Első díjban részesült az Átlátszó Erdély munkatársa, Jakab Villő Hanga a Magyar Szegénységellenes Hálózat második alkalommal megszervezett, Szegénységről Méltósággal Sajtódíj Projektjében. Az elismerés azért is értékes, mert a zsűri tagjai közül sokan maguk is megtapasztalták a mélyszegénységet.


19 újságcikk, négy rádióadás és két videós anyag érkezett a pályázatra, melynek célja, hogy megmutassa, lehetséges a szegénységben élők helyzetének, nehéz történeteiknek rétegzett, nem megbélyegző és nem sztereotíp ábrázolása.
„A szegénységről elhangzó beszédmód alakításán kívül az is célja a díj kiosztásának, hogy találkozási pont legyen civilek, aktivisták, szakértők, sajtósok és szegénységben élő emberek között” – fogalmazott Kovács Annamária szervező a díjátadó estjén.

Fotó: MSZH
Fotó: MSZH

Sajtóanyagok egy szolidárisabb társadalomért

A Magyar Szegénységellenes Hálózat osztrák nagytestvérétől koppintotta az ötletet, hogy a nyomor megszüntetéséért folyó munkában a média szerepére is fókuszáljon.
A Szegénységről Méltósággal sajtópályázat azokat a sajtóanyagokat díjazza, amelyek nem erősítenek rá a tehetetlen szegénységképre, pozitív példákkal kitörési utakat mutatnak, és a szegénységben élők helyzetét úgy ábrázolják, hogy az olvasók számára lehetővé teszik a közös emberi nevezők felismerését.

„Ha kilakoltatnak egy négygyermekes családot, az nem hír, ha közben valami cirkusz is történik, az már az” – fogalmazott Magyari Tibor, tavalyi zsűritag, a Város Mindenkié csoport tagja, figyelmeztetve a sajtó felelősségére abban, hogyan, mikor és milyen céllal nyúl egy-egy témához.

„Az elmúlt év anyagai olyan természetességgel írtak a szegénységről, mintha mi írtunk volna saját tapasztalatainkról” – mondta Bogdán Tímea zsűritag, aki maga is megtapasztalhatta a mélyszegénység nehézségeit. Hozzátette, idén sokkal többet vitáztak a döntésen, hiszen változatosabb, szélesebb szegénységfogalom körvonalazódott a beküldött anyagokban.

Vadgalambfalva: a falu fejlődik, a roma telep csak növekszik

Fotó: Fodor Zsuzsánna
Fotó: Fodor Zsuzsánna

 
Az Átlátszó Erdély munkatársát a „vadgalambos” cikkéért díjazták, amely egy kis székelyföldi település roma telepén élők sorstalanságát mutatja meg. A bírálók kiemelték, hogy a riport nyelvi szinten is érzékelhetővé teszi a telepiek kirekesztettségét, „nemlétét” a falubeli többség számára.

További díjazott riportok, interjúk, videóanyagok:
II. díj: Neuberg Eszter - Egy szép kert itt olyan, mint oázis a sivatagban
III. díj: Laborczi Dóra - A legígéretesebb fiatal magyar kutató segítséget kér
Különdíj: Bakóczy Szilvia - Cigánytelepről a Prezibe
Különdíj: Dohi Gabriella - Bike Maffia – Sweet Home


 

Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: [email protected] (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU