A színész a semmiből bőséget, a vállalkozó bőkezű uniós támogatást tudott előteremteni. Most új vállalkozó, bürokrata és kereskedő kap tőkét mandátumot.

Szinte teljesen megváltozott az RMDSZ Kovászna megyei jelöltjeinek listája 2016-hoz képest. Így még érdekesebb, hogy ki milyen és mekkora vagyonnal indítja, illetve zárja le parlamenti karrierjét.

Harminc év törvényhozás után ugyanis visszavonul a közélettől Márton Árpád, a zakóra kihajtott inggallér és a parlamenti paragrafusbűvölés erdélyi magyar bajnoka. A rendszerváltás előtti évtizedben színészként dolgozott, 1990 óta parlamenti képviselő. Menet közben végezte el a jogot a Titu Maiorescu Egyetemen. Felesége családorvos.

Márton Árpád utolsó mandátumát azzal tette nevezetessé, hogy 2017-ben alelnökként igen hatékonyan módosította az igazságügyi törvényeket a rossz emlékű Iordache-bizottság alelnökeként. Az ez ellen kirobbant utcai tiltakozásokat a bukaresti bányászjárásokhoz hasonlította, és ezzel önkéntelenül is az RMDSZ és a PSD közötti, erősen vitatott értékű együttműködés arcává vált.

De megérte-e megőszülni a parlamentben?

A honatyákat egy 2003-as törvény kötelezi vagyonuk nyilvánosságra hozatalára. Márton Árpád legkorábbi vagyonbevallása így 2004-ből származik. Eszerint az első, 1992-ig tartó töredékmandátum anyagilag már megérhette: 1992-ben vásárolt egy 79 négyzetméteres lakást Sepsiszentgyörgyön. 1995-ben vett egy abban az évben gyártott, 1310-es Daciát, 2002-ben pedig egy Peugeot 206-ost.

2001-ben gyors ingatlanügyletet bonyolított, de ez csak a 2005-ös bevallásából derül ki. Nemcsak hogy visszaigényelt ingatlant a 2001-ben hozott 10-es törvény alapján, de meg is kapta, sőt még abban az évben el is adta, az árából pedig vásárolt egy szentgyörgyi garzont, amelyet orvosi rendelőként hasznosítottak. Az eltartásában élő fia pedig vett egy 1965-ös bogárhátú Volkswagent.

Márton Árpád 25 év
Márton Árpád az 1992-ben, illetve a 2016-ban kezdődő parlamenti ciklusban. A képek forrása a képviselőház honlapja.

2004-ben két cégben volt tulajdonrésze. Az építkezési cégben a tömeges privatizáció révén kapott részesedést, jegyzi meg, 2010-ben pedig azt nyilatkozta, kisrészvényesként nem kapott osztalékot. A másik a Trinvest, amelyről a cégadatbázis úgy tudja, Lányi Szabolcs és a Communitas Alapítvány cége volt, és 2000-2005 között profit helyett adósságot termelt. Frissebb mérlegadatok nincsenek. 2006-ban Márton azt írta róla, felszámolás alatt áll, a Lista Firme szerint végül 2014-ben szűnt meg. Az mindenképp érdekes, hogy 2002-ben hatról negyvenre ugrik a cég alkalmazottjainak száma, egy év múlva pedig kettőre csökkent.

Márton érdekeltségi nyilatkozata szerint az RMDSZ különböző fórumai mellett tagja a Mikes Kelemen Kulturális Egyesületnek, a Pro Natura Alapítványnak,

valamint a MÚRE-nak, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének.

Nem ő az egyetlen RMDSZ-es politikus ott.

A 2005-ös esztendő szomorú történéssel gyarapította a képviselő vagyonát. Édesanyja elhunyt, a szülői házat eladták. Örökrészét Márton Árpád kölcsönadta a testvérének. Feleségével közösen egynyolcad, illetve feles tulajdonrészt örökölt továbbá egy 354, illetve 426 négyzetméteres telekből és a hozzájuk tartozó 200, illetve 150 négyzetméteres emeletes házból Gyergyóban. 2006-ban vallotta be, hogy 2005-ben Gyergyóban megörökölte egy bő 14 hektáros erdő felét is. Később kiderült, ezek visszaszolgáltatásból származó ingatlanok.

Közben szülői örökségből vettek egy közel 52 nm-es lakást, ebbe költöztették át felesége orvosi rendelőjét. A garzonlakást nem adták el, hanem odaadták a lányuknak, akit akkor már nem ők tartottak el. 2006 végén jelent meg az első, ötezer eurónál magasabb értékű bankszámlája 26 ezer lejjel. Márton nagyon tisztességes: megemlíti a magánnyugdíját is, bár az akkor még nem érte el az ötezer eurót.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

2007-ben eladták a bogárhátút és az örökrészét az egyik telekben és házban százezer lejért. Folyószámláján decemberben mégis kevesebb, mint ötezer eurónyi készpénz volt, így azt nem tüntette fel. Képviselői honoráriuma az évek során fokozatosan nőtt, ekkor már megközelítette az évi 56 ezer lejt.

2008-ban ingatlanörökségéből már csak az erdőt tartotta meg, a másik házat és telket is eladta összesen 250 ezer lejért. A pénz egy része bankszámlákon jelent meg: a 14 ezer lejes nyugdíjmegtakarítása mellett két folyószámlán összesen bő 171 ezer lej. Közben az ő és felesége fizetése is emelkedett.

2009-ben az egyik autót eladták, a másikat, feltehetően a Daciát beadták az állami roncsprogramba, és vettek egy 2008-as Peugeot-t. Bár képviselői juttatása évi 87 ezer lejre emelkedett, felesége bevétele pedig megháromszorozódott, és meghaladta az övét, Márton Árpád folyószámláján 2009. május 25-én csak 326,5 lej volt.

Érdemes figyelembe venni, hogy 2008 választási év volt, 2009 tavaszán pedig EP-választást is tartottak.

A második ház ára felesége számláján volt, ezt még abban az évben szétszedték több, lejes és eurós betétre. 2009-es bevételeik mintegy kétharmadukra csökkentek (vélhetőleg a pénzügyi válsággal járó megszorítások miatt), derül ki 2010-es nyilatkozatból. Bekerül közben az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány kuratóriumába laikus tagként, 2018-tól szűnik meg ez a státusa.

2011-ben tölti ki először számítógépen a vagyonbevallását. Így könnyebben olvasható, hogy gyarapodott a nyugdíjmegtakarítása, és a folyószámláin is látszik, hogy egy honatyát nem fenyeget a létbizonytalanság. Bár csak 52 ezer lejt keresett 2010-ben, számláján közel 35 ezer lej volt. A következő két évben nem változik vagyoni helyzete, 2013-ban enyhén nő a bevétele, a 206-os Peugeot mellé vásárol egy 208-ast is.

2015-ben már több mint 77 ezer lej van a számláján, 2016-ban közel 120 ezer lej úgy, hogy 110 ezer lejt még le is tudott kötni. A 2016-os választási év 70 ezer lejre fogyasztotta a folyószámláját, de egy év alatt szépen visszahízott 150 ezerre. Nem csoda: a 2015-ös 60 ezer lejhez képest ekkor már évi 90 ezer lejt keresett. (A honatyák fizetése mellett ekkor, 2017-ben módosították az igazságügyi törvényeket is.)

Így 2018-ban már közel 250 ezer lejt tudott a folyószámláján, 2019-ben 316 ezer lejt az előző évi 125 ezer lejes fizetéséből. Vett is egy Renault Capturt. 2019-ben tovább nőtt a fizetése, a 2020-as parlamenti választások kampányába pedig már nem is kell beszállnia. Hét és fél parlamenti mandátum után az öregségi nyugdíj mellett várja őt a speciális nyugdíj is.

Bankszámlák
Márton Árpád és felesége bankszámlái 2020 júniusában. A képviselő lábjegyzetekben elmagyarázza, melyik számla kié, és honnan származik a rajta levő pénz. A honatyák zöme nem ennyire lelkiismeretes, amikor kitölti a vagyonbevallását.

Márton Árpád szinte az utolsó olyan RMDSZ-politikus, aki már kialakult bölcsész-, illetve művészpályáról tért át a politikaira. Pályáváltásával olyan anyagi helyzetet tudott teremteni magának, amelyre erdélyi magyar színészként esélye sem volt. Lakhatási biztonságát első mandátuma során megteremtette, anyagi bizonytalanság később sem fenyegette, lakás a gyerekeknek is jutott.

Parlamenti karrierjének második felétől kezdett pénzt félretenni. Különösebben nem menőzött, kicsi, de csinos autókkal járt. Utolsó mandátuma során pedig akkorát nőttek a parlamenti fizetések, hogy folyó- és betétszámláin már több százezer lejt tudott összegyűjteni a zavartalan nyugdíjas évekre.

A bölcsészvonal idéntől teljesen háttérbe szorul Háromszéken

Ugyanis a szintén bölcsész (politológus és kommunikációs végzettségű) Benkő Erika csak az anyagi helyzetét tudta konszolidálni az elmúlt négy évben, a parlamenti helyét nem. Képviselői mandátuma után most a szenátori lista második helyét kapta meg. Kovászna megyében viszont csak erős mozgósítással tud az RMDSZ két szenátori helyet nyerni, 2016-ban csak egy jött össze. Az MPP jelöltje pedig, a jogász-közgazdász Kulcsár-Terza József idén a Maros megyei listán kapott befutó helyet.

Benkő Erika a háromszéki helyi közigazgatásból került be az RMDSZ parlamenti frakciójába. 2005-től Antal Árpád képviselői kabinetjében dolgozott, majd 2008-tól a sepsiszentgyörgyi Városimázs Iroda munkatársa volt. 2010-től a polgármesteri hivatalnak, 2011-től párhuzamosan a megyei tanácsnak is adott kommunikációs tanácsokat.

Mivel 2012-ben szerepelt az RMDSZ Buzău megyei szenátori listáján, akkor is vagyonnyilatkozatot nyújtott be. Ebből kiderül, az ő anyagi biztonságát is megalapozta, hogy karrierjét a politikához kötötte. Abban az évben, amikor csatlakozott Antal Árpád képviselői kabinetjéhez, vett egy kis, 70 négyzetméteres házat Sepsiszentgyörgyön, majd 2007-ben egy 68 négyzetméteres lakást. Akkori férje, egy magyarországi ügyvéd szintén 2007-ben vásárolt egy budapesti lakást.

2000-ben gyártott Alfa Romeóval járt, és 50 százalékos részesedése volt a családi ruhakereskedésben, amelynek akkor 394 lejes árbevétele és sokkal több adóssága volt. A cégnek azóta nincs alkalmazottja, az utóbbi négy évben már bevétele se. Ugyancsak 2012-ben lett Benkő a Pro Regio Siculorum Egyesület elnöke társadalmi munkában.

Benkő Erika teázik
Benkő Erika csak online tud szórólapozni a kampányban, mivel két hete koronavírusos. Az információ és a kép forrása Benkő Erika Facebook-oldala.

2016-os vagyonbevallásában szereplő ingatlanok adatai ellentmondanak a négy évvel korábbiaknak. Eszerint 2003-ban vásárolta a szentgyörgyi házat, amely nem 70, hanem száz négyzetméteres, és 2009-ben a 60 négyzetméteres lakást. Férje pedig nem vásárolta, hanem a szüleitől kapta a budapesti lakást. Benkő ekkor Toyota Yarist vezetett, és végre fizetett egy kicsit a Pro Regio Siculorum Egyesület is.

A képviselő közben elvált, a 2018-as vagyonnyilatkozatában már nem szerepel a férje lakása. Bevétele megháromszorozódott a képviselői fizetéssel, és az RMDSZ visszafizette a kampányköltségeit is. Vett egy Volvót, és 2018-ra kiszállt a nem működő családi cégből. Most először haladta meg az ötezer eurót a folyószámlája: 19 ezer lej, 2019-ben 18 ezer lej, 2020-ban 23 ezer lej volt rajta, miközben az évi képviselői juttatása 152 ezer lejre emelkedett.

A biztosan befutó helyekre idén vállalkozók kerültek:

a kézdivásárhelyi Fejér László Ödön gépészmérnök, vállalkozó vezeti ismét a szenátori listát. 2016-tól tagja a szenátusnak, előtte négy évig parlamenti képviselő volt, 2000 – 2008 között megyei tanácsos Háromszéken. Egyetem után négy évig volt tervezőmérnök a kézdivásárhelyi csavargyárban, majd hét cégben résztulajdonos és ügyvezető.

Első, 2008-as vagyon- és érdeknyilatkozata szerint 2003-ban örökölt egy 136 négyzetméteres beltelket és egy 80 négyzetméteres házat Kézdivásárhely központjában. 2006-ban vásárolt egy 68 nm-es lakást Budapesten, amely a gyermekei nevén szerepelt.

Ekkor hat cégben volt érdekelt. A Fejer & Company neki és feleségének egyenként 95 ezer lejes bevételt biztosított. Ugyan nem szerepel Fejér romániai életrajzaiban, de Magyarországon is 50 százalékos részesedése volt egy Fejér és Társa nevű cégben. Az Opten cégadatbázisban talált összes Fejér és Társa nevű cég azóta megszűnt, vagy felszámolás alatt áll.

A hazai Fejer & Company SRL-ből származó bevételéből meg tudta hitelezni a többi cégét: az 1996-ban alapított Fekete Gyöngy, illetve a 2002-ben alapított Carpatgraf 56 ezer, illetve 105 ezer lejes kölcsönt kapott. Közel tízezer lejes jövedelmet jelentett Fejér számára, hogy a tulajdonos megyei tanácsot képviselte a Kovászna megyei útépítő cégben.

Fejér vállalkozásai

A Carpatgraf honlapja szerint csomagolásnyomtatási munkákat végez évi 4-8 millió lej közötti árbevétellel. 21-24 személynek ad munkát, pár ezertől kétszázezer lejig terjed az évi profitja. A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Diamantult 2013-ban felszámolták.

A Fekete Gyöngy most ékszereket készít, és két alkalmazottal működik úgy, hogy Fejér évente mintegy 35 ezer lejes tagi kölcsönnel támogatja. Az évek során több profilváltáson is átesett. Legjobban a kétezres években ment, 17-20 embert foglalkoztatott. A címén, Kézdivásárhely központjában panzió működött Fekete Gyöngy, később Vörös Vendégház néven, 2018-ban eladásra kínálták.

Kézdivásárhely
A Google Maps szerint 2018 áprilisában készült fotó a vendégházról az Eladó táblával. A kép forrása a Google Maps.

Vagyon- és érdekeltségi nyilatkozatai 2012-től válnak rendszeressé, amikor bekerült a parlamentbe. Innen látszik, hogy felesége 2011-ben beltelket, házat és öt hektárnyi mezőgazdasági területet örökölt a Brassó megyei Krizbán. Ugyanott egyet el is adtak még abban az évben. Fejér László Ödön hétezer euróra becsüli az ékszereket, amelyek 1990 óta a tulajdonába kerültek.

Nyilatkozataiban ekkor már nem a Fejer & Co SRL szerepel, hanem a Laser DT SRL. A cégadatbázis szerint ez ugyanaz a vállalkozás, és papíripari szerszámgépeket gyárt. 2011-től indult bővülésnek, az elmúlt tíz év alatt megháromszorozta a személyzetét, 2019-ben 21 személyt foglalkoztatott.

Árbevétele és adóssága is a 700 ezer lejes tartományból a 3,5 milliósba lépett. Éves profitja meghaladta a százezer lejt, a 2010-es évek közepén elérte a 300-400 ezer lejes szintet. Igaz, 2019-ben közel 3,5 milliós forgalomból a húszezer lejes profit se jött össze.

A vállalkozó 2010-11-ben lejben felvett, nem túl nagy összegű hitelei lejártak a 2010-es évek második felében. Két, 17-18 ezer eurós hitele pedig idén, illetve jövőre járt volna le, de ezeket a következő években még rövidebb lejáratú hitelek váltották fel. Igazgatói fizetéséből és osztalékokból félmillió lejes bevétele származott, ha hozzászámoljuk felesége 44 ezer lejét is ugyanazoktól a cégektől. Parlamenti karrierje előtti évben, 2012-ben is még kétszázezer lej volt a személyes jövedelme.

Érkeznek az uniós támogatások

Ahogy Fejér bekerült a parlamentbe, 140 ezer lejre csökkent a céges jövedelme, de ez még mindig duplája volt az akkoriban 70 ezer lejes évi képviselői juttatásának. Viszont a Carpatgraf és a Laser DT is rögtön 2013-ban uniós támogatáshoz jutott 1,6, illetve 1,7 millió lej értékben. (Nem kizárt, hogy korábban is, de Fejérnek ekkortól kezdve kellett nyilvánosságra hoznia.) A Laser DT 2014-ben is pályázatot nyert az európai alapok minisztériumánál bő százezer lej értékben.

Ezekben az években Fejér László-Ödön tagi kölcsönt is nyújtott a cégeinek több tízezer lej értékben. 2015-ben csak a Laser DT-ből vett ki 14 700 lejnyi osztalékot, más céges jövedelme nem volt, igazgatói, adminisztrátori pozícióit fel kellett adnia a parlamentiért.

Szintén 2015-ben elég nagy, 379 ezer lejes jelzáloghitelt vett fel mindössze két évre. Az összege később 600 ezer lejre nő, most épp 2021-ig tart a futamideje. A többi bankhitelét legkésőbb 2016-ban törlesztette. Osztalékból származó jövedelme ekkor már megközelítette 58 ezer lejes éves parlamenti fizetését, 2016-ban jócskán meg is haladta: feleségével együtt ekkor ismét 200 ezer lejt tudtak kivenni a Laser DT-ből.

2017-ben többet keresett szenátorként, mint cégtulajdonosként: 88 ezer lej volt az évi fizetése, feleségével együtt 60 ezer lejnyi osztalékot vett ki. 2018-ban nyilatkozott először a bankszámláiról, bár nehezen tartjuk elképzelhetőnek, hogy korábban az ott tárolt összegek ne haladták volna meg a bevallási kötelezettség ötezer eurós határát. Folyószámláján ekkor 95 ezer lej volt, betétszámláján tízezer euró. Miközben szenátori fizetése közel 120 ezer lejre nőtt, folyószámlája tavaly júniusban 18 ezer lejre olvadt.

A 2018-as és 2019-es érdekeltségi nyilatkozatából derül ki, hogy a két nagyobb cége, a Laser DT és a Carpatgraf is nagyobb uniós pályázatot nyert 5,6 millió, illetve 5,7 millió lej értékben eszközbeszerzésre. Ezeknek a pályázati összegeknek mintegy kétharmadát biztosítják az uniós alapok, tizedét az állami büdzsé, a maradék a pályázó önrésze. A Carpatgraf forgalma 2019-ben indult ismét növekedésnek.

Fejér László Ödön folyószámláján idén nyáron 159 ezer lej volt. Szenátori keresete tavaly évi 133 ezer lejre emelkedett, és valószínűleg idén nem csökkent. Parlamenti mandátumai előtt is sikeresen vállalkozott, és a cégek nyilvános mérlegei azt mutatják, úgy is jól működtek, hogy nem maga Fejér ült az igazgatói székben. Sőt uniós támogatásokkal szépen gyarapodtak.

Benedek Zakariás csak a háromszéki listán új, nem a parlamentben.

A Szeben megyei építőmérnök – nagyobb építkezési cégekben betöltött vezető pozíciók után – 2016 decemberében került be a képviselőházba a Hargita megyei jelöltlistáról. Három évnyi munka után kollégái frakcióvezetőnek választották meg.

Benedeket biztos nem a gyors meggazdagodás vezette: 2016-ban építkezési vállalkozás ügyvezető igazgatójaként több mint négyszerannyit keresett, mint a tanárként dolgozó felesége, képviselőként viszont 30 ezer lejjel kevesebbet, mint cégvezetőként. Saját cége, a K&B Betontechnik kft három évig működött, ebben az évtizedben már nem volt bevétele.

Az elmúlt négy év parlamenti fizetéseinek parádés emelkedése őt sem kerülte el. 2018-ban már évi 120 ezer, 2019-ben évi 131 ezer lejt keresett, idén frakcióvezetőként valószínűleg még többet.

Ingatlanvagyona mandátuma során csak öröklés miatt változott. Felesége 1996-ban örökölte egy 362 négyzetméteres nagyszebeni beltelek és egy 210 nm-es ház negyedét, ő pedig 2016-ban egy 65 nm-es beltelek és 65 nm-es lakás nyolcadát. 2002-ben feleségével közösen vásároltak 360 nm beltelket és egy 70 nm-es víkendházat a Hargita megyei Kápolnásfaluban. Benedek Zakariás 2019-ben nem egészen 17 százaléknyi részt örökölt egy nagyszebeni 34 nm-es lakásban.

Benedek sokáig egy 2004-es Matizzal járt, 2018-tól lízingel egy Volkswagen Passatot. Idén vásárolt egy szintén 2004-ben gyártott Toyotát. 2016-ban ötvenezer lej hitelt vett fel, amely jövőre jár le, akárcsak a 2018-ban felvett 25 500 eurós hitele.

A parlamenti újoncok cég- és hivatalvezetők

A képviselői listavezető, a sepsiszentgyörgyi Miklós Zoltán 1999-től dolgozott a CEC Bank helyi kirendeltségén, 2003 óta vezető beosztásokban. 2008 óta volt városi tanácsos. Bankár szakmájáról és választott tisztségéről 2018 októberében mondott le, mert novembertől elvállalta a várostól pár km-re lévő szépmezői ipari park vezetését. Felesége szintén bankár, a Transilvania Banknál dolgozik.

Ennek megfelelően Miklós Zoltán 2012-től elérhető vagyonbevallásai bizalmasként kezelik az ő és a felesége fizetését. Ezen felül évente 7-9 ezer lej körüli volt a tanácsosi juttatása, és 2-7 ezer lej között keresett két-három lakóegyesület cenzoraként. A szépmezői ipari park irányítójaként havi bruttó 14 200 lejt keres, derül ki az év eleji cégtulajdonosi határozatból, és évente kap még egy havi juttatást, ha az ipari park üzleti számai teljesítik a kitűzött célokat.

A bankár házaspár 2005-ben ezeregy négyzetméteres beltelket és mintegy 200 nm-esre bővített házat vásárolt Sepsiszentgyörgyön, 2011-ben pedig egy 715 nm-es rétet és egy 68 nm-es lakást. 2018-ban Miklós egy 2013-as Toyotával járt, felesége egy 2003-as Ford Fiestával.

Szakmájukból adódóan nem ijednek meg a pénzügyi termékektől: kettejüknek összesen 11 bankszámlájuk volt két éve, két bankhitelük és egy tízezer lejes korlátú hitelkártyájuk. Számlájuk zömén szinte semmi nem volt. A maradékon Miklós Zoltán kétszáz eurót és mintegy ezer lejt tárolt. A nagyobb összegeket (ezerötszáz eurót, 32 ezer lejt) mutató számlákat a felesége kezelte.

Kintlevőségük 75 ezer lej volt, ennyivel tartozott nekik egy család egy százezer lejes kölcsönből. A honatyajelöléshez kötelező aktuális vagyonbevallás még nem elérhető.

A már említett lakótársulási egyesületek mellett Miklós Zoltán alapítója a Pro Regium Siculorum és a Könczey László Egyesületnek, és elnöke a Sepsi Sic Sportegyesületnek. Önkormányzati képviselőként tagja volt a Gulliver óvoda, az Ady Endre, majd a Váradi József Általános Iskola és a Református Kollégium vezetőtanácsának. Illetve az önkormányzat tulajdonában lévő cégek (közszállítás, közterületfelügyelet, ipari park) felügyelőbizottságában képviselte a város érdekeit, míg át nem vette az ipari parkot működtető cég vezetését.

A bürokrata

A másik biztos befutó, Könczei Csaba tíz éven át a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságot vezette, előtte volt a hivatal aligazgatója is. Mezőgépész végzettségű, vezetett farmot és fűtéssszerelő céget is, felesége fodrász.

Ahhoz képest, hogy bürokrata, és tíz éve hivatalvezető, vagyonbevallásai kissé szétszórtan bukkantak fel. A Feddhetetlenségi Ügynökség honlapján az első, 2009-es nyilatkozatot egy 2015-ig tartó szünet követi, az utolsó 2018-ból származik. Az általa vezetett hivatal honlapja elérhető egy .ro és egy .eu-s doménen is, ezeken böngészhetők a 2018-2020-as nyilatkozatai.

Maguk a nyilatkozatok nem túl érdekesek: tizenegy éve is megvolt az 1994-ben vásárolt, 63 négyzetméteres szentgyörgyi lakása, a 2004-ben gyártott Dacia Solenzája, és a 2008-as, hitelre vett Volkswagen Sharanja. A hitelt viszont nem tüntette fel. Se telke, se ötezer eurónál több pénze nem volt, csak 20 százalékos részesedése a mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozó Agro-Promt SRL-ben. Tagja volt az Alpin Sport és a Green Energy egyesületeknek.

A 2006-ban indult cég azért érdekes, mert 2012-ig 48 és 353 ezer lej között hullámzott a bevétele, 2013-ban hirtelen egymillió lejre ugrott a forgalma, azóta pedig nulla. Könczeinek már nincs részesedése a cégben, annak kizárólag magyarországi állampolgárok a tulajdonosai.

Könczei Csaba 2016-ban is szerepelt a képviselőjelölti listán. Akkorra már összegyűjtött 25 ezer lejt a folyó- és közel kilencezer lejt a hitelszámláján. A Volskwagenje érdekes módon öt évet öregedett, ekkor 2003-asként tüntette fel, és mégiscsak megjelent az a hitel 2008-ból: ötvenezer lej, és 2023-ig kell visszafizetnie. Ötven százalékot emelkedett a fizetése évi 33 ezerről 49 ezer lejre.

2020-ra a vagyona nem, csak a hitele és a fizetése gyarapodott. Idén vett fel négy évre 69 ezer lejt, amelyet 86 ezer lejes évi jövedelemből törleszt, honatyaként pedig már bőven százezer lej fölött fog keresni. A jelenlegi, közel 73 ezer lejes fizetéséhez hasonlóan megnőtt az utóbbi években az az üléspénz, amit azért kap, mert tagja a megyei tanács rendészeti hatóságának.

Ahhoz, hogy valaki beülhessen ebbe a tanácsadói testületbe, nem is kell feltétlenül megyei tanácsosnak lennie. Az ATOP Covasna tagja a megyei rendőr-, csendőr- és katasztrófaelhárítás parancsnoka, a rendőrségi állomány területi képviselője, az alprefektus, hat megyei tanácsos és a közösség három képviselője, akiket a tanácselnök nevez ki. Ha ez a 14 tag mind megkapja az évi 13 685 lejnyi üléspénzt, akkor nem mondhatjuk, hogy az állam nem fektet abba, hogy az erőszakszervezetei harmonikusan működjenek együtt a helyi közösségekkel.

A kereskedő

A harmadik, még biztosan befutó helyről a szórványt képviselő Benedek Zakariás indul, de ha az RMDSZ belehúz, Gál Károly baróti kereskedő is bejut a negyedikről. A napi sajtó nem árul el sokat róla, csak annyit, hogy ő is céget vezet, helyi tanácsos Baróton, és tagja a megyei tanácsnak is.

2012-es vagyonbevallása szerint feleségével 2001-ben vásárolt egy 83 négyzetméteres lakást Baróton, 2006-ban örököltek, illetve megvásároltak 974 nm-nyi beltelket, 2009-ben 140 négyzetméteres házat építettek. Gál Károly egy 2001-es Citroënnel járt, és csak az érdekeltségi nyilatkozatából derül ki, hogy azért jövedelme is volt: az Orex Import-Export SRL kereskedelmi igazgatójaként kapott szemérmesen elhallgatott mértékű fizetést.

Az építkezési anyagokat forgalmazó Orex a cégadatbázis szerint Vargyason bonyolít milliós forgalmat 2001 óta. 2008-ban árbevétele elérte az 52 millió lejt, azóta is 34-48 millió lej között mozog, pár százezer és egymillió lej közötti profittal. Tavaly már 83 alkalmazottal működött.

Ehhez képest Gál Károly igazgatóként csak 19 560 lejt keresett 2012-ben a 2013-as vagyonnyilatkozata szerint. Kevesebbet, mint a felesége tanárként, pedig akkor még nem is emelték meg a pedagógusok bérét. Így még az évi 1600 lejes tanácsosi illetménye is számíthatott. Kiváltképp úgy, hogy 2014-ben az illetménye évi 2700 lejre nőtt, míg a fizetése alig haladta meg az évi 21 ezer lejt.

Fizetése a következő években is ezen a szinten maradt, ami már csak azért is hihetetlen, mert a 2010-es évek közepén az újságírói fizetésünk is ennél azért leheletnyivel magasabb volt. Igazgatói bére 2016-ban nagy nehezen, az étkezési jegyekkel együtt érte el az évi 25 ezer lejt. Szerencsére kapott a szárazajtaji szövetkezettől 2850 lejt, és 3500 lejnyi üléspénzt a baróti helyi és a megyei tanácstól.

2018-ra enyhén, 27 844 lejre emelték az igazgatói juttatását, a megyei tanácsi ülések tízezer lejt hoztak, így a 17 éves Citroën helyett vásárolt egy 11 éves Renault Mégane-t. 2019 januárjában Gálék eladták a lakást, az árát euróra pontosan bankban kötötték le. Végre az igazgatói bére meghaladta a nem túlfizetett erdélyi magyar újságírókét, étkezési jegyekkel és 300 lejes prémiummal együtt elérte az évi 37 ezer, a havi 3106 lejt.

Legutolsó, 2020-as vagyon- és érdekeltségi nyilatkozata sokkal megnyugtatóbb. Eszerint az előző évben 52 ezer lejt keresett igazgatóként, a megyei tanács közel 11 ezerre emelte az üléspénzt, és 3800 lej befoyt a szövetkezettől is a családi kasszába. Gál Károlynak, az alulfizetett igazgatónak mindenképp megérné kampányolni és bejutni a parlamentbe: éves jövedelme egy csapásra megduplázódna.

Nyitókép: Fejér László-Ödön és Benedek Zakariás. A kép forrása a szenátor Facebook-oldala.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép