Egy teljes munkaidős újságíróval, valamint egy részmunkaidős szerkesztőségi titkárral szeretnénk bővíteni a csapatunkat.

All inclusive hullámvasút volt az Átlátszó Erdély számára ez az év, és még csak júniusban járunk. Míg márciusban, a szükségállapot kihirdetésének idején teljesen bizonytalannak láttuk a jövőt, június elejére a leszerződött, valamint a kilátásban levő projektjeinkből világossá vált, hogy az Átlátszó Erdély jelenlegi csapatának bővülnie kell, ha a vállalt határidőket tartani szeretnénk.

Így szükségünk lenne egy teljes munkaidős újságíróra, valamint egy szerkesztőségi titkárra, aki első körben a pályázatokkal és különféle kifizetésekkel kapcsolatos adminisztratív munkát végezné. Ha beválik, később a projekt növekedésével a munkaköre jelentősen bővülne.

Megpróbáljuk körvonalazni, kit keresünk.

1. Újságíró

a. Legalább néhány év sajtós tapasztalat

Erre a munkakörre egy pályakezdő, de nem teljesen újonc újságírót szeretnénk alkalmazni. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy azok az újságírók tudnak a legkönnyebben továbblépni a tényfeltárás felé, akik már lehúztak néhány évet közéleti témákra szakosodott riporterként, és így szert tettek némi rutinra és háttértudásra. Több tapasztalat nyilván nem akadály.

b. Román és angol nyelvtudás

Az Átlátszó Erdély részese egy sor romániai és nemzetközi projektnek, és a jövőben még több ilyen partnerséget szeretnénk. Így csak azok jelentkezzenek, akik tudnak és szeretnének is olyan projektekben dolgozni, ahol rendszeresen kell majd angolul/románul írni és beszélni.

c. Kíváncsiság, alkalmazkodóképesség és kitartás

Ebben a szakmában mindenki folyamatosan tanul, a körülmények folyton változnak, és nincsen két egyforma projekt. Egy dolog állandó: igyekszünk a munkánkat lelkiismeretesen, a legjobb tudásunk szerint végezni, és az új kollégáinktól is ezt várjuk el.

Örülnénk, ha a jelöltnek lenne B kategóriás jogosítványa, továbbá nagy pluszt jelent a fotós és videós tapasztalat.

2. Szerkesztőségi titkár

Az ő feladata elsősorban az lesz, hogy segítsen rendet vágni az Átlátszó Erdély egyre bonyolódó adminisztratív teendői közt. A számlák kifizetése mellett rá szeretnénk bízni a projektjeink menedzselését, de lesz munkája pályázatíráskor (például a költségvetés összeállítása), valamint a közösségi adománygyűjtő kampányok során.

a. Szervezés/projektmenedzsment tapasztalat

Ugyan ehhez a munkakörhöz nem szükséges szakirányú végzettség, de mindenképpen egy olyan személyt szeretnénk, aki átlátja és számontartja projektjeink összes ágát-bogát, tud Excelben dolgozni, és nem csak látott már GANTT chartot, hanem be is tudja tartani és tartatni a határidőket.

b. Román és angol nyelvtudás

Mint azt fentebb is írtuk, jelenleg is nemzetközi projektekben veszünk részt, és a jövőben még több ilyen partnerséget szeretnénk. Így csak azok jelentkezzenek, akik tudnának és szeretnének is nemzetközi együttműködésekben dolgozni, ahol rendszeresen kell majd angolul/románul írni és beszélni.

c. Online marketing eszközök használata

Távlatilag az lenne a cél, hogy a szerkesztőségi titkár átvegye a közösségi adománygyűjtő kampányaink irányítását, ennek pedig elengedhetetlen alapja az online marketing.

Mit várunk el?

Úgy a tényfeltáró újságírás, mind egy független médiaorgánum menedzselése életpálya: több évbe telik, míg egy kezdő megtanulja az alapvető technikákat, kialakul a háttértudása, és elkezd önállóan dolgozni. Így aki nem hosszú távban gondolkozik, annak nem érdemes ebbe belevágni.

Mit ajánlunk?

Az Átlátszó Erdély kis csapat, ennek minden előnyével és hátrányával. Rugalmas és baráti légkörben dolgozunk, tisztességes fizetést és full-time (újságíró) vagy part-time (szerkesztőségi titkár) bejelentett állást ajánlunk. Minden lehetőséget megadunk munkatársainknak a tanulásra, mert tudjuk, csak így fejlődhet a projekt.

Ugyanakkor nem tudunk, nem is akarunk versenyre kelni egy jól menő céggel vagy multinacionális vállalattal. Aki ezt a fajta karriert és anyagi biztonságot szeretné elérni, az a civil szférában rossz helyen keresgél.

Önéletrajzokat az erdely@atlatszo.ro email címre várunk, az újságírói állásra jelentkezők csatolhatják néhány olyan anyagukat, amely szerintük jól sikerült.

Az anyagunkhoz Szén András készített grafikát.