Eddig kevesen tudtak arról, hogy Bunta Levente mandátuma idején egy különlegesen felszerelt terepjárót, valamint egy kisbuszt is vásárolt az önkormányzat, és azokra több ezer liter gázolajat számoltak el.

Egy augusztus nyolcadikai Facebook-poszt nyomán járta be az udvarhelyi sajtót a hír, hogy olyan gépjárművek és egy ingatlan kerültek elő, amelyek városi tulajdonban vannak, de eddig nem voltak ismertek a nyilvánosság előtt.

A legnagyobb érdeklődés egy Toyota Hilux terepjárót övezett, erről szólt az eredeti poszt is. A terepjárót hivatalosan a város tulajdonában levő, több hektár erdő őrzésére használták, de a felszereltsége túlzónak tűnik ehhez a szerephez: két csörlőrendszerrel, irányítható fényszórókkal van felszerelve, és különleges, nehéz terepre való védőfóliával vonták be, ami inkább utalhat arra, hogy vadászathoz használták (ez azért is kézenfekvő, mert Bunta Levente volt polgármester szenvedélyes vadász hírében állt).


Sok gázolajat számoltak el a rejtélyes terepjáróra

A terepjáró 2014. decemberében került a város tulajdonába. 2015. januárja és 2016. júniusa között, azaz 18 hónap alatt nem kevesebb, mint 1000 liter gázolajat számoltak el rá. Erre a modellre a gyár által megadott 7-8 liter/100 km-es fogyasztással számolva havi 800-900 megtett kilométer jön ki.

A Székelyhon úgy tudja, a városháza munkatársai számára is rejtély, hogy a terepjárónak a gyakorlatban mi volt a rendeltetése, szerintük megszerzése óta csak Bunta Levente volt sofőrje vezette a járművet.

Kiderült, hogy a terepjárón kívül egy Mercedes Viano kisbusz is van a város tulajdonában, ez 2013. őszétől szerepel a dokumentumokban. 2015-re 1928 liter gázolajat, 2016. év elejétől júniusig 524 liter üzemanyagot számoltak el rá. Ez a típus körülbelül 6 litert fogyaszt 100 kilométeren, tehát 2015-ben körülbelül 32 ezer kilométert tehetett meg.

A terepjáróról július 22-én Orbán Balázs, az MPP-EMNP koalíció frakcióvezetője így nyilatkozott a Székelyhonnak: „Mondanom sem kell, nincs szüksége a városnak egy olyan haszongépjárműre, amely nincs használatban, és csak ritkán veszik elő”.

Ne maradj le semmiről: iratkozz fel az Átlátszó Erdély hírlevelére!

Erdő- és legelőellenőrzésre használják majd

Könnyen lehet, hogy ekkor még nem derült ki, hogy milyen fogyasztást számoltak el a járműre, és Orbán arra alapozta kijelentését, hogy a nyilvánosság ritkán látta az autót, és a közvélemény azt hitte, az a volt polgármester szabadidős járműve.

Az Átlátszó Erdély megkeresésére augusztus 5-én a városháza sajtóirodája így nyilatkozott: „A Toyota Hilux terepjáró rendeltetése nem szabadidős tevékenységek kiszolgálása, hanem erdő- és legelőellenőrzés, továbbá katasztrófavédelmi munkákra is lehet használni, felszereltségének megfelelően. Ennek megfelelően ezt a járművet is közhasznú munkára kell és fogjuk fogni.”

Egy pásztorház is előkerült

A járművek mellett egy, a széles közönség számára kevéssé ismert ingatlant is „találtak”. A Szentjános utca 112 szám alatti pásztorház 2009-ben került a város tulajdonába, felújításáról 2015. márciusában tájékoztatott a Székelyhon.

A Szentjános utca 112 szám alatti pásztorház. Fotó: Buzás Ernő
A Szentjános utca 112 szám alatti pásztorház. Fotó: Buzás Ernő

A név onnan ered, hogy régebb az Udvarhelyen dolgozó, távolabbról érkező pásztoroknak adtak itt, akkoriban még a város szélén, szállást. 2015-ben már azt írja a Székelyhon: „Mint megtudtuk, a főépületben rendszerint gazdatalálkozókat, továbbá legelő- és erdőtakarítással kapcsolatos gyűléseket szoktak tartani, ugyanakkor a messzebbről érkező vendégeket is itt szállásolják el.”

A városháza megerősítette, hogy „a pásztorház rendeltetése elsődlegesen az erdő- és legelőgazdálkodással kapcsolatos tevékenységek kiszolgálása”, illetve azt, hogy alkalmas kisebb létszámú csoportok elszállásolására is. A 2015-ös felújítás nyomán az épület ma jó állapotban van, udvarral rendelkezik és fagarázsa is van, itt tárolták a fent említett járműveket is.

Buzás Ernő

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU