Projektünket az olvasók nem kötik egyetlen erdélyi magyar politikai párthoz sem. Az RMDSZ kezelte közpénzekről szóló sorozatunkat tartják eddig a legfontosabbnak, és a közpénzek elköltésének a követését igénylik leginkább.

Váratlanul sokan, összesen 700-an kezdték el kitölteni az egy hete közzétett olvasói felmérésünket, közülük 229-en teljesen ki is töltötték a kérdőívet. Ez azért nagy szó, mert egy, a témában járatos szociológus ismerősünk szerint a hasonló online felméréséket átlagban 50-100-an töltik ki, és mi is nagyjából erre a nagyságrendre számítottunk.
Bár az eredmények nem reprezentatívak az olvasói táborunkra, még kevésbé az erdélyi magyarságra (az ehhez szükséges, bonyolult súlyozás messze meghaladja felmérésünk célkitűzéseit), a válaszadók nagy száma azt jelzi, hogy az Átlátszó Erdély iránt nagy az érdeklődés.
Külön örülünk annak, hogy a zsidózó / kommunistázó / sorosbérencező trollok elmaradtak, ellenben végiggörgetni is alig bírjuk, annyi gratulációt és bátorítást kaptunk. Arról nem is beszélve, hogy a kitöltők közül nagyon sokan részletes, átgondolt válaszokat adtak a kérdésekre, és számos új szempontot vetettek fel – nekik különösen hálásak vagyunk.
Ezek az eredmények igazolják azt, amit eddig sejtettünk: minden látszat ellenére létezik egy olyan urbánus réteg, mely érdeklődik a közügyek iránt, és mely képes elfogulatanul és kritikusan szemlélni úgy a hatalom birtokosait, mind az Átlátszó Erdélyt. Véleményükre eddig is sokat adtunk, és ez ezután sem lesz másképp.
Alább közzétesszük a felmérés azon eredményeit, amelyek az olvasók és a szakma számára is érdekesek lehetnek. A sok apró, de számunkra annál izgalmasabb adatsort pedig arra fogjuk felhasználni, hogy az Átlátszó Erdély a jövőben még több, relevánsabb és érdekesebb sztorit tudjon felgöngyölíteni.
 
 

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU