fbpx
Átlátszó Erdély
  • Despre noi
No Result
View All Result
  • EN
  • HU
Donează
Átlátszó Erdély
  • Despre noi
No Result
View All Result
  • EN
  • HU
Donează
Átlátszó Erdély
Donează
Timp de citit: 8 min
A A
in Română

Fundația UDMR cumpără o vilă impunătoare în inima Clujului

Sipos Zoltán
2025. mai 7.
Timp de citit: 8 min

Firma care deține vila cu vedere spre lacul din Parcul Central a fost achiziționată cu 9,1 milioane de euro de o fundație înființată de UDMR. Se spune că aceasta ar urma să găzduiască Biroului Președintelui Uniunii, adică va fi biroul președintelui Kelemen Hunor.

 

Actualizare 19:00, 9.04.2025: Zoltán Levente Nagy, președintele Fundației pentru Școală, a răspuns parțial întrebărilor noastre trimise prin e-mail. Răspunsul său este publicat integral mai jos.

„Fundația pentru Școală derulează de mulți ani mai multe programe pentru comunitatea maghiară din Transilvania, cu un personal de 240 de persoane. Dintre acestea, aproape 20 de persoane lucrează în Cluj-Napoca, iar capacitatea biroului de pe strada Șoimului este de mult depășit. Lucrăm aici de 15 ani, am creat biroul prin transformarea unui apartament. Activitatea administrativă complexă și creșterea numărului de angajați din ultimii ani au justificat achiziționarea unei clădiri moderne, potrivită pentru activitatea noastră. Imobilul pe care l-ați menționat este noul sediu al fundației, pe care l-am ocupat la începutul acestui an și care, de o lună, este sediul Fundației pentru Școală. Clădirea, construită la începutul secolului al XX-lea, a fost complet renovată și extinsă pentru a îndeplini cerințele moderne, iar acum este o clădire de birouri. Proprietatea va fi folosită și de o parte a Biroului Executiv al UDMR. Tranzacția nu a fost realizată în secret, toate informațiile sunt publice și pot fi consultate în Monitorul Oficial.”

Akár ez is tetszhet

Csalás Booking nevével

M-am băgat într-un joc piramidal: așa te țepuiești cu Booking-ul

2024. octombrie 10.

Bălăceală în plină criză de apă: de ce se ia apa în județele Cluj și Sălaj când e cel mai cald?

2024. august 16.

În urmă cu două luni, pe 29 ianuarie 2025, a avut loc o tranzacție mai neobișnuită: Fundația pentru Școală, care, conform statutului său, a fost înființată de UDMR pentru derularea activităților educaționale, științifice, culturale și sociale, a achiziționat firma de dezvoltare imobiliară, Adalgo Mirus SRL.

Deocamdată, există multe neclarități legate de această firmă și de tranzacție. Două lucruri sunt însă certe: această firmă este proprietara unei vile de pe strada Cardinal Iuliu Hossu nr. 41 (fostă Pavlov), lângă Parcul Central din Cluj-Napoca, și că Fundația pentru Școală a plătit 9,1 milioane de euro pentru firmă.

În partea de sus a extrasului de carte funciară se află descrierea proprietății, iar în partea de jos numele proprietarului: Adalgo Mirus SRL.

Cu greu ar fi putut găsi Fundația pentru Școală un cartier mai emblematic și mai scump pentru a cumpăra o proprietate în Cluj-Napoca. Vila este situată pe malul Canalului Morii, cu o terasă cu vedere spre Parcul Central, la o aruncătură de băț de ea aflându-se lacul, clădirea fostului cazinou și chiar primăria.

Nu numai că amplasamentul e excelent, dar clădirea de birouri în sine nu pare obișnuită. Din câte am putut afla, proprietatea a fost construită în anii 1930 și a fost achiziționată de actualul său proprietar, Adalgo Mirus SRL., în ianuarie 2017, cică pentru suma de 1,3 milioane euro.

Monitorul Oficial a publicat anunțul privind tranzacția și suma plătită pentru acțiuni. Sursa: listafirme.ro

Care va fi destinația imobilului?

Potrivit unei sursele, președinția executivă a UDMR și biroul președintelui se vor muta aici, dar nu putem confirma acest lucru, deoarece reprezentantul Fundației pentru Școală, Zoltán Levente Nagy, nu a răspuns încă la solicitările noastre transmise prin e-mail. Update: răspunsul poate fi citit la începutul acestui articol.

Botond Csoma, purtătorul de cuvânt al UDMR, nu a putut, de asemenea, să furnizeze informații substanțiale: el a răspuns că era prima dată când a auzit că această proprietate va fi noul sediu al UDMR.

Dar întrebarea este: de ce are nevoie Fundația pentru Școală sau chiar UDMR de o vilă atât de scumpă și emblematică? La urma urmei, atât Fundația, cât și UDMR au o serie de proprietăți în Cluj-Napoca și nu par să ducă lipsă de spațiu.

Se presupune, de asemenea, că acesta ar fi următorul pas logic pentru conducerea UDMR. Comparativ cu această vilă, actualul sediu central al UDMR de pe strada Republicii din Cluj și orice alt sediu sunt doar niște modeste colibe.

Foto: Zoltán Sipos

Nu este întâmplător faptul că această proprietate este, de asemenea, potrivită pentru a primi vizitatori străini de rang înalt. Nu demult aici funcționa Consulatul onorific al Kazahstanului și sediile unor agenții imobiliare, iar la deschidere a participat însuși primarul Emil Boc.

Fundația pentru Școală face colecție de imobile

Această vilă nu este singura proprietate de mare valoare deținută de Fundația pentru Școală. Fundația a primit bani din Ungaria în timpul guvernărilor de stânga pentru a construi un complex pentru tinerii profesori din Cluj-Napoca.

Ulterior, sub guvernele Orbán, Fundația pentru Școlară a primit o serie de subvenții de miliarde de dolari de la Fondul Bethlen Gábor din Ungaria, dintre care o parte au fost apoi investite în imobile. (am scris despre asta acum câțiva ani).

Deoarece Fundația pentru Școală este fondată de UDMR, se poate presupune că subvențiile au contribuit la stabilirea unor bune relații între Fidesz și UDMR – rezumatul evoluției acestei relații fiind disponibil aici.

Afacerile imobiliare ale Fundației pentru Școală nu au fost scutite de scandaluri. Átlátszó Erdély a dezvăluit povestea L’Alchimiste: fundația a închiriat, renovat și apoi dat mai departe un spațiu comercial de 200 m2 în Palatul Jósika din piața centrală din Cluj-Napoca. Aici, soția președintelui fundației, Hajnalka Debreczeni a deschis o cafenea. Levente Zoltán Nagy și Hajnalka Debreczeni sunt apropiați de președintele uniunii, Kelemen Hunor. Primul este șeful lui de cabinet, al doilea era pe atunci ofițer de presă al lui Kelemen.

De ce se tace, de ce e nevoie de ea și de unde provin banii?

Dar să revenim la noua achiziție. După cum am arătat mai sus, tranzacția ridică multe întrebări. De exemplu, care este motivul pentru care aceasta nu a fost anunțată public? Tăcerea este izbitoare, deoarece Fundația pentru Școală a distribuit frecvent în ultima vreme pe Facebook materiale despre alte proiecte imobiliare. În captura de ecran de mai jos, se văd informații despre Centrul Minerva, dar există și un anunț despre renovarea Palatului Sonnenfeld din Oradea.

De asemenea, de unde a avut Fundația pentru Școală banii pentru achiziție? A folosit subvențiile guvernului maghiar în acest scop sau o altă sursă?

O altă întrebare este de ce a fost necesar ca Fundația pentru Școală să dobândească 100% din Adalgo Mirus SRL., de ce nu a putut cumpăra pur și simplu proprietatea?

E important, deoarece, pe baza informațiilor parțiale pe care le deținem, Adalgo Mirus SRL, fondată în 2013, este departe de a fi o afacere prosperă, bogată, așa cum sugerează proprietatea pe care o deține.

Din păcate, bilanțul companiei pentru 2024 nu a fost încă publicat, dar firma a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 335 000 EUR și o pierdere de 305 000 EUR, în timp ce avea o datorie de 3 milioane EUR.

Locație mai bună pentru o vilă de protocol nu prea există în Cluj-Napoca. Foto: Zoltán Sipos

Marea întrebare e cât a costat această vilă?

