Izgalmas figurák kerültek a parlamentbe Erdély és az RMDSZ perifériáiról: gátlástalan megélhetési politikus, gátlásos megélhetési politikus és az ifjú vállalkozó, aki nincs rászorulva a politikára.

Az RMDSZ képviselőinek negyede, a 21 közül öt a töredékszavazatok visszaosztásával jutott mandátumhoz. Közülük hárman képviselik egyedül a megyéjüket, velük zárjuk az RMDSZ színeiben parlamentbe jutottak vagyonát bemutató sorozatunkat: Apjok Norbert Máramaros, Faragó Péter Arad, illetve Kelemen Attila Krassó-Szörény megyéből.

Az előző bekezdés az előző hónapban volt utoljára igaz, az RMDSZ ugyanis február elsején kizárta Apjok Norbertet a parlamenti frakcióból és az RMDSZ-ből is. Apjok Norbert hamis, de legalábbis honosíthatatlan diplomát csatolt képviselőjelölti dossziéjához. Miután ez kiderült a szervezet belső fórumain, írásban ígérte meg Kelemen Hunor szövetségi és Porcsalmi Bálint akkori ügyvezető elnöknek, hogy beiktatása után lemond a mandátumáról, amelyről az RMDSZ rendelkezhetett volna tovább.

Apjok Norbert beígért lemondása
Apjok Norbert három nappal a választás előtt megígérte a lemondását, amennyiben az RMDSZ színeiben mandátumot szerez. A kép forrása az emaramures.ro.

Apjok azonban nem mondott le, hiába követelték ezt az RMDSZ helyi tagjai, megyei vagy épp országos vezetői. Vagyonnyilatkozataiból pedig kiderül, miért ragaszkodik ennyire a Romániában busásan honorált képviselői mandátumhoz.

Hogy csalással akart megfelelni a feltételnek,

miszerint csak felsőfokú végzettséggel jelentkezhet valaki honatyának az RMDSZ listáin, túl későn bizonyosodott be az RMDSZ vezetői számára ahhoz, hogy a szervezet módosíthatta volna Máramaros megyei jelöltjeinek listáját. Állítják az RMDSZ vezetői. Miután a visszaosztásból az RMDSZ kapta ezt a mandátumot, a szervezet attól tartott, elveszíti, illetve új versenyben kell megküzdenie érte, ha Apjok még a beiktatása előtt mond le róla.

Az RMDSZ úgy maximalizálta volna a mandátumok számát, hogy Apjokot diszkréten visszavonultatja pár évre, a helyére beugrott volna valaki a listán következő jelöltek közül, a diplomabotrány pedig helyi érdekű maradt volna. Apjok Norbert azonban a saját mandátumainak számát akarta maximalizálni, nem mondott le, így az ügyéből egész Erdélyben visszhangzó botrány lett.

Az RMDSZ vezetői előbb a belső nyilvánosságban szólították lemondásra, majd az ügye látványosan kikerült a sajtóba. Végül egy abszolút nyilvános, online lakossági fórumon magyarázta neki a választóitól kezdve a kollégáin át a nagybányai szervezet élére delegált Székely István ügyvezető alelnökig mindenki, miért és mekkora szégyen elsősorban rá, másodsorban az RMDSZ-re nézve, hogy a szervezet szabályainak kijátszásával szerzett mandátumát nem adja vissza.

Apjok a videón a harmadik óra végén kerül napirendre. Hiába mondják a szemébe a saját választói, hogy már nem bíznak benne, Apjokról minden morális érv lepereg. Az RMDSZ pedig tíz nap múlva kitette a szűrét, visszahívta a parlamenti bizottságokból, és a Szatmár megyei honatyákat kérte fel a máramarosi magyarok ügyeinek képviseletére. Az ügy az Index.hu és a különböző, ...ol.hu-ra végződő regionális portálok révén bejárta a magyarországi sajtót is.

Hogy miért éri meg Apjoknak a két hónapja tartó megszégyenítés,

amelynek még legalább négy évig ki lesz téve, ahhoz elég belenézni a vagyonbevallásaiba. A hazudozásai miatt kirobbant botrány után persze nem lehetünk biztosak benne, hogy ezeket korrekt módon töltötte ki az évek során, de fogadjuk el, hogy minden adat stimmel bennük, még a furcsák is, és semmit sem hagyott ki belőlük. 

Mert az önéletrajzát elég rugalmasan kezeli: a parlamenti CV-jében január 7. óta csak 2008-as érettségije és egy 2009-es projektmenedzseri képzés szerepel. Az emaramures.ro portál szerencsére képernyőmentést készített a korábbi változatról. Eszerint Apjok 2015-ben átesett egy vállalkozói képzésen, és ugyancsak 2015-től szociális munkásnak tanul a Kolozsvári Műszaki Egyetem nagybányai kihelyezett tagozatán.

Apjok Norbert korábbi élete
Apjok Norbert korábbi önéletrajza a képviselőház honlapjáról. A kép forrása az emaramures.ro.

2020 decemberéig, a képernyőmentés időpontjáig sem lett belőle okleveles szociális munkás, és már nem is tanul annak. Jövedelmezőbb pályát választott.

Korábbi és jelenlegi CV-je szerint is első képviselői mandátumáig, azaz 2016 decemberéig vállalkozó volt. Minő szerencse, hogy az RMDSZ-közeli ifjúsági szervezetekben ténykedő Apjokot az RMDSZ már 2012-ben is képviselőjelöltként indította, mégpedig Vâlcea megyében, így akkori vagyon- és érdeknyilatkozata is rendelkezésünkre áll. Eszerint Apjok Norbertnek nem volt az égvilágon semmije, de ez négy évvel az érettségije után nem is csoda. Mi több, egyetlen jövedelemforrása sem volt. Annál feltűnőbb viszont, hogy a vállalkozó Apjok akkor még nem birtokolt és nem vezetett egyetlen céget sem.

2016 nyarán az RMDSZ ifjú reménységét

önkormányzati tanácsossá választották Koltón, kapott is ajándékba egy ötven áras beltelket a községben. 2015-ben sem volt semmilyen jövedelme, egyedül az eladási szakemberek egyesülete szubvencionálta 1050 lejjel. Tanácsosjelölti érdeknyilatkozatából derül ki, hogy akkor két cégben volt érdekeltsége, bár egyikből sem származott jövedelme.

A háromszéki Rétyen bejegyzett Anonim Player SRL most éttermet működtet a cégadatbázis szerint. De nem igazán volt tevékenysége 2016-ig, amíg Apjok társtulajdonos volt. A Koltón 2013-ban bejegyzett Bigmix Web online kereskedéssel foglalkozó kft Apjok és felesége nevén szerepel, felesége a céggondnok. A cégnek, úgy tűnik, semmilyen tevékenysége nincs, legalábbis semmilyen pénzügyi jelentést nem nyújtottak be a hatóságoknak, így a cégadatbázisba sem került be.

A fiatal pár a feleség jövedelméből tarthatta fenn magát és Fiat Stilo autóját. Apjok felesége a Nagybányai Északi Egyetem kutató- és képzési központjának egyesületében volt szakképzés-specialista (mondhatni: diplomaszakértő). Továbbá szakértője az országos esélyegyenlőségi hatóság máramarosi kirendeltségének, ilyen minőségeiben összesen évi 35 ezer lejt keresett.

2016-ban a férj 990 lej tanácsosi illetményt és a decemberre járó 2573 lejnyi képviselői fizetését hozta a konyhára, miközben bő 15 ezer lejt adományozott az RMDSZ-nek kampányra. Ebből 2017-ben 4200 lejt kapott vissza. Felesége jövedelmét ekkor diszkréten elhallgatta, vagy nem volt mit feltüntetni.

2018-ban ismét kapott ajándékba egy beltelket, ezúttal 13 árat Koltón. Évi 87 ezer lejes képviselői juttatása mellé felvettek 90 ezer lej hitelt két évre, és vásároltak egy Renault-t és egy Hyundait, valamint részvényeket 14 ezer lejre a Romgaz, a Transgaz és az Avioane Craiova részvénytársaságban. Sőt egy 44 áras újabb beltelket Koltón, de ez már csak a 2019-es vagyonnyilatkozatában jelent meg.

Apjok Norbert véradáson
Apjok Norbert a vérét adja a koronavírus-fertőzötteknek. A mandátumát nem hajlandó átadni senkinek. A kép forrása a képviselő Facebook-oldala.

A részvények bejöttek, rögtön jövedelmeztek 2200 lejt, ami persze eltörpült Apjok évi 133 ezer lejes képviselői fizetése mellett. Közben felesége egyéni vállalkozása is beindult, 18 ezer lej bevételt hozott. A koltói birtokocska 2019-ben újabb 27 árral egészült ki, ezt is már közösen vásárolták a feleségével, akárcsak egy 48 négyzetméteres lakást Nagybányán.

Ehhez eladták a gázrészvényeket, és felvettek 140 ezer lej hitelt harminc évre. Ez már bőven magyarázhatja, miért nem akar lemondani Apjok az ekkor már évi 146 ezer lejt jövedelmező képviselői állásáról. Hiszen akkor csak a felesége évi 39 ezer lejes jövedelméből és az ingatlanok bérbeadásából kellene élniük. Ez utóbbi 2019-ben 2400 lejt, 2020-ban már 14 400 lejt eredményezett.

Ugyancsak tavaly eladtak két beltelket összesen 49 ezer lejért, de maradt még 1,2 hektár, így nem volt gond, hogy felesége egyéni vállalkozása csak 7365 lej bevétel termelt egész évben. Volt még egy nagyobb kiadásuk, Apjok közel 30 ezer lejjel szállt be a két választási kampányba, de ezt meg szokta téríteni az RMDSZ, ahogy megkapja a választási hatóságtól a kampány elszámolható ellenértékét.

Apjoknak tehát elismert szakmája nincs, nem látszik, hogy bármilyen állása vagy jövedelme lett volna képviselői mandátuma előtt. A szép summájú hitel visszafizetéséhez és a semmiből termett koltói telekbiznisz felfuttatásához pedig szüksége van rá, hogy újabb négy évig busás fizetést kapjon az adónkból, különben a képviselői székből egyenesen az anyagi szűkölködésbe ugrott volna. Ha most csendben kiszállt volna, kis idő múlva talán elindulhatott volna olyan

szép, egyenletes pártkarrier útján, mint az Arad megyei Faragó Péter.

Faragó 2008 és 2016 után tavaly harmadjára jutott be visszaosztással a képviselőházba. A Temesváron végzett mérnök az egyetem után két és fél évig az RMDSZ Progress Alapítványánál, majd 2006 tavaszáig az Iskola Alapítványnál dolgozott mint számítógép-kezelő. 2006 áprilisától ismerkedett a parlamenti tevékenységgel az egyik honatya képviselői irodájának alkalmazottjaként.

2004-től tevékenységét és jövedelmét különböző igazgatótanácsi tagságokkal egészítette ki. Fél évig az aradi közművek, négy évig az aradi hőerőmű vezetőtanácsában szerepelt. 2008-ban az Arad megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető alelnöke volt, az év végén már ő maga jutott a parlamentbe. Mivel 2012-ben nem nyert mandátumot, ismét az Arad megyei infrastruktúra biztosította a megélhetését: az ivóvíz- és csatornahálózatot fejlesztő egyesület technikai igazgatója volt 2016 decemberéig. 2016 második felében megyei tanácsos is volt, majd újra parlamenti képviselő.

Faragó Péter
Faragó Péter szórólapozik a 2019-es EP-választás kampányában. A kép forrása az Arad megyei RMDSZ Facebook-oldala.

2008-ban Faragónak se volt még semmije, csak egy `82-es Daciája. Évi közel 12 ezer lejt keresett a képviselői iroda munkatársaként és bő 13 ezer lejt igazgatótanácsi tagként, így az RMDSZ-nek is tudott közel húszezer lejt adományozni. Szinte a teljes évi bevételét. Szerencsére a szállítmányozási cégnél dolgozó feleségének fizetése évi 19 ezer lejről gyorsan 25 ezer lejre emelkedett 2008-ban. A Renault Symbolt is a felesége vette.

2009-től bankszámlákon gyűjtik a pénzt, amíg 2011-ben letelepednek a határ menti Kisiratoson: 260 négyzetméteres házat építenek egy közel tíz áras telken. 2012-ben 57 ezer lejes hitelt vettek fel. Ekkor ötvenezer lej körüli az évi képviselői juttatás, de Faragó kap még húszezer lejt napidíjként. Felesége gyermeknevelési támogatást kap, hisz megszületett a kisfiuk is közben.

Következő mandátumának elején látszik, hogy a házukat végül 200 négyzetméteresként fejezték be, a Renault mellett pedig megtartották a lassan muzeális értéket képviselő Daciát is. Ekkor két, összesen 28 ezer lej értékű hitelt törlesztenek, Faragó Péter mindössze évi 42 ezer lejt keresett technikai igazgatóként. Az új mandátum elején vásároltak egy Audit, és látványosan törlesztik a hiteleket. Felesége egy magyarországi textilcég eladási részlegén kezdett dolgozni.

2019-től tesznek szert számottevő megtakarításra, folyószámláikon 176 ezer lej szerepelt. Ekkor 122 ezer lej Faragó évi fizetése, felesége ennek felét keresi. Tavaly eladták az Audit, hatvanezer eurót és bő 150 ezer lejt tároltak a számláikon. Faragó 58 ezer lejjel támogatta a kampányt, ezt idén fogja visszakapni.

Az újonc Kelemen Attilát ne tévesszük össze

az RMDSZ-t indító, azóta nyugdíjba ment Markó-Borbély-Frunda-generáció állatorvos Kelemen Atillájával. A Krassó-Szörény megyei listáról bejutott, egyébként Déván dolgozó Kelemen Attila most még csak 34 éves. 12 éve szerzett építészmérnöki diplomát a Kolozsvári Műszaki Egyetemen, elmondása szerint tíz éve vállalkozó, munkaadó. Feleségével közösen neveli egy éves kisfiát.

Képviselőkollégáival ellentétben Kelemen Attila már eleve csinos ingatlankészlettel került most a parlamentbe. 2012-ben két, egy 52 és egy 56 négyzetméteres lakást kapott ajándékba Déván, 2019-ben pedig egy 2409 négyzetméteres beltelket. Ugyancsak 2019-ben vásárolt egy 757 és egy 190 négyzetméteres dévai beltelket.

Vállalkozók a parlamentben
A vállalkozók padja az RMDSZ soraiban: Miklós Zoltán sepsiszentgyörgyi bankár és Kelemen Attila dévai építési vállalkozó. A kép forrása Kelemen Facebook-oldala.

Autója, megtakarítása nincs, csak egy álom nevű cége: a Dream Development SRL biztosította a fizetését, amely a 23 ezer lejes osztalékkal együtt évi 60 ezer lejt tett ki. Felesége ugyanennek a cégnek az alkalmazottja évi 70 ezer lejért. A cégadatbázis nem tünteti fel Kelement sem gondnokként, sem tulajdonosként. Az látszik, hogy a vállalkozás 2010 óta fokozatosan fejlődött ötvenezer lejes árbevételről és három alkalmazottól 9 foglalkoztatottig és 760 ezer lejes árbevételig két kiugró, közel egymillió bevételű évvel.

A cég honlapja szerint épülettervezéssel, területrendezéssel, kataszteri felméréssel és uniós pályázati tanácsadással is foglalkozik. Megtervezi az álmainkat, ígéri. Volt vezetője nekünk ezt nem ígéri, cserébe szívesen élénkítené a gazdaságot az épp elkezdődött mandátumában.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép