Felfüggesztett tevékenységű önkormányzati cég szedi a kisvárosban a parkolási díjakat – a parkolóőr ráadásul 2 lejt vesz el az 1 lejes parkolási jegyért.

Parkolással kapcsolatos kérdések tartják lázban a székelykeresztúriakat: múlt héten a Facebookon kezdett el terjedni, hogy a város központi parkolójában a parkolóőr 2 lejt vesz el egy óra parkolásért, noha csak 1 lejes parkolójegyeket ad.

Ráadásul a nyugtán szereplő, az önkormányzat tulajdonában levő cég – az Acatel Kft. – tevékenysége 2016 márciusától fel van függesztve, tevékenységi körei (CAEN-kódjai) között pedig nem található meg parkoló üzemeltetése vagy hasonló tevékenység.

Az első, parkolással kapcsolatos Facebook-poszt július 8-án jelent meg, egy napra rá ezt átvette a Változás Székelykeresztúr nevű, valószínűleg az RMDSZ-es városvezetés ellenzékéhez tartozó profil.

Ezzel a fotóval terjedt a parkoló-mutyiról szóló poszt

Nem jó? Húzzuk át!

A hatás nem maradt el, a megoldás pedig sajátos: egy újabb poszt szerint az autósok olyan parkolójegyeket kapnak, melyeken golyóstollal áthúzták az Acatel Kft. feliratot, és a beszámoló szerint hirtelen ismét 1 lejt vesz el a parkolóőr.

„A közösségi médiában kerengő hírek, illetve az Ön elektronikus levele kapcsán a mai napon, 2019. július 11-én bizottságot hívtam össze a parkolási rendszerünkkel kapcsolatos híresztelések, problémák kivizsgálására a parkolóőr Sipos Attila jelenlétével” – reagált az Átlátszó Erdély megkeresésére Rafai Emil székelykeresztúri polgármester.

Megtudtuk, a parkolóőr azt állította a bizottság előtt, hogy 2 lej parkolási díj beszedése esetén mindenkinek 2 darab, egyenként 1 lej névértékű parkolójegyet adott. A jelenleg érvényes tanácsi határozat szerint 1 óra parkolás díja 2 lej.

„Elképzelhető viszont az, hogy esetenként a parkolóőr a parkolási jegyeket felületesen vagy hiányosan tölti ki, bár erre utaló konkrét bizonyítékkal jelenleg nem rendelkezünk, de amennyiben ilyen előfordul, kérjük az azonnali jelzést, hogy a problémát kivizsgáljuk” – így a válasz.

A polgármester szerint nem volt szabálysértés

„A parkolójegy-tömbök átadása a parkolóőrnek a városi önkormányzat pénzügyi osztálya által vezetett regiszterbe történő bejegyzéssel történik aláírás alapján. Az eladott parkolójegyek ellenértékének a befizetése a városi önkormányzat pénztárába történik nyugta ellenében.”

Kiderült, hogy miután a városi önkormányzat tulajdonában működő Acatel Kft. közszolgálati cég felfüggesztette tevékenységét, az általa nyomtatott és használt parkolójegyeket a város átvette a szolgáltatással együtt.

E parkolójegyeken Székelykeresztúr Város Önkormányzatának hivatalos megnevezése is szerepel („Orasul Cristuru Secuiesc”) mint jogi személy, ezért álláspontunk szerint nem követtünk el szabálysértést a parkolójegytömbök további használatával – állította a polgármester, aki szerint 2018-ban összesen 16 ezer lej (kb. 3400 euró) bevétel folyt be parkolási díjakból a városi költségvetésbe.