Pe baza datelor disponibile din bilanț, este greu de evaluat valoarea vilei. Se pare că secțiunea de active imobilizate din bilanțul societății, în care figurează imobilul, a fluctuat de-a lungul anilor între 1 milion EUR și 9 milioane EUR, iar în 2023 era de 9,4 milioane EUR. Cu toate acestea, nu știm dacă societatea deține și alte active cu o valoare mai mare decât acest imobil.

Interesantă este și povestea firmei Adalgo Mirus SRL. Firma a fost deținută de familia Gadola, cunoscută printre marii oameni de afaceri ai Clujului. Averea familiei a fost consolidată de tatăl, Stefan/István Gadola, unul dintre fondatorii Energobit, unul dintre proprietarii echipei de fotbal CFR, dezvoltator imobiliar cu o avere de 50-60 de milioane de euro conform revistei Capital și care are rădăcini maghiare (portretul său poate fi citit aici în limba română).

Dar ce treabă are cu Festivalul Untold?

Cu toate acestea, proprietarii de facto ai Adalgo Mirus SRL. sunt cei doi fii ai lui István Gadola, Sorin și Raul Gadola, acesta din urmă fiind proprietarul Neocrest Business SRL, care deține 99% din părțile sociale.

De data aceasta, nu putem intra cu adevărat în istoricul de afaceri al familiei Gadola și al celor doi fii. Cert este însă că, dacă tatăl lor este descris în presa locală clujeană drept un om de afaceri boem, generos și aventuros, imaginea celor doi băieți este mai degrabă negativă.

Sorin Gadola, unul dintre inițiatorii festivalului Untold, a apelat la ezoterism și medicină alternativă după o boală gravă. Oferă sfaturi de viață sănătoasă pe TikTok: are 217.000 de urmăritori și urmează această linie spirituală și în afaceri; printre altele, deține clinici private de medicină alternativă în Cluj-Napoca și București.

Raul Gadola este și actualmente dezvoltator imobiliar, administrator al 9 firme în funcțiune, ajungând în presă prin faptul că a trecut cu mașina printr-un gard în cartierul Terra din Florești. De asemenea, el intenționează să cheltuiască 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea noului centru comercial Oxygene Mall de 38.000 m2 din Cluj.

Deocamdată nu avem informații cu privire la ce alte active imobiliare deține Adalgo Mirus SRL., deoarece așteptăm publicarea bilanțului pe 2024. Vom reveni cu această temă, precum și cu evoluția situației din jurul proprietății din strada Cardinal Iuliu Hossu, într-un articol ulterior.

Cluj-NapocaFundația pentru ȘcoalăimobiliaresediuUDMRvila UDMR
heart-icon

Tetszett a bejegyzés?

Támogasd a független újságírást!

Támogatás

Ez is érdekelhet

Csalás Booking nevével
Important

M-am băgat într-un joc piramidal: așa te țepuiești cu Booking-ul

by Kulcsár Árpád
2024. octombrie 10.
Important

Bălăceală în plină criză de apă: de ce se ia apa în județele Cluj și Sălaj când e cel mai cald?

by Bilibók Karola
2024. august 16.
Vincze tud dolgokat, csak nem mondja el
Română

Vincze știe lucruri, dar nu le spune 

by Bilibók Karola
2024. iulie 7.
Vincze Loránt, Szilágyi Dóra Emese, Orbán Viktor, Winkler Gyula
Română

Arareori dansează UDMR-ul la Bruxelles cum îi cântă Fidesz

by Kulcsár Árpád
2024. iunie 12.
Átlátszó Erdély (Transparent Transylvania) works for an equitable, inclusive and collaborative society where political and economic decision-making is transparent. Those in power are equally accountable, and those without power have a voice in the public discourse that has no taboos.

Ne maradj le egyetlen új bejegyzésről sem!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

  • Redacţia
  • Despre noi
  • Aşa lucrăm
  • Politica de confidenţialitate

CC BY-NC-SA 4.0

No Result
View All Result
  • Despre noi
  • ro RO
  • hu HU
  • en EN
Donate

CC BY-NC-SA 4.0

Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti politica de confidentialitate Acceptă Politica de confidentialitate
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