Abia de și-a înregistrat firmele, lui László Balázs imediat i s-a acordat o finanţare nerambursabilă de 4,5 de miliarde de forinți (13,5 milioane EUR). Și nici nu-i de mirare: fratele lui este partener de afaceri cu Lőrinc Mészáros și István Tiborcz oameni de afaceri la rândul lor apropiaţi lui Viktor Orbán. La concursul de proiecte organizat de Fundația Pro Economica a avut de asemenea mare succes proprietarul fabricii de bere Igazi Csíki Sör.

Concursul de proiecte menționat a fost anunțat pentru investiții de anvergură în domeniul agriculturii, cu implementare în Secuime. Fundația Pro Economica este o fundaţie privată înregistrată în România care se ocupă de managementul acestui program finanţat de guvernul maghiar.

Fundația Pro Economica a publicat unele dintre numele câștigătorilor la sfârșitul lui noiembrie, ascunse într-un comunicat cu alt subiect. Faptul că s-a publicat parţial numele câştigătorilor are valoare de știre deoarece în iulie 2019 lista câștigătorilor a fost publicată în așa fel încât din ea nu reieșea care sunt firmele din România care au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 24 miliarde de forinți (72 milioane de euro).

Lista publicată ulterior, în data de 28 noiembrie conține 24 de nume dintre cei 66 de câștigători. Aceștia au obținut subvenții cu valoarea totală de 8,7 de miliarde de forinți. Din comunicatul Fundației Pro Economica aflăm că instituția a reușit să încheie contracte cu acești antreprenori până la sfârșitul lui noiembrie.

Nu se știe dacă și restul câștigătorilor a semnat vreun contract; un comunicat din 7 decembrie avertizează însă că cei care nu vor încheia contractul până la 20 decembrie, vor pierde finanţarea.

Ne-am adresat directoarei executive a Fundației Pro Economica, Mónika Kozma, pentru a-i pune niște întrebări legate de această situație, respectiv, de alte detalii ale concursului de proiecte. Ea însă nu ne-a dat niciun răspuns.

Sume relativ reduse pentru firme eficiente

Dacă ne uităm la lista câștigătorilor, este foarte clar că ei se împart în două categorii: pe o parte, sunt niște întreprinderi din Secuime care funcționează de mai mulți ani cu eficiență și stabilitate financiară; ei au obținut în general sume de câteva sute de milioane de forinți. Pe de altă parte, există categoria firmelor cărora li s-au acordat subvenții de câteva miliarde de forinți – și unde credem că rezultatele anteriore a fost înlocuit cu influențe politice. Unul dintre acești antreprenori este László Balázs, directorul executiv la două firme cu sediul în Gheorgheni, Plazmontech SRL și Batlas Holding.

Ambele firme au fost înregistrate la finalul lui noiembrie 2018, puțin înainte de anunțarea concursului de proiecte de către Fundația Pro Economica. Aceste întreprinderi nu au însă niciun fel de activitate, nici profit, nici măcar angajați. Din baza de date a companiilor listafirme.ro reiese că activitatea principală a Batlas Holding este operarea holdingurilor, iar Plazmontech se ocupă de dezvoltare și inovație științifică. Niciuna dintre aceste domenii nu este relevantă pentru concursul de proiecte.

În anunțul de concurs este trecut foarte clar că cei care aplică trebuie să fi deja încheiat doi ani de activitate și trebuie să aibă minim cinci angajați. Cele două firme nu îndeplinesc niciunul dintre aceste condiții. Ce-i drept, conform anunțului se pot lua în considerare la criterii și alte firme care se află în proprietatea persoanei care aplică.

Readuce capitalul relațional în satul natal

Consiliul de administrație al Fundației Pro Economica le-a acordat celor două firme fonduri nerambursabile cu valoarea totală de 4,5 de miliarde de forinți (13,5 de milioane de euro). După cum relatează presa locală, subvențiile vor fi folosite pentru construcția unei fabrici de produse lactate și a unui depozit frigorific, valoarea totală a proiectului fiind de 28 de milioane de euro.

De altfel, în decembrie 2019 Consiliul Județului Harghita i-a acordat premiul Pentru Judeţul Harghita lui Attila Balázs care este fratele lui László Balázs.

Din presă aflăm că Attila Balázs a obținut premiul pentru activitatea lui de până acum, dar și ca un fel de avans pentru eforturile lui pe care le va depune în vederea consolidării economice a regiunii, adică pentru investițiile lui care urmează în viitor.” Din elogiul citat reiese de asemenea că „activitatea și traiectoria premiantului oferă un exemplu strălucit pentru comunitate, deoarece el a dezvoltat un capital relațional semnificativ și a obținut succes prin muncă perseverentă, învățătură, talent și ambiție, iar acum încearcă să readucă roadele acestor străduințe în satul său natal.

Cumpărarea unui debarcader alături de Mészáros și Tiborcz

Capitalul relațional acumulat în Ungaria înseamnă de fapt legăturile strânse cu imperiul firmelor lui Lőrinc Mészáros și István Tiborcz.

Lőrinc Mészáros (n. 1966) este un antreprenor maghiar apropiat cercurilor partidului FIDESZ și ale premierului Viktor Orbán. Din 2018 este cel mai bogat om din Ungaria, cu extrem de multă influență financiară, însă cariera și averea lui par să fi apărute peste noapte după schimbarea guvernului în 2010. În discursul public este des criticat și ironizat deoarece numeroasele firme pe care le deține primesc mulți bani și contracte pentru executarea unor achiziții publice. Figura lui este în Ungaria aproape legendară din cauza acestei situații.

István Tiborcz (n. 1986) este un antreprenor maghiar, ginerele premierului Viktor Orbán, implicat în mai multe afaceri suspecte de corupție legate de distribuția banilor publici.

După cum am aflat din investigația realizată de Magyar Hang, Attila Balázs dispune de peste 24 de întreprinderi care se bucură de surprinzător de mult succes la concursurile pentru achiziții publice în Ungaria. De exemplu, s-au numărat printre executanții unor investiții atât de prestigioase precum Stadionul Ferenc Puskás.

Numele lui Attila Balázs s-a asociat mai recent cu achiziționarea debarcaderului din Balatonfüred: firma comună a lui Lőrinc Mészáros și István Tiborcz, Appeninn S.A. care se ocupă de gestionarea imobilelor, a cumpărat împreună cu firma Bayer Construct S.A., proprietate lui Attila Balázs, pe firma Solum-Invest SRL, care opera debarcaderul.

1,2 de milion de euro pentru o firmă aflată în paragină

O subvenție de peste 400 de milioane de forinți (1,2 de milion de euro) i-a fost acordată firmei Berke Integrator de Prelucrare a Cărnii SRL. Această întreprindere de prelucrarea cărnii de vânat a fost înregistrată în anul 2005, însă în ultimii ani volumul de tranzacții a fost zero, și nu avea nici măcar un singur angajat.

Proprietarii ei sunt Cs L Transylvania Project SRL, înregistrat în 2018 și specializat pe consiliere economică, respectiv Control Group Consulting SRL care se ocupă de comercializarea produselor de carne. Din câte știm, Berke Integrator de Prelucrare a Cărnii SRL aparține sferei de interes a antreprenorului din Secuime András Albert. El este proprietarul Parcului de Animale Sălbatice din Izvoare.

Producătorul berii Igazi Csíki Sör pur și simplu nu poate pierde

Printre beneficiarii finanţării pentru dezvoltarea economiei în Secuime se numără și András Lénárd, afaceristul din spatele fabricii de bere Igazi Csíki Sör.

Igazi Csíki Sör (trad. Berea Adevărată din Ciuc) este o firmă care produce bere artizanală în comuna Sânsimion, jud. Harghita. Deoarece firma Heineken deține drepturile pentru comercializarea berii Ciuc, între cei doi producători a izbucnit un conflict, Heineken susținând că cealaltă firmă şi-a însușit, în mod fraudulos, proprietatea sa intelectuală. Scandalul a fost până la urmă soluționată cu intervenție politică.

Marca Igazi Csíki Sör are și un specific cultural: pentru cei mai mulți maghiari din Secuime, reprezintă un cod de identitate sau o formă de exprimarea apartenenței la comunitatea maghiară, ei preferă să aleagă această bere între altele și din cauza denumirii în limba maghiară (din acest motiv reprezintă o concurență serioasă pentru berea Ciuc).

Cu toate că firmele lui nu apar pe lista publicată de Fundația Pro Economica în noiembrie, Lénárd însuși a menționat într-un interviu chiar în noiembrie 2019 că lângă fabrica de bere mai dorește să construiască o fabrică de chipsuri și una de prelucrarea malțului.

Cele două proiecte înseamnă o investiție de 25 de milioane de euro, și amândouă sunt sprijinite financiar de către Fundația Pro Economica. Magyar Hang a aflat că grupurile de interes ale lui András Lénárd au câștigat în total 2 miliarde de forinți în cadrul concursului.

Mónika Kozma, directoarea executivă a Fundației Pro Economica a confirmat jurnalului Magyar Hang că cele două firme ale antreprenorului care este și proprietarul fabricii de bere Igazi Csíki Sör se află printre câștigătorii concursului de proiecte, dar nu a declarat suma acordată.

Ca să vedem cât de simplu e pentru unii să pornească o afacere în Secuime, dăm un exemplu grăitor: o piedică serioasă în calea construcției fabricii de chipsuri planificate de Lénárd a fost faptul că în localitatea respectivă (Sânsimion) nu a existat acces la gaz.

Consiliul Județului Harghita a rezolvat însă problema, și anume prin alocarea a 100 de mii de euro din bugetul consiliului ca să se realizeze infrastructura necesară pentru distribuția gazului metan în comună (în prezent se folosesc lemne pentru încălzire). Au uitat doar să menționeze că primii care vor avea acces la gaz metan, mai ieftin decât lemnele de foc, nu vor fi localnicii din Sânsimion, ci fabrica de chipsuri și de bere.

Traducere: Orsolya András

Foto mare: Balázs László, reprezentantul Batlas Holding și Plazmontech (în dreapta) și Kozma Mónika, directoarea executivă a Fundației Pro Economica, semnează contractul de finanțare. Sursa: pagina de Facebook Pro Economica