A kolozsvári törvényszék kötelezi az Országos Rádiótársaságot (SRR), hogy közérdekű adatigénylésünkre válaszoljon, illetve adja ki az alkalmazottak névsorát.
A november 5.-i tárgyaláson a kolozsvári törvényszék elfogadta az Átlátszó Erdély Egyesület érvelését, és úgy döntött, az alperesnek válaszolnia kell az április 2.-i adatigénylésünkre, melyben azt kértük: küldjék el nekünk három szerkesztőség – a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége, a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztősége, valamint a bukaresti Nemzeti Kisebbségi Szerkesztőség – alkalmazottainak a listáját, az alkalmazás időpontját, valamint az általuk betöltött munkakört, beleértve azokét is, akiknek a munkaszerződése fel van függesztve.
Erre az ún. „Debreczeni-ügy” kapcsán kérdeztünk rá, melynek lényege az volt, hogy kiderült: az RMDSZ-elnök sajtósa, Debreczeni Hajnalka – miközben érdemi munkát nem végzett, a szerkesztő kollgái pedig sosem látták a szerkesztőségben – csinos havi fizetést vett fel a Kolozsvári Rádiótól körülbelül 4 éven keresztül. Debreczeni esete alapján nem zárható ki, hogy mások is vannak hasonló helyzetben a közszolgálati rádiónál, ezért kértük ki az alkalmazottak listáját.

Korábbi anyagaink a témáról:
Nulla munkával, közpénzből egészíti ki jövedelmét az RMDSZ-elnök sajtósa
Lemondott jól fizető közrádiós állásáról az RMDSZ-elnök sajtósa

Debreczeni-ügy: itt a hangfelvétel a kolozsvári rádió szerkesztőségi üléséről

Még egyszer Debreczeni Hajnalka titokzatos rádiós állásáról

Pereljük a közrádiót a szerkesztők névsoráért

A közrádió nem közintézmény ?!
Adatigénylésünkre első körben elutasító választ kaptunk: az április 22.-én kelt dokumentum szerint az Országos Rádiótársaság nem sorolható azon közintézmények közé, melyek közérdekű adatigénylésekre kötelesek válaszolni. Kifogásolták még, hogy az adatigénylést nem írtuk alá, és kijelentették: az általunk kért lista személyes adatnak minősül.
Április 27-én újabb – aláírt – adatigénylést küldtünk a közszolgálati rádiónak. Ezúttal nem az összes alkalmazott, hanem csak a közéleti személyiségnek számító újságírói, szerkesztői beosztásban dolgozók neveit kértük ki, 1990-től napjainkig. A három regionális stúdió magyar szerkesztősége mellé pedig – biztos ami biztos alapon – felvettük a Regionális Stúdiók Főosztályát is.

Ne maradj le semmiről: iratkozz fel az Átlátszó Erdély hírlevelére!

Az újságírók nevei ott vannak az impresszumban
Hiába érveltünk amellett, hogy az Országos Rádiótársaság – mivel közpénzből működik – igenis az 544-es törvény hatálya alá esik, kérésünk pedig azért nem sérti a személyes adatok védelméről szóló törvényt, mert a rádiónál munkát végző újságírók, szerkesztők nevei jelenleg is nyilvánosak, a neveket adásban beolvassák, mi több, azok a rádió honlapján, az impresszumokban is megtalálhatóak.
A kolozsvári törvényszék nekünk adott igazat. A döntés 15 napig fellebbezhető.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.