing menedzsereként dolgozott, így átkerült az Iskola Alapítvány fizetési listájáról a szintén RMDSZ alapította Janovics Jenő Alapítványhoz. 2008-2016 között megyei tanácsos volt, és megyei tanácsosi üléspénze adott évre mindig kicsit több volt, mint az évi fizetése. A kettő együtt talán csak 2015-ben érte el az évi 40 ezer lejt. Ekkor bejött egy POSDRU pályázat is a Transparency Internationallel a nemek közötti munkaerőpiaci egyenlőtlenségekről, ez 11 ezer lejnyi plusz bevételt jelentett.

2011-ben férjével közösen vett 321 négyzetméternyi legelőt Csíkszentimrei Büdősfürdőn. Férje 2016-ig a közös családi cégük alkalmazottja volt. A Vivien Gold a cégadatbázis szerint ékszerkészítéssel foglalkozott, férjének évi 8-9 ezer lej bevételt biztosított. 2017 óta a cégnek nincs tevékenysége.

2016 nemcsak az év végi választások miatt jelentett fordulópontot. Ekkor a férje több ingatlant örökölt, és átment dolgozni a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatalhoz évi 25-26 ezer lejért. Csép Andrea így a 45 ezer lejes (valószínűleg kampány-)kölcsön mellett ekkor már feltüntetett egy 25 áras vásárhelyi beltelket, egy 58 négyzetméteres lakást, egy 40 négyzetméteres mezőgazdasági melléképületet, egy 15 négyzetméteres lebontható garázst, illetve egy 9436 négyzetméteres házat a Kolozs megyei Várfalván. Megörököltek egy 2012-es Daciát, és a régi VW Sharan mellé vettek egy Škodát is.

Válás és eltartási per jött a vagyonosodással

A háznak hatalmas alapterület zöme a 2018-as vagyonbevallásában átkerül a telkek közé, az épületről pedig kiderül, hogy 118 négyzetméter. A telekből eladtak 1429 négyzetmétert 45 ezer lejért, és vettek egy Suzuki Vitarát. Képviselőként Csép közel 90 ezer lejt keresett, ez aztán emelkedett előbb évi 122 ezer, majd 134 ezer lejre.

Közben elvált a férjétől, az ő öröksége már nem jelenik meg a képviselő 2019-es vagyonnyilatkozatában. Az autók közül a Škoda maradt az ő nevén. Csép Andrea 2020-ban Jedden vett egy 256 és egy 1169 négyzetméteres beltelket, bankszámláin összesen 67 ezer lej volt tavaly decemberben. A kampányba ötvenezer lejjel szállt be.

Ugyancsak tavaly decemberben döntött a bíróság a perben, amit a frissen nagykorúvá vált fia indított ellene októberben, hogy megkaphassa édesanyja jövedelmének egyhatodát. Csép Andrea januárban közölte, hogy nem fellebbez az ítélet ellen. Ebben a posztban tárta fel a furcsa per hátterét:

Szintén újrázott az MPP-s Kulcsár-Terza József,

bár Biró Zsolthoz hasonlóan előbb ő is konfliktusba került pártja új vezetésével. A tavalyi választási év közeledtével kibékültek, így az MPP ismét őt jelölte a parlamentbe. Azt már az RMDSZ sakkozta ki, hogy Kulcsár-Terza ne otthoni, sepsiszentgyörgyi választókerületében, hanem Maros megyében induljon.

A kétgyermekes Kulcsár-Terza József Kolozsváron végzett a Bogdan Voda egyetem jogi karán, majd Bukarestben tanult a Közgazdasági Akadémián, áll a parlamenti CV-jében. 2001-től dolgozott a sepsiszentgyörgyi IAME Rt alkatrészgyárban, amíg annak közel ezer alkalmazottja volt, egészen 2005-ig, amikor az alkalmazottak több mint felét elbocsátották. Egy-két évig az ARDAF biztosítónál dolgozott, majd 2009-ig Tőkés László EP-képviselői irodájában. Utána a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ingatlanközvetítő cégének gondnoka volt, majd négy évig, képviselővé választásáig egy fémmegmunkáló cég alkalmazottja volt.

EMSZ a parlamentben
A két MPP-s helyett idéntől egy EMNP-s, Zakariás Zoltán (bal oldalon) és egy MPP-s politikus, Kulcsár-Terza József (jobb oldalon) ül az RMDSZ parlamenti soraiban. A kép forrása Kulcsár-Terza Facebook-oldala.

Kulcsár-Terza 2008-2016 között az MPP Kovászna megyei tanácsosa volt, ami az ő esetében is azt jelenti, hogy már 2008-as vagyonnyilatkozata is a rendelkezésünkre áll. Eszerint abból nem származott jövedelme, hogy Tőkés képviselői irodájában dolgozott, csak abból, hogy két kicsi, azóta felszámolt cég jogásza volt. A Palathermo SRL-nek eleve csak 2007-ben volt bevétele, a Ro Fenstherm kereskedelmi kft pedig egy hasonló nevű magyarországi cég tulajdonában és épp felfutóban volt, öt alkalmazottal. Évi 8200 lej bevételt biztosított Kulcsár-Terzának. Ennél kicsivel többet kapott a felesége gyermeknevelési támogatásként.

48,8 négyzetméteres lakásukat 2004-ben vették, Kulcsár-Terza pedig ekkor egy Opel Corsával járt. 2004-ben, majd 2007-ben is hitelt vettek fel összesen 18 500 euró értékben tíz, illetve tizenöt évre. 2011-ben Kulcsár-Terza már bő 14 ezer lejt keresett úgy, hogy ebből 12 800 lej a megyei tanácsosi juttatása volt. Felesége fizetése pszichopedagógusként meghaladta az évi 16 ezer lejt. 2012-ben vettek egy 84 négyzetméteres házat.

Kicsi lakásból kicsivel nagyobba

A házat és a lakást két év múlva eladták összesen 120 ezer lejért, felvettek 145 ezer lej hitelt 23 évre, és megvásároltak egy 1544 négyzetméteres telket szintén Sepsiszentgyörgyön. Illetve ezt a képviselő végig, 2020 decemberéig házként tünteti fel a bevallásában, de a mérete miatt a legnagyobb jóindulattal sem tudjuk házként elképzelni. Ugyanis nagyobb lenne, mint Péter Ferencék több emeletes, szovátai panziója, amelyet másfél millió eurós uniós támogatásból készülnek felépíteni.

Ekkor Kulcsár-Terza már a fémmegmunkáló Eltor SRL jogásza volt, de évi 13 ezer lejes keresete továbbra sem haladta meg az alulfizetett erdélyi magyar újságírókét. Felesége fizetése szerencsére majdnem elérte a húszezer lejt, és 2016-ra Háromszéken is megemelték annyira az üléspénzt, hogy a megyei tanácsos összesen évi 26 ezer lejt tudjon hazavinni.

2017-től a honatyai juttatással radikálisan megnő a fizetése, az évi 87 ezer lej két év múlva már 120 ezer, 2020-ra eléri a 131 ezer lejt. Kulcsár-Terza törlesztette a korai hiteleit, 2018-ban pedig vásárolt egy 65 négyzetméteres lakást is. Ezt egy évvel később eladták 48 ezer euróért, felvettek még 68 ezer lej hitelt, és ezúttal Budapesten vásároltak egy 36 négyzetméteres kis lakást. Tavaly ezt is eladták 34,9 millió forintért, és vettek egy nagyobbat, 66 négyzetmétereset szintén Budapesten. Kulcsár-Terza képviselői fizetése biztosan nem fog csökkenni a következő négy évben, és felesége is remekül keres, logopédusként legutóbb már több mint ötvenezer lejjel gyarapította a családi kasszát.

A dúsgazdag fekete ló a Fekete Ló panzióban

Az igazi Maros megyei újoncot még a megyében is alig ismerik. Az RMDSZ-eseket is meglepte, hogy a gernyeszegi állatorvos, vállalkozó és tanácsos Kolcsár Anquetil-Károly került a képviselői jelöltlista élére. Kolcsár 1994-ben végzett a kolozsvári agráregyetemen, otthon állatorvosi praxisba, majd marhatenyésztésbe kezdett. Ezt 15 éve alakította át turisztikai vállalkozássá, jelenleg két panziót működtet Gernyeszegen Fekete Ló és Fehér Ló néven, írja a vásárhelyi Népújság. 2012-ben a kies Târgoviștéből jutott volna a parlamentbe, ha a visszaosztás neki kedvez.

Annyi bizonyos, hogy Kolcsár nincs rászorulva a parlamenti fizetésre: sok földje, sok lakása, többféle járműve, kilenc bankszámlája és milliós kintlevősége van. Nézzük, mekkora vagyonnal kezdi első parlamenti mandátumát a lendületes léptű Kolcsár Anquetil-Károly.

Három, összesen 102 hektárnyi mezőgazdasági területét 1994-2016 között vásárolta Maros megyében. Három beltelkét 1998-ban, 2002-ben és 2009-ben vásárolta. 2002-ben vette a legnagyobbat, a 2,39 hektárosat. Körtvélyfáján egy 260 és egy 99 négyzetméteres háza van, Budapesten és Marosvásárhelyen egy 67, illetve egy 70 négyzetméteres lakása, Gernyeszegen pedig két kereskedelmi/ipari terület: egy 4100, illetve 800 négyzetméteres.

Ezek között egy Kawasaki és egy Honda motorkerékpárral, egy Volvo személyautóval, egy Peugeot furgonnal vagy legrosszabb esetben az Arbos traktorral tud közlekedni. Kilenc letéti és folyószámláján január közepén összesen 834 ezer lej és 733 euró volt. A választási kampányba 97 ezer lejjel szállt be. 1,1 millió lej tagi kölcsönt nyújtott két cégének, személyeknek pedig 590 ezer lejt.

Tanár felesége hatvanezer lejt keresett tavaly. Kolcsár állatorvosi kabinetjével 30 ezer lejt, mezőgazdasággal 49 ezer lejt, megyei tanácsosként 12 ezer lejt keresett. Mindennek tetejébe még örökölt is közel 319 ezer lejt.

Szép profit önkormányzati megrendelésekből

Regioturism nevű cége a cégadatbázis szerint állatorvosi tevékenységet folytat három alkalmazottal, 2017 óta hatványozódó bevétellel. A 2019-es 1,6 millió lejes árbevételből 904 ezer lejes profitot termelt. A K & K Turism SRL fele az övé, fele a magyarországi Kvacskai Károlyé. Ez a cég 2019-ben fordult nyereségesre: egymillió lejes árbevételből nyolc főt foglalkoztatott, és 260 ezer lej profitot ért el. Emellett van egy magyarországi cége is, a Flexible Tehnology KFT.

Érdekeltségi nyilatkozata árulja el, mitől mennek ilyen jól a cégei. A K & K Turism SRL Nagysomkút városától közbeszerzésen három éves megbízást nyert el 2018-ban összesen 2 596 885 lej értékben, amiből 2020-ra, a turizmus leépülésének évére 208 571 lej jut. A közeli Petele általános iskolája pedig 623 ezer lejes szerződést kötött a céggel szintén három évre, ebből 36 ezer lej esik 2020-ra.

Képviselő-boogie
Csép Andrea, Kolcsár Anquetil-Károly és Novák Csaba Zoltán 2020 nyarán egy vajdaszentiványi rendezvényen. A kép forrása Csép Andrea Facebook-oldala.

A Regioturism Srl pedig egész egyszerűen be van ágyazva a környék önkormányzatainak megrendeléseibe. A Brassó közeli Feketehalom, Marosszentgyörgy, az AFIR, Kerelőszentpál, Mezőpanit, Petele, Marosfelfalu, Felvinc, Kiskapus vagy épp a Maros megyei állategészségügyi igazgatóság összesen 2,7 millió lej és 60 ezer euró értékben szerződött a Regioturism céggel. Ezek között vannak 4-5 hónap lefutású, másfél vagy akár három évre szóló szerződések, sőt egy 7,5 évre szóló is az állategészségüggyel. Részletek ezen a linken, csak le kell görgetni a dokumentum végéhez.

Ha eddig kibírta a kedves olvasó, akkor már csak a négy éve bejáratott szenátori duót ajánljuk figyelmébe: a történészt és a hivatalnokot. A közízléssel ellentétben a jelölteket rangsoroló testületben kétszerannyian szavaztak a hivatalnokra, mint a történészre, így négy év után

itt az ideje, hogy megismerjük Császár Károlyt, Gyulakuta volt jegyzőjét,

aki 2018 óta a szenátusi RMDSZ-frakció titkára. Jogot végzett `99-ben, nyolc évvel később közigazgatási jogból mesterizett, 2000-ben helyi tanácsossá választották Gyulakután, ahol egy év múlva jegyző lett, és ezzel foglalkozott 15 évig. Nős, két gyerek apja, és érezhetően olvassa a bürokrácialeépítő szöveget a tavaly novemberi kampányvideójában.

Az országos politika iránt jobban érdeklődő olvasóinknak ismerős lehet a neve a Recorder tavalyi videójából, amelyben a Romsilva elmozdítani kívánt Maros megyei igazgatója említi. Állítása szerint Császár 2018-ban felajánlotta neki, hogy ha nem tudja összeszedni a pénzt, amelynek fejében a PSD békén hagyná a pozíciójában, akkor szól ő az ismerős faipari vállalkozóknak, akik összedobják neki a pénzt. Az illető igazgató nem kívánt élni az RMDSZ-es szenátor ajánlatával.

Császár Károly Zsolt szerény vagyonnal vágott neki a parlamentnek. 2004-ben kapott öt ár belterületet Gyulakután a legfeljebb 35 éves fiatalok letelepedését támogató törvénynek köszönhetően, erre épített még abban az évben egy száz négyzetméteres házat. 2014-15-ben pedig vásárolt 1,8 hektár szántót. Egy Opel Corsája és egy Škoda Octaviája volt, illetve 25 ezer lej kölcsöne, amelyet magánszemélyektől igényelt valószínűleg a kampányra. Gyulakuta polgármesteri hivatalától, illetve az ELDI pékségtől összesen bő 48 ezer lejes évi fizetést kapott, felesége Székelybere polgármesteri hivatalának alkalmazottja volt évi 41 ezer lejért. Megtakarításuk, cégük nem volt.

Négy évvel később Császár már évi 126 ezer lejt keres, picit kisebb a kültelke, de 2019-ben 14 árasra bővült a beltelke, és 200 négyzetméteresre a háza. Škodáját újabb Superbre cserélte, vett egy VW Polót is, és 60 ezer lejt fektetett a tavalyi kampányba. Ehhez magánszemélytől kapott húszezer lej adományt.

A parlamentben is történelmet ír

Míg Császár önéletrajza négy év alatt sem került fel a szenátus honlapjára, addig Novák Csaba Zoltán történész több CV-jére is rá lehet bukkanni egy egyszerű guglizással. A most 45 éves szenátor a BBTE történelem karán végzett, kortárs történelemből mesterizett 2003-ban, és 2011-ben védte meg a Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikájáról szóló doktori dolgozatát a Román Akadémia Nicolae Iorga Történeti Intézetében.

Óraadó volt a BBTE-n, 2013-tól sajtótörténetet és ideológiatörténetet oktatott a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, kutatást irányított a Kisebbségkutató Intézetben a romániai forradalomról, kétnyelvű történeti lapot szerkesztett középiskolásoknak. Politikai karrierje előtt a vásárhelyi Gheorghe Șincai Társadalomtudományi Kutatóintézet munkatársa volt. Részletesebb publikációs listája itt böngészhető. Ugyanúgy két gyermeke van, ahogy Császár Károlynak.

Tagja a marosvásárhelyi Borsos Tamás Egyesületnek, illetve az Erdély TV-t és az Erdély FM-et működtető Janovics Jenő Alapítvány igazgatótanácsának.

Szórólapozás
Novák Csaba Zoltán történész szenátor szórólapozik a 2020-as kampányban. A kép forrása a szenátor Facebook-oldala.

Szenátori mandátuma kezdetén egy 2014-ben vásárolt, 28 négyzetméteres vásárhelyi lakás volt az ő és felesége nevén, illetve egy Chevrolet Aveo és egy Ford Focus. Három bankszámláján összesen 4555 lej és 288 ezer forint volt, és három személynek tartozott összesen 38 500 lejjel, valószínűleg kampánykölcsönként. Kutatóként, szerzőként, tanácsosként, óraadó tanárként 2016-ban összesen 63 ezer lej jövedelme volt, felesége a színházban dolgozott évi 15 ezer lejért. A kis lakást összesen 1350 lejért adták ki.

Mandátuma során nemcsak szenátori, hanem egyetemi oktatói fizetése is megnőtt. Előbbi évi 90 ezer lejről 132 ezerre, utóbbi évi hétezer lejes óraadásról évi 75 ezer lejes munkaszerződéssé izmosodott. Eközben eladta a Fordot, és vett egy Toyota Avensist, illetve egy 68 négyzetméteres lakást Marosvásárhelyen. Valószínűleg ezt is kiadja, mert tavaly 11 400 lejt és 3420 eurót tüntetett fel ingatlankiadásból származó jövedelmeként. Bankszámláján idén januárban 36 ezer lej volt. Felesége bevételeit egyáltalán nem tüntette fel, minden valószínűség szerint elváltak.

Nyitókép: Maros megyei kampányszórólap. A kép forrása Csép Andrea képviselő Facebook-oldala.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép