A magyarországi ellenzék miniszterelnök-jelöltje nem hajlandó haragudni az őt elutasító erdélyi polgármesterekre. A jelenlegi támogatások szintjéből átlagolnának, oktatás mellett azokat a beruházásokat támogatná, amelyek helyi igényekre válaszolnak, és amelyek mellé a helyiek is odaállnak.

Ez a szöveg részben a kolozsvári Planetárium kávézóban tartott pódiumbeszélgetésen elhangzottakból, részben abból az interjúból áll, melyet az Átlátszó Erdély újságírója készített az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével. A szövegen március 25-én kisebb módosításokat eszközöltünk az interjúalany kérésére.

Két napot töltött Erdélyben. Melyek a kampánykörútjának a tanulságai?

A kolozsvári Planetáriumban szervezett pódiumbeszélgetésen nagyon nagy nyitottságot tapasztaltam. A látogatásom médiavisszhangja is meglepően jó volt: még a román közszolgálati média is beszámolt róla. Jellemző, több időt kaptam, mint a magyar közmédiában. 

Sűrű programom volt Erdélyben. Marosvásárhelyen találkoztam Markó Béla volt RMDSZ-elnökkel és helyi vállalkozókkal. Voltam egy látogatáson a kolozsvári Kereskedelmi Kamarában, a testvérvárosi kapcsolatok ápolása végett pedig Tordára is beköszöntünk. Szimbolikus programpontunk is volt: megkoszorúztuk  a Házsongárdi temetőben Kós Károly, a marosváráshelyi temetőben pedig a Bolyaiak és Sütő András sírját. 

A napokban jelent meg egy olyan, RMDSZ-közeli alapítvány által megrendelt közvélemény-kutatás, melyből az derült ki, hogy az erdélyi magyarok 61 százaléka nem ismeri, illetve 54 százaléka kedvezőtlenül vélekedik önről. Közben a Fidesz számára 90 százalékos fölényt mér. Mi ennek az oka?

Ennek oka a kormány propagandája, mely olyan dolgokat ír rólam, vagy tulajdonít nekem, melyek valótlanságok. Nincs közöm hozzájuk. Nem lepődtem meg ezen, hisz félretájékoztatják az embereket. Számos pert nyertem mostanság, amelyekben valótlanul állítottak rólam dolgokat. De az emberekhez ez sajnos nem igazán jut el. Ugyanakkor az ellenzék az elmúlt 12 évben  keveset kampányolt Erdélyben.

Valóban, nem igazán lehet látni ellenzéki kampányt Erdélyben, közösségi médiában ez szinte egyáltalán nem jön szembe. Letettek erről a régióról?

Semmiképp, de szűkös erőforrásokkal dolgozunk. Az ellenzéki kampánycsapat mérlegelt. Úgy ítélték meg, hogy a választás a magyarországi körzetekben dőlt el, így inkább a billegő választókörzetekre koncentrálunk. De nem mondunk le, hisz itt vagyunk.

Volt-e akár a mostani útján, akár máskor informális kapcsolatfelvétel az RMDSZ politikusai részéről?

Hódmezővásárhely polgármestereként én főként erdélyi polgármesterekkel tartom a kapcsolatot. Mióta miniszterelnök-jelölt lettem, más megkeresésekre nem került sor. 2020-ban, még a jelöltség előtt, minden egyes megválasztott magyar nemzetiségű polgármesternek külön gratuláló levelet írtam, összesen 250 levelet.

A tegnapi, Planetáriumban megtartott beszélgetésen végig jelen volt Nagy Zoltán, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kabinetfőnöke, aki többek között a magyar kormánnyal való kapcsolattartásért is felel. Beszélgettek?

Jó, hogy mondja, nem tudtam róla, de örülök, hogy ott volt. Nagy örömmel beszélgettem volna vele. 

Marosvásárhelyen egy zártkörű találkozóra került sor Markó Béla volt RMDSZ-elnökkel. Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Hogyha nyernek, hogyan rendezi a viszonyt az RMDSZ-szel, az erdélyi egyházakkal? Simán elfelejti nekik azt, hogy kiközösítették Erdélyben? Elvár egy bocsánatkérést azoktól a polgármesterektől, akik visszautasították?

Nem. Nem vagyok hajlandó haragudni sem azokra az erdélyi magyarokra, sem azokra a polgármesterekre, akiket most a Fidesz megfélemlít, és emiatt nem fogadnak.

Nem egy határon túli magyar polgármesterrel beszélgettem, kiderült, mennyi mindenben egyetértünk. Mindig dicsérik a kormányt, hogy mennyivel jobb Magyarországon, nem is értik, mi a mi problémánk.

Majd amikor a végén azt mondom, akkor most esetleg csináljunk egy közös fotót, amit kirakhatnánk az oldalunkra, kikerekedik a szemük, és elárulják, hogy ha egy közös képet kirakna velem, akkor onnantól kezdve nem kapna semmilyen támogatást.

Mondom, polgármester úr, ha tényleg olyan szuper lenne minden Magyarországon, mint te gondolod, akkor neked nem kéne rettegni attól, hogy egy közös képet kitegyél. Én nem haragszom rájuk, én a rendszerre haragszom, a rendszert kell megváltoztatni. Őket szeretettel fogjuk támogatni, én nem neheztelek senkire.

Amennyiben megnyeri a választásokat, hogyan tervezi rendezni a viszonyt az RMDSZ-szel?

Őszintén reménykedem benne, hogy abban a pillanatban, hogyha változás lesz Magyarországon, akkor ők föl fognak hívni, és gratulálni fognak.

Ha megnyerik a választásokat, mi lesz a sorsa Olosz Gergelynek?

Mi a jogállamban hiszünk. Azt szeretnénk, ha a bűnözők börtönbe mennének, a tisztességes emberek mellett pedig ki fogunk állni.

Elhangzott, hogy a határon túli támogatások mértéke a jelenlegi szinten marad. De mit értünk jelenlegi szint alatt? 2020-ban rekordösszeget, mintegy 130 milliárd forintot folyósított határon túli szervezeteknek a Bethlen Gábor Alap, viszont tavaly, 2021-ben a támogatások összege jóval kevesebb, 30 milliárd körül volt.

Hogy a 130 és 30 milliárd között hol lesz az a támogatási szint, amit igyekszünk tartani? Mi úgy gondoljuk, azt a szintet szeretnénk tartani, ami az előző években volt. Ha úgy tetszik, tessék átlagolni. Négy éves periódus alatt, mi ezt szeretnénk fenntartani.

Mi sejtjük azt, hogy nem minden adóforint került jó helyre a különféle határon túli beruházások környékén. Az Átlátszó Erdély megpróbált ezeknek utánajárni, de sötétben tapogatózunk: folyton abba ütköztünk, hogy a Bethlen Gábor Alap nem ad ki elszámolásokat, számlákat, szerződéseket. Lesz majd átvilágítás egyes beruházások esetén? És újságírók megnézhetik-e ezeket a pályázati beszámolókat?

Igen és igen, ez a rövid válaszom.

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Ha az elmúlt időszakban a magyar kormány által támogatott nagy projekteket nézzük, akkor azt látjuk, hogy a nagy összegek stadionokra, oktatásra, valamint templomok felújítására mentek. Ezt újra fogják gondolni?

Úgy gondolom, stadionok terén már most is bőven jobban állunk, mint amennyi a valós igény ezekre a határon túli közösségekben. Ugyanakkor az oktatás és a templomok felújítása számunkra is fontos marad, ebben tehát nem lesz változás.

Azt szeretnénk, ha a helyi közösségek igényeinek függvényében, racionálisan választanánk ki azokat a projekteket, melyeket támogatunk. Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy ne Budapesten dőljön el, ki kap támogatást és ki nem. A határon túli testvéreinknek nem kell majd attól tartaniuk, hogy elveszítik ezt a forrást, ha nem támogatják a kormánypártot.

Az eddigi támogatások során nagyon kevés figyelmet fordítottak a fenntarthatóságra. Vélhetően van olyan projekt, amely folyamatos támogatás nélkül nem tud fennmaradni. Ezekkel mihez kezdenének?

Nem fenntartható projekteket, olyan projekteket, melyek nem élvezik a helyi közösség támogatását, nem fogunk finanszírozni. Az akasztói, egykor Stadler által felhúzott stadiont felveri a gaz, ahogy a Ceaușescu szülőfalujában lévőt is. Felcsúton is eljön majd az idő, amikor az enyészeté lesz a stadion, hisz nem lesz, aki kifizesse  a fenntartását.

Mivel annyira könnyű magyarországi támogatásokat szerezni, a határon túli civil szféra mára szinte teljes egészében ezekből a támogatásokból él. Ezen hogyan lehetne változtatni?

Az Egyesült Államokban láttam azt, hogy civil szervezetek nagyon jó, gazdaságosan fenntartható projekteket tudtak létrehozni nagyrészt a helyi közösség, helyi vállalkozók támogatásaiból. Én úgy gondolom, hogy itt is a helyi közösségek bevonása a megoldás, így lehet jól működő kezdeményezéseket megvalósítani.

Az erdélyi magyar média jelentős részét a magyar kormány pénzeli. Az Erdélyi Médiatér Egyesületet milyen kritériumok alapján fogják tovább finanszírozni?

Ugyanúgy, ahogy nagyon sok más kulturális törekvést támogat, és fog is támogatni Magyarország. Ebbe a sajtónak is bele kell férjen a támogatása. A szabad sajtó számomra kulcsfontosságú, látjuk és tapasztaljuk, hová vezet a propaganda.

(Fazakas Attila, Márki-Zay Péter nemzetpolitikáért felelős szakpolitikai kabinetvezetője közbeszólt: Mi nem szeretnénk azt, hogy bármelyik erdélyi médiatermék függőségi viszonyban legyen a magyar kormánnyal. Soha nem fogunk elvárni politikai támogatást.)

https://fb.watch/bXZsA5P4oO/

Nyitókép: Márki-Zay Péter a kolozsvári Planetáriumban szervezett beszélgetésen, melyet Mostis Gergő moderált. A fotó forrása Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Ez az anyag a 2022 áprilisában sorra kerülő magyarországi választásokról szóló projektünk része. A projektet az Investigative Journalism Europe (IJ4EU) valamint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége támogatta. Az itt megjelenő vélemények, következtetések a szerzők álláspontját mutatják be, azok nem feltétlenül tükrözik a projekt finanszírozóinak az álláspontját.