A Kolozsvári Rádió magyar adásának egyik szerkesztője, Váradi Nagy Pál szeptember 20-án kapta meg azt a vezérigazgatói határozatot, miszerint munkaviszonya megszűnt. Ő helyettesítette Kelemen Hunort.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök lemondott a Kolozsvári Rádiónál betöltött állásáról, ezzel a helyettesítője, Váradi Nagy Pál munkaviszonya is megszűnt.

Az esemény hírértékét az adja, hogy Váradi Nagy Pál egyike volt azon szerkesztőknek, akik belső fórumokon magyarázatot kértek feletteseiktől akkor, amikor 2015 tavaszán kiderült, hogy az RMDSZ-elnök sajtótanácsosa, Debreczeni Hajnalka titokban a Kolozsvári Rádiónál volt alkalmazásban, és onnan nagy összegű fizetést is felvett anélkül, hogy bárki is dolgozni látta volna.

A Debreceni-ügy korábbi állomásai:
Nulla munkával, közpénzből egészíti ki jövedelmét az RMDSZ-elnök sajtósa
Lemondott jól fizető közrádiós állásáról az RMDSZ-elnök sajtósa
Debreczeni-ügy: itt a hangfelvétel a kolozsvári rádió szerkesztőségi üléséről
Még egyszer Debreczeni Hajnalka titokzatos rádiós állásáról
Pereljük a közrádiót a szerkesztők névsoráért
Alapfokon pert nyertünk a közszolgálati rádióval szemben
Másodfokon folytatódik a közrádió-perünk

Másodfokon elvesztettük a közrádió-pert

Kelemen Hunor úgy tarthatta meg közel 20 éven át a munkahelyét, hogy a jogszabályok értelmében a választott vagy kinevezett politikai tisztséget betöltő személyeknek nem kell közszolgálati állásukról lemondaniuk, azt felfüggeszthetik, míg mandátumuk le nem jár. A jelenlegi RMDSZ-elnök a Kolozsvári Rádió magyar adásának szerkesztőjeként dolgozott, amikor a ´90-es évek közepén politikai pályára lépett.

Fontos hangsúlyozni, hogy jelenleg semmi nem bizonyítja azt a feltevést, hogy Kelemen Hunor azért mondott volna le a felfüggesztett állásáról, hogy a számára és közvetlen munkatársai számára kényelmetlen kérdéseket feszegető szerkesztő az utcára kerüljön. Azonban, mint a továbbiakban látni fogjuk, az események kronológiája miatt ezt a lehetőséget elvetni sem lehet.

A Váradi Nagy Pállal készült interjú után az érintettek reakciói is olvashatóak.

Mióta dolgoztál a Kolozsvári Rádiónál, és milyen munkakörben?

Váradi Nagy Pál: 2009-ben vizsgáztam először, külső munkatársként nyertem egy helyet. Majd később munkakönyves állást is hirdettek, amelyre ismét csak versenyvizsgáztam, és végül el is nyertem egy munkakönyves posztot.

Kelemen Hunor felfüggesztett posztjára szerződtettek?

A munkaszerződésem értelmében igen.

Milyen feltételekkel?

A munkaszerződésem meghatározott időre szóló helyettesi pozíciót határozott meg, szerkesztői helyre. A dokumentum lejáratként két esetet jelölt meg: Kelemen Humor (sic!) munkaviszonyának a megváltozását, illetve volt egy időpontnak szánt rubrika is, melyet azonban üresen hagytak.

Tehát nem kellett a szerződést meghatározott időben, mondjuk évenként megújítani?

Nem kellett megújítani.

Hogyan tudtad meg, hogy megszűnt a munkaviszonyod a Kolozsvári Rádiónál?

Behívtak a titkárságra, hogy átadják azt az elnök-vezérigazgatói határozatot, amely szerint, mivel megszűnt a munkaszerződésem indoka, előző napon a munkaviszonyom is véget ért.

Kísérte ezt valamiféle magyarázat?

Semmilyen.

Mit gondolsz: miért éppen most? Az utóbbi idők szerkesztőségbeli történései közt volt-e olyan, ami szerinted előrevetítette ezt a lépést?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Ám az, hogy személyesen én mit gondolok vagy hiszek, de még az is, hogy pont alulírott az egyik szereplő, az egyszerűen lényegtelen. Vannak itt ugyanis tények, és van azoknak kronológiája. Ezekből még nem következik ok-okozatiság, én is megállok hát a tények felsorolásánál.

2009-es munkába állásomtól 2015 tavaszáig kevés érdekes dolog történt. Versenyvizsgáztam egy munkakönyves pozícióért, és nem elsőre, de végül összejött. Láttam pár – minimum szürke – húzást, néhány ellen szót is emeltem, volt is ejnye-bejnye, de ezek az élet részei. Volt, hogy rám telefonáltak az RMDSZ-től, de az ilyesmit telefonszám-cserével hárítottam. Ezekből nem csináltam ügyet, szóval ment a munka a rendes kerékvágásban.

2015 tavaszán a román médiából kipattant a Kelemen Hunor sajtósa körüli botrány. A nyilvánosság előtt feszegetett kérdések közül kettőt én is feltettem a kollégáimnak, feletteseimnek: jogszerűen volt-e munkaviszonya Debreczeninek a közrádióval, illetve a felvett fizetésért milyen munkát végzett, ha végzett.

Az értetlenkedésem nyomán 2015. március 27-én, hajnali 1 óra 33 perckor Rostás-Péter István (a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyetteseszerk. megj.) egy terjedelmes, igen nehezen emészthető és roppantul elszomorító levelet írt nekem, amire a Bevezetés a korrupcióba cím illik a legjobban. A levél zárásában egy bekezdést az állásomra szánt, rámutatva, hogy a posztom annak köszönhető, hogy valaki nem vette ki a munkakönyvét.

Ugyanazokban a napokban valaki vagy valakik egy Debreczeni nevét is tartalmazó névsort ragasztottak a jelenléti naplóba, hónapokra visszamenően. Addig tehát sosem láttam szerepelni. Több kolléga győzködött, hogy ne feszegessem az ügyet. Ugyancsak azokban a napokban került nyilvánosságra egy szerkesztőségi gyűlésen készült hangfelvétel. Az események gyorsabban zajlottak, mint ahogy kiismertem volna a helyzetet, és summa summarum félteni kezdtem a testi épségemet.

A következő hetekben műsorok meghívottaival kapcsolatban felmerült a kollégák részéről, hogy az illető behívható-e, nem fog-e a Debreczeni-ügyről valami kényelmetlent mondani élő adásban.

Annak tudatában, hogy Vasile Luca román kolléga részéről történt feljelentés, várni kezdtem, hogy a hatóságok munkába lendüljenek. Ezzel párhuzamosan kampányolni kezdtem a szerkesztőségben, hogy aki teheti, határolódjon el a kompromittáló helyzettől. Ez rengeteg feszültséget szült, és cenzúrával is találkoztam.

A feszültségek ellenére az éves szakmai kiértékelőben, 2016 elején, kb. az egy évvel azelőtti minősítést kaptam még a személyközi kapcsolatok rubrikában is, tehát nyoma sem volt problémának. Hatósági eljárásról nem hallottam, és úgy tűnt, a történetnek ezzel vége.

2016 szeptemberében Vasile Luca feljelentése ügyében tanúként hívtak be a rendőrségre. A Debreczeni-ügyről beszéltem.

Szeptember 20-i keltezéssel, elnök-vezérigazgatói határozat tájékoztatott, hogy a helyettesi munkaszerződésem oka megszűnt, és ezzel együtt azonnali hatállyal megszűnt a munkaviszonyom.

Ki tudott, tudhatott arról, hogy tanúként kihallgattak?

Kevesen. A hatóságokon kívül két román kolléga.

Tegyük fel, hogy a két esemény – a kihallgatás és a munkaviszonyod megszűnése – között valójában semmilyen összefüggés nincsen, puszta véletlen egybeesés, hogy Kelemen Hunor épp most döntött úgy, hogy lemond az állásáról. Tudomásod van olyan körülményről, mely magyarázza azt, hogy miért döntött Kelemen éppen most, éppen úgy, ahogy? Az egész napos sugárzásra való áttérés például olyan átszervezéssel járhatott, ahol egy ilyen döntés simán benne lehetett a pakliban.

Semmilyen vonatkozó körülményről nincs tudomásom.

Reagáltatni szerettük volna Váradi Nagy Pál állításaira Rostás-Péter István főszerkesztő-helyettest, ő azonban kérdéseinkre hosszas, a téma szempontjából irreleváns választ adott. Ezután személyes találkozót is kértünk, jelezve, hogy az anyag, amin dolgozunk, olyan jellegű, hogy mindenképp szeretnénk megismerni az álláspontját – ezt azonban elutasította. A levélváltás ezen a linken tekinthető meg.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt is megkerestük az üggyel kapcsolatban:

09/23/2016 07:50 PM

From: sipos@atlatszo.ro

To: elnok@rmdsz.ro

Tisztelt elnök úr,

tudomásomra jutott, hogy a közelmúltban Ön lemondott arról a (felfüggesztett) szerkesztői állásról, melyet a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségében azóta fenntartottak Önnek, mióta politizálni kezdett. Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem:
1. miért várt ezzel a lépéssel ennyit?
2. van-e valamilyen oka annak, hogy éppen most mondott le erről az állásról?
Amennyire lehetséges, szeretném, ha péntek (szeptember 23.) délutánig válaszolna a kérdésekre.
köszönöm
Zoltán

On 09/23/2016 03:40 PM, Szövetségi Elnöki Hivatal wrote:

Kedves Zoltán,

Alább küldöm Kelemen Hunor szövetségi elnök válaszát az általad feltett kérdésekre.

Képviselői mandátumom végéhez közeledve úgy döntöttem, hogy nem élek azzal az egyébként törvényes lehetőséggel, hogy – felfüggesztve, és semmilyen bérezésben nem részesülve – megtartsam egykori szerkesztői állásomat a Kolozsvári Rádió Magyar Szerkesztőségében. A döntésem személyes, az indok szintén.

Üdvözlettel,

Debreczeni Hajnal
Sajtótanácsos/Consilier de presă
Szövetségi Elnöki Hivatal/Cabinetul Preşedintelui

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU