Cei doi europarlamentari UDMR, Iuliu Winkler și Loránt Vincze, se află în aceeași situație dificilă ca politica maghiară din Transilvania în genere. Ei trebuie să servească simultan așteptările alegătorilor de acasă sprijinind Fidesz „în lupta împotriva Bruxelles-ului”, în timp ce, stând în grupul parlamentar al Partidului Popular, trebuie să facă parte și din familia politică dacă nu vor să se izoleze complet.
Ne-am întrebat cum este gestionată această dilemă în PE. Având în vedere retorica actualei campanii, am presupus o loialitate considerabilă față de Fidesz. În timpul campaniei electorale, au existat chiar declarații potrivit cărora ar trebui să se voteze pentru UDMR pentru a susține Fidesz.
În comparație, nu este deloc clar dacă cei doi europarlamentari ar merge alături de Fidesz în orice problemă în care Fidesz rămâne într-o minoritate militantă și în anume: în problema războiului din Ucraina, de exemplu, transilvănenii votează într-un mod atlanticist. Bineînțeles, acolo unde majoritatea europeană ar pedepsi guvernul maghiar, acesta e întotdeauna apărat de două voturi.
Ar fi fost interesant să analizăm modul în care se raportează voturile UDMR la cele ale Fidesz, dar acest lucru ar fi însemnat să prelucrăm o mulțime de date, ceea ce nu putem. În total, este posibil ca un europarlamentar să fi participat la 19610 de sesiuni de vot în acest mandat. În plus, se întâmplă ca sute de amendamente la un pachet de propuneri să fie decise în plen. Prin urmare, nu ne-am putea angaja să le rezumăm pe toate în articolul nostru.
Cu toate acestea, am reușit să analizăm voturile în funcție de diferite cuvinte-cheie și să acordăm atenție sporită problemelor care generează scandaluri. Am analizat modul în care parlamentarii au votat pentru fiecare problemă în baza de date howtheyvote.eu.
Acolo unde Fidesz e scandalagiu, UDMR-ul nu-l susține
Să ne uităm mai întâi la sesiune în care votul Fidesz a provocat indignare majoră. S-a abătut de la curentul principal european într-un mod care a atras multă atenție atât în presa maghiară, cât și în cea internațională.
Este o știre recentă că, deși purtătorii de cuvânt și politicienii Fidesz spun de câteva zile că Péter Magyar, noul star al vieții politice în Ungaria, bate femei, în PE nu au votat noile directive referitoare la violența împotriva femeilor și la violența domestică. Acestea au fost adoptate cu o majoritate covârșitoare de 84% dintre europarlamentari, Fidesz abținându-se. Cu toate acestea, situația reflectă bine faptul că UDMR acționează independent în astfel de cazuri și nu urmează în totalitate Fidesz într-o viziune paralelă asupra lumii.
Potrivit comunicatului PE, regulile vor asigura o protecție mai eficientă a femeilor împotriva hărțuirii online, pentru a proteja victimele și a preveni violurile. Lista circumstanțelor agravante ale infracțiunilor care se pedepsesc cu sancțiuni mai severe va fi extinsă, de exemplu, pentru a include infracțiuni împotriva personalităților publice, jurnaliștilor și activiștilor pentru drepturile omului.
Totodată, vătămarea altora din cauza sexului, orientării sexuale, culorii, religiei, convingerilor sociale sau politice sau pe motiv de apărare a presupusei „onoare” reprezintă o circumstanță agravantă. Statelor membre li s-au acordat trei ani pentru a transpune noile norme în sistemele lor juridice naționale.
La începutul anului trecut, Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluție prin care se solicita înființarea unui tribunal special care să tragă la răspundere conducerea militară și politică rusă pentru masacrul civililor din Bucea și Irpin. Ideea era ca statele membre, în strânsă cooperare cu Ucraina, să înființeze un nou tribunal special în acest scop.
Niciunul dintre membrii Fidesz nu a apăsat pe buton. Abțineri și voturi împotrivă au fost exprimate de unii europarlamentari de extremă dreaptă și de socialiștii bulgari pro-ruși. Nici György Hölvényi, de la partidul satelit KDNP, blocat în Partidul Popular, nu a votat. Cu toate acestea, Vincze și Winkler au votat în favoarea propunerii.
Același lucru s-a întâmplat și la începutul acestui an, când Parlamentul European a adoptat o rezoluție împotriva interferenței Rusiei în alegerile pentru Parlamentul European din acest an. Așa-numita afacere RussiaGate a scos în evidență faptul că au existat europarlamentari despre care s-a dovedit că ar fi raportat și către ofițerul de spionaj al serviciilor secrete rusești (FSB). Potrivit PE, Kremlinul va încerca să influențeze factorii de decizie din UE cu forțe proaspete.
Cei doi membri UDMR au fost de acord cu textul declarației, în timp ce politicienii Fidesz, din nou, nu au apăsat pe buton, și nici Hölvényi. În cea mai mare parte au votat împotriva rezoluției doar cei din extrema dreaptă și câțiva din grupul stângii radicale.
Un alt exemplu al opoziției UDMR față de Fidesz în privința Rusiei (cel puțin pe baza voturilor din PE) este faptul că anul acesta, când a fost vorba de votul privind condamnarea condițiilor inumane de detenție ale lui Aleksei Navalnîi, Iuliu Winkler a votat pentru, în timp ce Fidesz a votat împotrivă. Vincze nu a apăsat niciun buton sau nu a fost prezent.
Este greu de depistat o logică în criteriile pe baza cărora cei doi parlamentari maghiari din România se diferențiază de majoritatea PPE pe anumite teme. De exemplu, în luna februarie a acestui an, ei nu au votat pentru rezoluția PE în care se afirma că alegerile din decembrie din Serbia s-au desfășurat „în condiții inechitabile”. În rezoluție se spunea că Belgradul nu și-a îndeplinit obligațiile de a organiza alegeri libere, că deținătorii funcțiilor publice au continuat să abuzeze de instituții și de mass-media și că alegerile nu au respectat standardele necesare pentru o țară candidat la UE.
Vincze și Winkler s-au abținut, chiar dacă în grupul lor politic nu a existat aproape niciun vot împotrivă. Membrii Fidesz prezenți au votat împotriva rezoluției de condamnare a Belgradului. Iar dacă e să dăm crezare experților interni, există un nivel ridicat de sentiment pro-rus în rândul maghiarilor din Transilvania în contextul războiului din Ucraina, așa că s-ar putea crede că cei doi deputați europeni ar trebui să dea explicații acasă referitor la motivul pentru care nu au adoptat poziția Fidesz. Pe de altă parte, desigur, dacă ar face-o, partidele românești ar lansa o campanie împotriva lor.
Singura explicație este că sunt încrezători (pe bună dreptate, se pare) că maghiarii din Transilvania nu înțeleg și nu urmăresc modul de funcționare al UE. Este adevărat, nu ajută cu nimic faptul în campanie, UDMR mai degrabă sporește ceața și confundă competențele statelor membre cu ale UE, precum și rolurile instituțiilor UE.
Cât de verde e laleaua la Bruxelles?
Nu spun nicio noutate atunci când afirm că cea mai presantă problemă din UE este mediul. În calitate de actor major în nordul global, UE și-a asumat un rol de lider în lupta împotriva crizei climatice. În cadrul Pactului verde european, aceasta s-a angajat la neutralitate climatică până în 2050. Cele mai recente obiective vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% comparativ cu nivelul din 2005 până în 2030. În plus, vor fi plantați trei miliarde de copaci până în 2030, iar o serie de alte măsuri au fost adoptate în ciclul actual.
Atât Vincze, cât și Winkler au votat în favoarea Pactului verde european în 2020. De fapt, europarlamentarii Fidesz nu numai că au votat pentru ca Parlamentul European să salute Pactul verde european al Comisiei, dar au semnalat și au reușit introducerea în plan a unei reduceri de 55% în loc de 50%.
Botond Csoma, purtătorul de cuvânt al UDMR, a declarat recent pentru Transtelex că Pactul verde european este tendențios și că Europa s-a angajat la prea multe. Este responsabilă doar pentru o fracțiune din emisii și, chiar dacă devine neutră din punct de vedere climatic, nu va ajuta planeta în mod semnificativ. În ciuda acestui fapt, Vincze și Winkler au votat nu doar rezoluția de mai sus, ci și modul în care UE va finanța tranziția ecologică. Europarlamentarii Fidesz s-au abținut la acest vot.
La votul privind propunerea Comisiei referitoare la finanțarea Planului de investiții pentru o Europă durabilă – Green Deal, Fidesz s-a abținut, dar a fost votat de UDMR și PPE. Propunerea prevede că toate statele membre ar trebui să fie mai competitive din punct de vedere ecologic și economic. Investițiile ar trebui să urmeze principiul „fără daune semnificative”, iar investițiile publice și private ar trebui să se completeze reciproc pentru a acoperi deficitul de investiții ecologice.
Greenwashing-ul este, de asemenea, un bun exemplu în ceea ce privește separarea de Fidesz. În Directiva privind tranziția verde, Comisia stabilește cum și cine trebuie să verifice etichetele de marketing ale companiilor care etichetează un produs ca fiind „biodegradabil” sau „mai puțin poluant” înainte de a permite utilizarea lor. Și aici, transilvănenii și maghiarii au gândit diferit.
Directiva prevede, de asemenea, că cererile mai simple și mai frecvente ar trebui să facă obiectul unor verificări mai simple și mai rapide. În cazul în care o companie minte cu privire la ecologizare, aceasta poate fi exclusă din procedurile de achiziții publice, i se pot confisca veniturile sau poate fi amendată cu cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală. Europarlamentarii Fidesz prezenți s-au abținut de la vot, în timp ce Vincze și Winkler, alături de majoritatea PPE, au votat în favoarea propunerilor comisiei.
Din exemplele date până acum, s-ar putea părea că membrii UDMR se pricep la problemele ecologice, dar acest lucru este departe de adevăr. De îndată ce a devenit clar că unele dintre măsurile concrete provocau nemulțumire socială, au început să voteze în altă direcție.
Acordul preliminar privind propunerea de restaurare a naturii a trecut cu greu de PE în luna februarie a acestui an, primind doar 52% din voturi. Winkler și Vincze, împreună cu întregul grup PPE, s-au opus cerinței ca țările UE să restaureze cel puțin 30% din habitatele degradate până în 2030, 60% până în 2040 și 90% până în 2050. Interesant este faptul că europarlamentarii Fidesz au votat în favoarea acestei măsuri. Pachetul include o frână de urgență: prevederile privind ecosistemele agricole pot fi suspendate temporar și în situații excepționale.
Unul dintre cele mai interesante procese din UE este pachetul de legi „Fit for 55”. Scopul acestuia este de a elabora și de a conveni cu statele membre măsuri care să reducă în mod realist emisiile de gaze cu efect de seră. Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii a fost înăsprit și au avut loc mai multe sesiuni de vot privind transformarea combustibilului pentru aviație în combustibil mai sustenabil. 2% din combustibilul pentru aviație trebuie să provină din surse sustenabile până în 2025 și 70% până în 2050. Hidrogenul și combustibilul produs din ulei de gătit uzat vor fi considerate ecologice, iar din 2025 va fi introdusă o etichetă ecologică a UE pentru zboruri.
Aceasta a fost votată de toți. Dar, de exemplu, la votul privind decizia de eliminare treptată a cotelor gratuite în cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii, și anume de a introduce transportul rutier și clădirile publice în schema de comercializare a certificatelor de emisii începând cu 2027, Vincze a susținut-o, Winkler s-a abținut și întreaga delegație Fidesz a votat împotrivă.
„Apără” Ungaria, dar sprijină mai mult ucrainenii decât Fidesz
Cei doi europarlamentari UDMR au fost foarte atenți, și este oarecum firesc, ca partener strategic al Fidesz, să nu voteze în favoarea niciunei măsuri care condamnă guvernul maghiar. Fie că este vorba de procedura art. 7, de înghețarea fondurilor UE sau de legea care stigmatizează homosexualii.
Referitor la aceasta din urmă, Vincze a declarat: „Încă o dată, Parlamentul European a luat o poziție pripită într-o chestiune pe care nu a examinat-o cu atenție, nu a ținut cont de particularitățile statelor membre și de scopul legii”. Scopul legii este de a proteja copiii de conținutul și temele sexuale care nu sunt adecvate vârstei lor. La finalul intervenției sale, acesta a mai afirmat că UE nu este interesată de minoritățile naționale autohtone, ci doar de membrii grupului LGBT.
Cu alte cuvinte, europarlamentarii UDMR încearcă să arate o față europeană în fața colegilor lor din PPE și se vor alătura luptei doar dacă ar fi prea jenant să le explice alegătorilor lor de ce l-au „abandonat” pe Viktor Orbán la Bruxelles.
În ceea ce privește războiul ruso-ucrainean, Winkler și Vincze a votat în favoarea rezoluției PE din 15 iunie 2023 privind reconstrucția durabilă a Ucrainei și integrarea acesteia în structura euro-atlantică. Europarlamentarii Fidesz nu au apăsat pe acest buton, și nici europarlamentarul KDNP, Hölvényi. Situația e aceeași atunci când Parlamentul ia poziție cu privire la pregătirea summitului UE-Ucraina. Atât PPE, cât și UDMR au votat pentru, iar europarlamentarii Fidesz s-au abținut cu toții. UDMR a votat pentru sprijinul macrofinanciar pentru Ucraina pe 2023, în timp ce PPE și Fidesz au votat împotrivă.
O altă rezoluție a Parlamentului privind impactul războiului din Ucraina asupra femeilor a fost, de asemenea, votată de Vincze. În aceasta, o foarte mare a europarlamentarilor condamnă ferm utilizarea violenței sexuale și de gen ca armă de război. Ei insistă asupra faptului că accesul la sănătatea și drepturile sexuale și reproductive de bază trebuie să fie garantat în toate țările gazdă și de tranzit din UE și consemnează că 90% dintre refugiații din Ucraina sunt femei și copii. Cu toate acestea, europarlamentarii Fidesz nu au fost de acord cu rezoluția, iar europarlamentarii prezenți s-au abținut.
Așadar, în majoritatea cazurilor, UDMR tinde să tragă spre Partidul Popular la Bruxelles. Întrebarea este cum vor rescrie actualele alegeri raportul de forțe, unde va intra Fidesz (dacă va intra undeva) și dacă va lua UDMR-ul cu el. Asta rămâne de văzut, dar dacă vreți să știți exact cum au votat cei doi europarlamentari UDMR pe celelalte teme, puteți consulta această pagină. Poate fi extrem de utilă pentru a face o alegere bazată pe valori.
Sursa imaginii: pagina de Facebook a UDMR.
Articol tradus de Maria Augusta Szász. Articolul original în limba maghiară:
Această serie de materiale a fost realizată cu susținere financiară din cadrul proiectului Expanding Production of Independent Content (EPIC), coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul Internews. Această serie de materiale reflectă numai punctele de vedere ale Átlátszó Erdély – Transilvania Transparentă, iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.