Többek között Kolozsvárról, Zalatnáról és Aranyosbányáról is érkezik szemét a Cekend tetőn levő szeméttárolóba. Az önkormányzat tiltakozása ellenére 138 ezer tonnára emelték 2017 végén a jóváhagyott éves szemétmennyiséget.


Összesen 15, Hargita megyén kívüli településsel, illetve köztisztasági vállalattal megkötött szerződés szerepel azon a listán, amit a szeméttelepet működtető RDE Harghita Kft. nyújtott be 2017. december 12-én a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek. Ezek közül kilenc szerződés jelenleg is érvényben van.
Az Átlátszó Erdély által kikért dokumentum azért fontos, mert elvileg a Székelyudvarhely melletti, EU-konform szeméttárolóba csak a környékbeli települések szemete kerülhet. Legalábbis ezzel a feltétellel kapott területet a hulladéktároló létesítésére az önkormányzattól az RDE Harghita Kft. jogelődje.

Tuti üzlet a hulladéktárolás most Romániában

Bár régóta sejteni lehet, hogy a Cekend-tetőn levő hulladéktárolóba számos helyről érkezik szemét, eddig csak a telep felé közlekedő teherautók rendszámából és cégjelzéséből, valamint a gyorsan feltelő cellákból lehetett sejteni, hogy az RDE Harghita Kft. rámozdult a romániai hulladéktárolási krízis miatt keletkezett piaci résre.
Romániában ugyanis 2009-re be kellett volna zárni az összes, nem EU-konform szemétlerakót. Csakhogy időközben nem épült elegendő korszerű hulladéktározó, így sok helyen nem tudnak mit kezdeni a lakossági szeméttel. Akinek EU-konform tárolója van, az most jól keres.
Nem is lenne ezzel baj, ha nem a székelyudvarhelyiek innák meg ennek a levét – szó szerint: az úgynevezett csurgalék (esőzések eredményeképp létrejövő szemétlé) ugyanis többször is kifolyt a tározóból. Tavaly nyár közepén például derékmagasságig tört fel a székelyudvarhelyi kanálisokból az átható szagú, barna színű, súlyosan szennyező folyadék.
Korábbi megkereséseinkre mély hallgatásba burkolózott az RDE Harghita Kft. Bár a cég az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft., tehát a magyar állam tulajdonában van, adatigénylésünkre sem kaptunk érdemi választ.

Korábbi anyagaink:
“Kólagyár” a Cekenden: a magyar állam cége szennyez Székelyföldön

Cekendi kólagyár: Seszták akkorát hantázott, hogy a hulladékcella adja a másikat

2017-re 138 ezer tonna szemetet hagytak jóvá

Sikerült viszont szert tennünk néhány, a hulladéktározó működésével kapcsolatos konkrétumra. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek tavaly decemberben küldött dokumentumok között szerepel egy lista az RDE Harghita Kft. szerződéseivel.

Ebből kiderül, hogy a hulladékrakóba egy sor Hargita megyei település mellett számos más település is szállít szemetet: Kolozs megyéből például Kolozsvár, Aranyosgyéres, Torda, Dés, valamint Tordatúr, Szind és Kolozs községek hulladékát viszik a Cekend-tetőre. Ugyancsak ide viszik Balázsfalva, Marosújvár, Zalatna vagy akár Nagyenyed szemetét.

Ebből a listából nem derül ki az, hogy mennyi hulladék származik Hargita megyén kívülről. Az mindenesetre árulkodó, hogy a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség 2017. december 12-én jóváhagyta az RDE Harghita Kft. kérését, hogy a 2017-ben befogadható szemétmennyiséget emeljék meg százezerről 138 ezer tonnára. A cég 2018-ra szintén 130 ezer tonnát kért, ennek a jóváhagyását azonban a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatához kötötte a hatóság.

Hogy mekkora ez az éves szemétmennyiség? Az arányokat akkor láthatjuk, ha figyelembe vesszük, hogy Székelyudvarhely és környéke évente tízezer tonna körüli szemetet termel.

A hulladéktározó 1-es, már megtelt cellájának a kapacitása 208 ezer köbméter, a 2-es cellájé pedig 187 ezer köbméter (az, hogy ez tonnában mekkora kapacitást jelent, nem derül ki a rendelkezésünkre álló iratokból). A cég saját elmondása szerint elkezdték az építkezési engedély igénylésének folyamatát a 3-as cella számára.

Az önkormányzat tiltakozik

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség azzal indokolja a szemétmennyiség növelésére vonatkozó jóváhagyását, hogy hamarosan működésbe áll a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központ, és majd ez átveheti a cekendi lerakóba irányuló szemétmennyiség egy részét. Úgy tudjuk, most választják ki a gyergyóremetei központ működtetőjét.

Egyébként a befogadható szemétmennyiség megemelésére vonatkozó kérésről a környezetvédelmi hatóság a székelyudvarhelyi önkormányzat álláspontját is kikérte. Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester október 24-én írt, szokatlanul éles hangvételű válaszban tiltakozott, és arról tájékoztatta a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy a cég szándékosan megszegi a társulási szerződését az önkormányzattal akkor, amikor távoli települések szemetét befogadja, és hogy a cég nem módosíthatja egyoldalúan a szemétlerakó működtetésére vonatkozó feltételeket.


A cekendi hulladéktározóból szivárgó csurgalék és egyéb rendellenességek miatt a cégnek tavaly a Környezetvédelmi Őrséggel is meggyűlt a baja. A hatóság 2017-ben összesen 23 alkalommal tartott helyszíni szemlét a szeméttelepen, három alkalommal büntetést szabott ki, két alkalommal pedig a cég környezetvédelmi engedélyének visszavonását is kilátásba helyezték.
Sipos Zoltán


Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU