Átlátszó Erdély se luptă din 2016 pentru a obliga pe UDMR să răspundă solicitărilor de informaţii de interes public. Scopul nostru este să aflăm pe ce este cheltuită suma anuală de 5-6 de milioane de euro pe care i-o alocă guvernul comunităţii maghiare.
Demersul nostru pentru transparentizarea cheltuielilor din bani publici, ale UDMR a ajuns la o etapă importantă: Tribunalul Cluj a pronunțat o nouă decizie favorabilă pentru Átlátszó Erdély.
După cum reiese din informațiile de pe pagina instituției, judecătorul a admis cererea noastră obligând pârâtul să comunice toate informațiile pe care i le-am cerut. Hotărârea nu este definitivă, pârâtul poate depune contestație în termen de 15 zile.
[irp posts=”26685″ name=”Curtea confirmă din nou: informațiile privind finanţările publice primite de către UDMR sunt de interes public”]
Átlátszó Erdély se luptă în instanţă din 2016 pentru a obliga pe UDMR să răspundă solicitărilor de informaţii de interes public. Scopul nostru este să aflăm pe ce este cheltuită suma anuală de 5-6 de milioane de euro pe care i-o alocă guvernul comunităţii maghiare, sumă care este gestionată de către UDMR.
[wp_ad_camp_1]
Până acum am câștigat trei procese
Până acum am inițiat patru procese împotriva UDMR, dintre care am câștigat trei. Judecătorii au subliniat de fiecare dată că informațiile legate de gestionarea banilor publici de către UDMR sunt informaţii de interes public.
Cu toate că UDMR s-a conformat şi a publicat documentele pe care instanţa le-a obligat să ne furnizeze, ulterior a refuzat să răspundă la noi solicitări.
Practic strategia UDMR este să tragă de timp, obligându-ne să apelăm la instanţă pentru fiecare solicitare de informaţii în parte.
De data aceasta, am întocmit o listă lungă și foarte detaliată, cuprinzând mai mult de 20 de puncte. Printre altele, am cerut informații privind costurile de deplasare ale liderilor UDMR, a parcului auto UDMR, imobilele care se află în proprietatea lor, costurile diverselor evenimente, precum şi contractele unor „firme de casă” care se ocupă de campaniile de comunicare.
[wp_ad_camp_2]
UDMR a refuzat întotdeauna să publice detalii
Fiecare din cele 18 minorităţi oficial recunoscute din România primesc anual o sumă de bani prin Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI). Aceste fonduri sunt gestionate de către organizaţiile minorităţilor naţionale.
UDMR ca reprezentant al comunităţii maghiare a primit anul trecut 29 milioane de lei (aprox. 6 milioane de EUR), această sumă alcătuind mai mult de 80 la sută din bugetul său anual.
[irp posts=”27556″ name=”Cum sunt cheltuiţi banii maghiarimii din Transilvania? Cum justifică UDMR”]
Cu toate că de-a lungul anilor în comunitate s-a pus de multe ori întrebarea ce se întâmplă cu aceşti bani, UDMR a refuzat întotdeauna să publice detalii privind aceste cheltuieli.
Ce-i drept, ca urmare a proceselor pierdute, UDMR a început să publice pe pagina internet informații despre bugetul anual, dar aceste documente nu conţin detalii relevante.
Foto: Preşedintele Hunor Kelemen şi directorul executiv Bálint Porcsalmi într-o conferinţă. Sursa: pagina de Facebook al UDMR