Közönségtalálkozónkon a magyarországi választásokat monitorozó projektünkről beszélgettünk. Meghívottaink Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, Banuta Zsófia, az Unhack Democracy társalapítója és ügyvezetője, valamint Kiss Tamás szociológus voltak. A találkozó hangfelvétele a cikkben, valamint YouTube-on, Spotify-on és Anchor FM-en hallgatható.

A magyarországi parlamenti választások voltak az év eddigi legfontosabb történése Erdélyben, erről az időközben kirobbant ukrajnai háború sem tudta elterelni a figyelmet.

Az Átlátszó Erdély hónapok óta követi a kampányt: a magyarországi támogatások alakulását, a túlnyomórészt magyar kormány által finanszírozott erdélyi magyar médiatérben uralkodó diskurzusokat, valamint az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a látogatását.

Írtunk arról, hogy politikaközeli, a magyar kormány által finanszírozott szervezetek egymással versenyezve gyűjtik a levélszavazatokat. Dokumentáltunk olyan incidenseket, melyek megkérdőjelezik a választások tisztaságát, és feltártuk a Marosvásárhely melletti, megégetett levélszavazatok körüli gyanús körülményeket.

Közönségtalálkozónkon erről a monitoring projektünkről beszéltünk, és válaszoltunk olvasóink kérdéseire. Meghívottaink: Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, Banuta Zsófia, az Unhack Democracy társalapítója és ügyvezetője, valamint Kiss Tamás szociológus.