Választási hírügyeletet indítottunk, így dokumentáljuk a levélszavazással kapcsolatos visszaéléseket a magyarországi parlamenti választások idején.

Kolozsváron tanuló lánya helyett szavazó csíki apa: „Következőbe' arra szavazol, akire akarsz!”

21:01, április 1., péntek

Kolozsváron tanuló lány nevében és akarata ellenére szavazott az édesapja egy Csíkszereda melletti faluban, tudtuk meg az egyetemista lány élettársától. A lány beleegyezett, hogy a barátja közölje velünk az esetet, és mindketten névtelenek szeretnének maradni.

Az egyetemista lány édesapja egy Csíkszereda melletti faluban él, és felhívta a lányát, amikor megérkezett hozzá a szavazatokat gyűjtő személy, aki nem volt más, mint a helyi alpolgármester.

A lány „nyomatékosan és határozottan közölte édesapjával és a szavazatgyűjtővel, hogy nem arra szeretne szavazni, akire Erdélyben elvárják" – írta nekünk az élettársa. Erre az édesapja azt válaszolta a lányának, hogy „Következőbe' arra szavazol, akire akarsz!”

A lány érvényteleníttetni szeretné a szavazatát, amennyiben ez jogilag lehetséges.

Egy háromszéki üzletlánc is beszállt a levélszavazatok gyűjtésébe

13:00, április 1., péntek

A Kovászna megyében 10 bolttal rendelkező Bertis üzletlánc is besegít a levélszavazatok begyűjtésébe: egy vitrinbe kiakasztott hirdetés szerint a borítékok a kasszáknál leadhatók. Egy sor kérdéssel kerestük meg a céget, többek között rákérdeztünk arra, hogy politikai megkeresés hatására szálltak-e be a gyűjtésbe, valamint hogy miképpen juttatják el a borítékokat a Csíkszeredai Főkonzulátusra. Amint befut a válaszuk, anyagunkat frissítjük.

Az egyik Bertis bolt kirakatában látható plakát

A postástól próbálta eltéríteni a levélszavazatokat a polgármester

09:40, április 1., péntek

A nagy versenyben, hogy ki tud több szavazat kézbesítésében segédkezni, ezzel bizonyítva hűségét és szolgálatkészségét, egy udvarhelyszéki polgármester postaeltérítéssel próbálta maximalizálni az általa begyűjtött szavazatok számát. 

Nem elégedett meg azzal, hogy a hozzá tartozó falvakban a falufelelősökkel begyűjtette a szavazatokat "Jövőhéten aki szeretné és rendelkezik Magyarállampolgársággal megkérem hozzák le a Szavazó borítékokat .....-hoz, Ő majd továbbítja a Neptanacshoz" reklámszövegek segítségével. Egy olvasónk jelezte, hogy a polgármester "nyaggatta" a postást is, hogy a borítékokat hozzá vigye be, ne a postára.

A postás megerősítette, hogy igen, voltak ilyen megkeresések, de ő semmiféle postai küldeményt nem adhat oda senkinek, aki nem postai alkalmazott. Ha az ügyfél postán szeretné feladni a küldeményt, akkor az "szent és sérthetetlen", fogalmazott az udvarhelyszéki postás, akinek a védelmében nem írjuk le, hogy melyik faluban történt az eset.

A román posta egyébként nyilatkozatban ítélte el, hogy az EMNT rádiós kampányban bíztatja arra az embereket, hogy ne bízzák a postára a szavazataikat, hanem a Demokrácia központokon keresztül küldjék el őket.

Ennyire titkos a szavazás a megyei tanácselnök családjában

18:10, március 31., csütörtök

Bő egy hete, március 22-én Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke egy olyan fotót tett közzé a politikusi Facebook-oldalán, melyen tisztán kivehető, milyen magyarországi pártra szavazott az anyukája.

Mozgósító SMS: "ne adjátok papnak, ne vigyétek konzulátusra! A megyei RMDSZ-hez jusson el!"

16:00 március 31., csütörtök

Két olyan SMS került birtokunkba, melyben az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének egy politikusa március 28-án arra kéri a munkatársait, „vegyék komolyan a feladatot”, ugyanis a négy évvel ezelőtti szavazat-mennyiségnek csak 40 százalékát sikerült begyűjteni. „Ne adjátok se a papnak, ne vigyétek a konzulátusra! A megyei RMDSZ-hez jusson el!” – így az üzenet.

Egy nappal később, március 29-én egy újabb, dícsérő SMS ment ki: „Köszönöm a munkátokat! A mai nappal 60 százalékon vagyunk. (…) A hátralevő napban az a dolgunk, hogy egyetlen szavazat se maradjon a megyében. (…) Húzzunk bele!”

A két mozgósító SMS

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének az ügyvezető elnöke kérdésünkre megerősítette, valóban küldtek ilyen SMS-eket, és azok az RMDSZ választott tisztségviselőinek és belső testületi vezetőinek szóltak.

Rákérdeztünk arra is, van-e kvóta, amit a megyei RMDSZ-nek teljesítenie kell a levélborítékok összegyűjtésében, és ha igen, azt ki szabta meg? Antal szerint nincs olyan kvóta, amit a választásokkal kapcsolatban bárki is megszabott volna az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének.

Budapesten tartózkodó olvasónk helyett egy családtagja szavazott

09:45, március 31., csütörtök

Családtagja töltötte ki a szavazási iratokat, írta alá és küldte be helyette – jelezte egy székelyudvarhelyi származású, jelenleg Budapesten tartózkodó, neve elhallgatását kérő olvasónk.

„Nem kell szavazz Budapesten, mi már itthon elintéztük” – így értesítette családtagja forrásunkat.

„Kiderült, egy olyan politikai pártra szavaztak a nevemben, melynek ideológiájával én nem értek egyet” – így olvasónk. Amikor jelezte ezt a családtagjának, az értetlenkedve annyit mondott, hogy végső soron csak egy szavazatról van szó, a támogatásokért cserébe ennyit igazán meg lehet tenni.

Olvasónk a szavazata érvénytelenítését fogja kérni.

Ellenzéki szavazatokat dobtak ki

18:35, április 1., péntek

Az ügyben a marosvásárhelyi ügyészség indított vizsgálatot a szavazójog és a szavazás titkosságának megsértése gyanújával – írja a Transtelex.

09:15, március 31., csütörtök

Mintegy 25-30, kitöltött szavazólapot talált egy olvasónk a Maros megyei Jedd község mellett, építkezési törmelékek között. A szavazólapokon jól látható, hogy ellenzéki szavazatokról van szó, egyes szavazólapokat meg is gyújtottak. Azonosító nyilatkozatokat nem talált a szavazólapok mellett.

Építkezési törmelékek közé dobott, kitöltött szavazólapok a Maros megyei Jedd község mellett
Építkezési törmelékek közé dobott, kitöltött szavazólapok a Maros megyei Jedd község mellett

Gyanús, hogy választási csalás történt? Küldd el nekünk biztonságosan!

A magyarországi országgyűlési választásokat megfigyelő munkánkban nagy segítséget jelent, ha olvasóink felhívják a figyelmünket olyan történésekre, melyek felvetik a választási visszaélés gyanúját. Ha tudomásodra jut ilyen, akkor kérjük, oszd meg velünk! A legegyszerűbb, ha írsz egy e-mailt az [email protected] címre.

Munkánkat nagyban megkönnyíted, ha a leveledben kitérsz arra, hogy pontosan mi történt, hol és mikor. Azt is írd le, hogy kik azok, akik tudnak az adott eseményről vagy témáról (jelen voltak), és esetleg őket hogyan tudjuk elérni.

Titkosított üzenetküldés

Amennyiben érzékeny témáról van szó, szeretnél névtelen maradni, vagy azt szeretnéd, hogy az
üzeneteidhez biztosan ne férjen hozzá harmadik fél, a Signal üzenetküldő alkalmazást ajánljuk. Itt a telefonszámod megadásával tudsz felhasználót készíteni. Minket ezeken a számokon lehet elérni:
+40740530070 (Sipos Zoltán)

Titkosított e-mail

Titkosított e-mailt is küldhetsz nekünk, ehhez azonban telepítened kell egy olyan PGP-titkosító alkalmazást, mint például a Mailvelope (több ilyen alkalmazás is létezik). Telepítésnél fogsz kapni egy nyilvános PGP-kulcsot. Ahhoz hogy az üzenetet elküldd, szükséged lesz a mi nyilvános kulcsunkra.

Sipos Zoltán
e-mail: [email protected]
OpenPGP: EED4517C82C3FA57FDCE3EC73B025CD7D120ECB8
Fingerprint

Amint az üzenetet megkapjuk, igyekszünk azt ellenőrizni és utánajárni a témának, azonban nem ígérjük, hogy minden témáról anyagot fogunk írni.

Fontos

A fenti üzenetküldési lehetőségek biztonságosnak számítanak, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy forrásaink kilétére ne derüljön fény, amennyiben ők ezt kérik. Azonban a titkosítás vagy a mi forrásvédelmünk önmagában nem jelent garanciát arra, hogy a küldött információkhoz vagy az üzenetküldő kilétéhez nem férnek hozzá illetéktelen személyek.

Amennyiben kérdésed van az üzenetküldés biztonságával kapcsolatban, írj nekünk az [email protected] címre, és mi igyekszünk segíteni kiválasztani a legmegfelelőbb csatornát.

Ez az anyag a 2022 áprilisában sorra kerülő magyarországi választásokról szóló projektünk része. A projektet az Investigative Journalism Europe (IJ4EU) valamint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége támogatta. Az itt megjelenő vélemények, következtetések a szerzők álláspontját mutatják be, azok nem feltétlenül tükrözik a projekt finanszírozóinak az álláspontját.