O sursă misterioasă, precaută care și-a ascuns urmele digitale a informat presa că, în apropiere de Târgu Mureș, au fost aruncate plicuri conținând buletine de vot. Ne-am lansat pe urmele acestei informații și cu cât am săpat mai adânc, cu atât toată povestea a devenit mai dubioasă.
În finișul campaniei alegerilor parlamentare din Ungaria, în seara zilei de 31 martie, mai mulți jurnaliști din Transilvania și Ungaria, respectiv mai multe persoane apropiate opoziției din Ungaria au primit fotografii cu un sac plin cu buletine de vot mototolite și parțial arse, aruncate într-o groapă de gunoi ilegală de lângă Târgu Mureș.
A doua zi, după ce ne-am convins de veridicitatea informației, am scris și noi, la rândul nostru, despre buletinele de vot. Știrea s-a propagat ca focul și în aceeași zi, cele două tabere politice și-a construit propria narație despre această situație.
Conform opoziției din Ungaria, aceste buletine de vot aruncate reprezintă dovada că voturile prin corespondență provenite de peste hotare sunt sistematic fraudate. Fidesz și organizațiile apropiate din Transilvania, cum sunt și UDMR, CNMT, vorbesc despre provocare intenționată.
Cazul nu va fi investigat
Nu vom ști însă niciodată care variantă e mai aproape de realitate, deoarece Comisia Națională Electorală, apoi și Curtea Supremă din Ungaria au respins investigarea cazului. Decizia a fost motivată prin faptul că legea electorală se aplică pe teritoriul Ungariei.
„(…) fapta nu a fost comisă pe teritoriul Ungariei și din acest motiv, (Curtea Supremă – n. red.) nu poate investiga faptele comise de persoane necunoscute pe teritoriul României, din lipsă de sferă de competență.” – susține motivarea.
Din surse polițienești neoficiale, am aflat că autoritățile române continuă investigațiile. Nu știm însă dacă autoritățile ungare le-au contactat. Deoarece au fost aruncate buletinele de vot din Ungaria, întrebarea se pune dacă, va fi instrumentat un dosar în acest caz pe baza legislației din România.
Există, însă, multe alte întrebări. Am încercat să aflăm care e sursa care a făcut fotografiile și cu cât am început să săpăm mai adânc, cu atât povestea a devenit mai dubioasă. Mai jos, am adunat cele mai importante întrebări la care nu avem un răspuns, întrebări care se pot formula pe baza informațiilor destul de puține pe care le deținem.
Ce am văzut mai exact?
Sacul și conținutul acestuia se află în posesia autorităților române. Noi avem doar câteva poze și materiale video realizate la fața locului, respectiv relatarea unui martor ocular. Pe baza acestora, am reușit să ne dăm seama doar că, în sacul transparent de plastic (pe care martorul ocular l-a asemănat cu un sac simplu de deșeuri menajere), s-au găsit cam o duzină de buletine de vot și cu ceva mai multe plicuri pentru voturi (plicuri interioare și exterioare).
O parte din buletinele de vot erau completate (votaseră în favoarea partidelor de opoziție), respectiv marginea buletinelor de vot fusese arsă. Conform martorului ocular, în sac se mai găsea un strat de cenușă de circa un deget. În materialele foto și video realizate la fața locului, nu am reușit să identificăm declarații de identificare, adică formularele pe care figurează numele și datele de contact ale alegătorilor. Pe baza imaginilor pe care le avem, nu ne putem da seama dacă buletinele sunt sau nu originale.
La fața locului, nu există urme care să indice că buletinele de vot ar fi fost arse în acel loc. În imagini, se vede că sacul menajer subțire este intact, nu este topit. Toate semnele ne indică faptul că buletinele de vot fuseseră aprinse în altă parte, cenușa și buletinele arse parțial au fost puse în sacul de plastic, apoi sacul a fost aruncat în groapa cu moloz.
Oare chiar sunt urme de fraudă electorală?
Conform explicației celei mai la îndemână (care s-a răspândit foarte rapid), aceste buletine de vot reprezintă dovada că au existat abuzuri cu ocazia alegerilor prin corespondență. Persoane interesate de victoria Fidesz au distrus plicurile conținând voturi în favoarea opoziției, respectiv le-au înlocuit cu plicuri cu buletine de vot completate „corespunzător”.
Conform unei surse de-ale noastre care ajută în procesul de colectare a voturilor prin corespondență, aceste voturi au fost duse, cu mașina, de la Târgu Mureș la Consulatul General din Miercurea Ciuc. (Drumul pe care a fost găsit sacul este lângă șoseaua dintre Târgu Mureș și Miercurea Ciuc.) Plicurile au fost deschise rând pe rând și buletinele de vot au fost înlocuite. În cele ce urmează, vă vom arăta de ce această presupunere este nerealistă.
Cum s-ar fi putut face așa ceva? Condiția de bază ar fi fost ca făptașii să fi știut care plicuri conțineau voturi în favoarea opoziției. Dacă plicurile (cele din interior și cele din exterior) nu au fost închise, acest lucru ar fi fost ușor de aflat.
Dacă însă au fost închise – iar majoritatea plicurilor, cel mai probabil, au fost închise la predare – nu ne este clar cum s-ar putea selecta voturile „cu probleme” fără să fie deschise toate plicurile. Având în vedere faptul că Fidesz a primit 94% din voturile prin corespondență, voturi în favoarea opoziției ar fi existat în fiecare al douăzecilea plic. Deschiderea tuturor plicurilor ar fi implicat, evident, mai multe pierderi (fiecare vot să fie pus în alt plic), decât beneficii.
Să presupunem că plicurile cu voturi în favoarea opoziției ar fi putut fi totuși identificate. În acest caz, dacă autorii aveau pachete de vot necompletate, le-ar fi putut completa, punând în plic formularul de identificare din plicurile „cu probleme”, apoi au închis plicurile și le-au predat la consulat. Dacă s-a întâmplat așa, avem motivul pentru care nu s-au găsit declarații de identificare la fața locului.
După părerea noastră, frauda electorală nu poate fi exclusă, aceasta, teoretic, fiind posibilă. Dar totodată, este puțin probabil să se fi comis fraudă electorală la scară mai mare prin această metodă.
Buletinele de vot să fi fost aruncate în grămada de moloz chiar așa, în văzul tuturor?
Relatările din presă arată că sacul conținând buletinele de vot a fost descoperit lângă un drum circulat care duce de la Târgu Mureș spre comuna învecinată, Livezeni. Ceea ce ne duce cu gândul că buletinele de vot zăceau, de fapt, acolo, în văzul tuturor.
Am fost la fața locului de mai multe ori, iar din experiența noastră, putem spune că lucrurile pot fi nuanțate: drumul spre Livezeni e, desigur, foarte circulat, însă, în special, de mașini. Staționarea este posibilă doar în parcarea cimitirului învecinat (și, probabil, persoanele care se duc la cimitir opresc aici cel mai adesea).
Într-adevăr, există un trotuar îngust, dar secțiunea aceasta de drum este frecventată rar de pietoni. Este important, de asemenea, că pentru a ajunge la groapa cu moloz, trebuie să virezi pe un drum lăturalnic și să parcurgi circa 45-50 m de la drumul principal.
Sacul care ne interesează pe noi se afla la aprox. 2-3 m de acest drum lăturalnic, pe lângă alți saci plini de moloz. Probabil, ar fi fost vizibil de pe drum că sacul conține acte, însă locul ar fi trebuit inspectat îndeaproape.
Având în vedere acest fapt, e cam greu de imaginat că sacul a fost descoperit de o persoană aflată pe acolo în trecere.
Cine a descoperit aceste buletine de vot?
După cum a reieșit din cele arătate mai sus, sacul cu buletinele de vot se afla într-un loc circulat, dar totuși lăturalnic unde șansele ca un simplu trecător să-l descopere sunt infime.
Este, de asemenea, important de menționat că buletinele de vot ar fi putut fi făcute dispărute ca nimeni să nu le găsească vreodată. De exemplu, buletinele ar fi putut fi arse complet.
Având în vedere aceste aspecte, presupunem că scopul a fost ca sacul să fie găsit. Iar cel care a descoperit sacul fie că a fost martor ocular în locul în care a fost aruncat sacul, fie el însuși a aruncat sacul în moloz.
Oricine să fi fost persoana care l-a descoperit, aceasta știa, cu siguranță, ce face. Datele de contact ale ziariștilor și ale redacțiilor din județul Mureș nu sunt confidențiale, dar nu oricine are acces facil la acest tip de informație, pentru obținerea acestora fiind necesare un fel de rutină și pricepere într-ale vieții publice.
Sursa a trimis primele fotografii jurnaliștilor din județul Mureș pe WhatsApp, în seara zilei de 30 martie, la ora 20:46. La două minute, un jurnalist de la o televiziune locală (care ne-a rugat să nu-i amintim numele, deoarece nu se ocupă de teme politice) a transmis mai departe primul mesaj sosit prin WhatsApp către Grup Presa IPJ Ms. În acest grup, sunt 97 de persoane: jurnaliști, respectiv reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Mureș.
Numărul de WhatsApp de pe care a fost trimis primul mesaj era inițial activ. Cristian Teodorescu, primul jurnalist care a ajuns la fața locului și căruia sursa îi trimisese direct fotografiile, ne-a relatat că a avut un schimb de mesaje cu sursa, la început, timp de 10-15 minute, în timp ce căuta sacul. Ultimul schimb de mesaje a avut loc la ora 21:17, iar ulterior sursa nu a mai putut fi contactată – a spus Teodorescu.
Și noi am încercat să sunăm la numărul respectiv, însă degeaba: ne-a intrat mesajul că numărul este inexistent/ nu poate fi contactat. Am căutat numărul și în diferite baze de date, însă fără succes.
În momentul realizării fotografiilor, sursa a avut grijă ca ziariștii care vor căuta sacul să nu bâjbâie prin întuneric. În prima poză, se vede cimitirul; deci, cei care cunosc un pic zona, pot găsi ușor locul exact, fiind ușor identificabil și pe Google Maps.
Precauția sursei se vede și din faptul că pozele au fost trimise pe WhatsApp. Această aplicație șterge automat metadatele fotografiilor, ceea ce ne-ar fi dus cu un pas mai aproape de rezolvarea misterului.
Cine a împrăștiat buletinele de vot din sac?
Se observă că pozele din primul mesaj au fost făcute la lumina soarelui. Deoarece, în data de 30 martie, soarele a apus la ora 19:53, presupunem că fotografiile nu au fost realizate imediat înainte de a fi trimise, ci cel puțin cu o oră înainte sau chiar mai devreme. Este bătător la ochi, de asemenea, că majoritatea buletinelor de vot erau în sac; erau vreo două buletine sau plicuri pe lângă sac.
Din cunoștințele noastre, jurnalistul punctul.ro, Cristian Teodorescu, a fost primul la fața locului. Din spusele sale, acest film a fost realizat la ora 22:30. În material, se vede bine că buletinele nu mai erau în sac, la ora respectivă, ci erau împrăștiate pe jos.
Teodorescu a relatat pentru Átlátszó Erdély că s-a deplasat la fața locului cu un prieten apropiat pe care l-a luat cu el ca acesta să confirme că nu s-a atins de sac. În afara lor, nu mai era nimeni la fața locului. Și ei, la rândul lor, au plecat după 10-15 minute. „Și eu mi-am dat seama ulterior că primele poze și situația de facto diferă (adică, buletinele de vot erau împrăștiate)” – a spus pentru Átlátszó Erdély. Punctul.ro a publicat a doua zi, la ora 4 dimineața prima știre, distribuind-o pe Facebook la ora 7 dimineața.
Cum a aflat opoziția din Ungaria despre buletinele de vot aruncate?
La aproximativ o jumătate de oră după ce pozele au ajuns la jurnaliștii din Mureș, la ora 21:20, am primit și noi fotografiile sacului din groapa de gunoi de la o sursă apropiată opoziției din Ungaria. Din câte ne-am putut da seama, acestea sunt aceleași fotografii care au fost trimise și către punctul.ro: lumina, unghiul camerei foto și poziția sacului sunt aceleași.
La puțin timp după aceea, la ora 21:48, fotografiile i-au fost trimise și lui Tamás Bodoky, redactor-șef al platformei atlatszo.hu, de către o persoană apropiată opoziției ungare. Se presupune că fotografiile au fost trimise și altora.
Faptul că opoziția din Ungaria a aflat atât de repede de poze este interesant în sine, deoarece, din cunoștințele noastre, jurnaliștii mureșeni, majoritari de etnie română, nu au foarte multe contacte cu politicienii sau cu partidele de opoziție din Ungaria.
Cum a ajuns Boróka Parászka în cadru și cum a devenit cazul o pură „provocare stângistă”?
O jurnalistă angajată la Radio Târgu Mureș s-a deplasat la fața locului a doua zi, după ce a aflat de caz din presă (din afirmația sa reiese că nu primise mesajul pe WhatsApp). Parászka nu locuiește departe de fața locului (casa sa se află la 1,5 km de cimitir, în linie aeriană și la 2 km pe șosea). Publicista a relatat că poliția efectua deja investigații la fața locului în momentul în care a sosit ea, iar agenții vorbeau în limba maghiară. Au legitimat pe toată lumea, dar nu i-au permis jurnalistei să se apropie de sac.
Într-o fotografie realizată la fața locului, apare și Boróka Parászka ceea ce a contribuit, în mare măsură, la întețirea scenariului de provocare stângistă, conform căruia Boróka Parászka ar avea vreo legătură cu buletinele de vot arse.
Fotografia a fost publicată prima dată pe pagina de Facebook a lui László Szőke, directorul de dezvoltare al trustului media din Secuime, finanțat de guvernul ungar, foarte activ în materie de viață publică. Fotografia fusese realizată de cineva, de undeva de mai departe, de pe un câmp din apropiere.
La întrebarea noastră, László Szőke ne-a spus doar că poza a fost făcută de o „sursă locală”. Nu am reușit să dăm de acest fotograf și nu știm nici să-i fi apărut alte fotografii despre caz.
Un alt element recurent al scenariului de „provocare stângistă” este că Transtelex „a scris în avans” acest material, deoarece în sistemul de redacție al Telex s-a strecurat o eroare tehnică în momentul preluării, postdatându-se pe o dată la întâmplare. Conform comunicatului Transtelex, la data de 1 februarie care a fost vizibilă întâmplător, scurt timp, nu s-ar fi putut „prefabrica” un astfel de articol, deoarece ordinea partidelor de pe buletinele de vot a fost trasă la sorți în 26 februarie, comisia electorală aprobând formatul buletinelor de vot în data de 4 martie.
Traducere: Szász Auguszta
Acest material face parte din proiectul de monitorizare al alegerilor parlamentare din aprilie 2022 din Ungaria. Proiectul a fost finanțat în parte de către Investigative Journalism Europe (IJ4EU) respectiv printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.