Különös az a titkolózás, mint ami az ivói üdülőtábort övezi: sem a régi tulajdonos, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft., sem az új tulajdonos, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány nem válaszolt adatigénylésünkre. Ezt derítettük ki a beruházásról.


Idilli környezetben, Székelyudvarhelytől 25 kilométerre, a zetelaki víztározótól nem messze található az a 2,7 hektáros telek, ahol 2013-ban nyári tábor épült. És bár a tábor az Erzsébet program keretein belül évek óta fogadja a nyaraló magyarországi diákokat, mi több, a program honlapján is szerepel, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. nem adta ki kérésünkre az ingatlan megvásárlásával és/vagy megépítésével kapcsolatos szerződéseket.

„Társaságunk nem kötött romániai ingatlan megvásárlására, illetve megépítésére vonatkozó szerződést, valamint romániai ingatlan tulajdonjogával sem rendelkezik vagy rendelkezett” – állítja az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.

Második, bérleti szerződésekkel kapcsolatos adatigényünket szűkszavú válasszal dobta vissza az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.: „társaságunk nem használ egyetlen romániai (erdélyi) ingatlant sem, valamint nem bérel Ivóban ingatlant.”

A tábor tulajdonosa az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. által alapított cég

A romániai cégadatok mást mondanak: a Muntacop Exim Kft.-t az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. alapította 2013 márciusában, és a tulajdoni lap szerint 2018 februárjában is ez a cég volt a tulajdonosa a tábornak.
A cég nevére állították ki az építkezési engedélyt is 2013 májusában – eszerint a munkálatok értéke 661 500 lej (44 millió forint). Itt meg kell jegyezni, hogy az építkezési engedélyben szereplő érték nem mindig fedi a beruházás valódi összegét.
Alapítása óta a Muntacop Exim Kft. egyre jobb eredményeket könyvelhet el: míg 2014-ben a forgalma alig 137 ezer euró (42 millió forint), addig ez 2016-ra 800 ezer euróra (250 millió forint) nő és 1,1 millió euró (240 millió forint) állóeszközzel rendelkezik. Igaz, közben egy 1,3 millió eurós (400 millió forint) adósságot is görget maga előtt.

Alaptőke-emelés után eladták

A Muntacop Exim Kft. tulajdonosa, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. 396 millió forintos (1,3 millió euró) alaptőke-emelést hajtott végre 2017 februárjában, majd júniusban 400 millió forintért megvásárolta az Erzsébet-program végrehajtásával megbízott Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (a Hivatalos Közlöny szerint tranzakció csak 2017 végén zárult le).

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány sem válaszolt adatigénylésünkre: „az Erzsébet Alapítvány nem rendelkezik semmilyen szerződéssel Ivóban, a 109/A szám alatt található ingatlannal kapcsolatosan, így nem minősül adatkezelőnek” – így a válasz.

Az ivói tábort egyébként Semjén Zsolt avatta fel 2014 júliusában. Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök-helyettes kijelentette, „fontos, hogy a nemzetrészek be tudják lakni a Kárpát-medencét.” A miniszterelnök-helyettes hozzátette, „az ilyen táborok azt a célt szolgálják, hogy a Kárpát-medence magyar gyermekei «személyes szálakkal» kössék össze a Kárpát-medence régióit.”
A tudósítás szerint „Majtényi László, a tábort építő Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára kijelentette, ez az első határon túli tábor, hosszas keresés után találták meg a tábor számára az ideális helyszínt.
Az alapítvány által megvásárolt 2,7 hektáros telken nyolc hónap alatt felépített 2000 négyzetméteres hasznos területű épület egyszerre 156 gyermek befogadására alkalmas.”
Sipos Zoltán


Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU