Kíváncsi vagy, mennyi közpénzbe került a falud polgármesterének szolgálati útja Új-Zélandra? Esetleg azt szeretnéd tudni, rendben vannak-e az engedélyei a környékeden épülő luxus lakóparknak? Vagy hogy hány büntetést szabott ki tavaly blattolásért a helyi közlekedési vállalat? A közérdekű adatigényléssel indul újságíró tanfolyamunk.

Kevesen vannak, akik számára mond valamit az 544/2001-es törvény, pedig ez a jogszabály a közérdekű információk megszerzésének legerősebb eszköze Romániában.

Ez a törvény arra kötelezi a közpénzből működő intézményeket, hogy 10 napon belül bármilyen közérdekű információt ingyen vagy minimális költségtérítés fejében kiadjanak bárkinek, aki erre igényt tart.

Hasonló törvények egyébként a világ számos országában vannak: a magyarországi megfelelő az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, de uniós szinten is vannak hasonló jogszabályok.

Az angolszász világban pedig az Egyesült Államokbeli törvény, a Freedom of Information Act (FOIA) mintájára Freedom of Information law gyűjtőnéven tartják számon ezeket (itt egy gyűjtés a különféle országokban működő, hasonló törvényekről).

A közérdekű adatigénylést főként civilek és újságírók használják; ilyen úton rengeteg olyan információt lehet megszerezni, melyet például egy politikus vagy hivatalnok magától soha nem fog elmondani.

Például az Erdélyi Magyar Néppárt finanszírozásáról szóló anyag nem készülhetett volna el közérdekű adatigénylések nélkül – a szerző mintegy 50 ilyen igénylést küldött el különféle magyarországi minisztériumoknak és állami vállalatoknak.

Kitől lehet igényelni?

A jogszabály szerint minden olyan intézmény, mely közpénzeket használ, vagy közpénzek elköltéséről dönt, közintézménynek számít, és így az 544-es törvény hatálya alá esik. Itt elérhető a romániai közintézmények listája.

Előfordulhat, hogy ez a lista nem teljes, de azt végiggörgetve fogalmat alkothatsz arról, hogy nagyjából mi minden számít közintézménynek. Magáncégek, civil szervezetek nem esnek a törvény hatálya alá.

Hogyan igényelhetek közérdekű adatot?

Első lépésként érdemes elgondolkozni azon, mire vagy kíváncsi, és hogyan lehet a kérdést úgy feltenni, hogy a címzett pontosan megértse. Ajánlott utánanézni, hogy a közigazgatási / jogi / gazdasági szaknyelvben létezik-e pontos terminus arra, amit tudni szeretnél.

Meg kell határozni, hogy milyen időszakra kéred az adatokat. Továbbá ki kell deríteni, ki az adatgazda – vagyis melyik az az intézmény, melynek az adott információ valószínűleg a rendelkezésére áll, és akinek el lehet küldeni az igénylést.

Érdemes bővíteni a kérést: ha például arra vagy kíváncsi, hogy az önkormányzat mennyi pénzt költött prémiumokra egy adott évben, akkor nem árt négy, vagy akár nyolc éves periódusra kikérni ezt az adatot. Egyrészt így lesz összehasonlítási alapod, másrészt ki tudja, lehet hogy egy ilyen bővebb merítésben még több érdekességet is találsz.

Amikor megvan a címzett, valamint a kérdés, a formanyomtatvány kitöltése következik. Ezt e-mailben, postán vagy akár személyesen lehet eljuttatni az adatgazdának. Létezik még egy olyan on-line platform is, a nuvasuparati.info, mely látványosan leegyszerűsíti az adatigénylést – ezt egy későbbi posztunkban mutatjuk be. A törvény lehetőséget biztosít még szóbeli adatigénylésre is.

Tapasztalatunk szerint az a legcélravezetőbb, ha telefonon felhívod az adatgazdát, és megkérdezed, milyen e-mail címre fogadnak közérdekű adatigénylést. Minden közintézménynek kell legyen egy olyan alkalmazottja, esetleg osztálya, amely közérdekű adatigénylésekkel (is) foglalkozik.

Miután elküldted az igénylést, ismét hívd fel őket, és kérdezz rá, megkapták-e. Így később nem mondhatják azt, hogy az igénylést nem kapták meg, „biztos elkeveredett valahol”.

Amennyiben személyesen adod át az igénylést, feltétlenül kérj iktatószámot: a későbbiekben erre hivatkozva érdeklődhetsz az igénylés felől.

Meg kell indokolnom a kérést?

Nem, közérdekű adatot bárki igényelhet, akár puszta kíváncsiságból is.

És mikor válaszolnak?

A törvény normál esetben 10, bonyolult igénylés esetén 30 munkanapot ír elő a válaszadásra. Gyakran előfordul azonban, hogy az adatgazda késlekedik a válasszal: ilyenkor érdemes felhívni őket, és rákérdezni, mi a késés oka.

Nem kell mindig rosszra gondolni: előfordul, hogy az illetékes, akinek az asztalára kerül az igénylés, vakációra megy, és elfelejti átadni a munkát a kollégáinak. Egy-egy telefonhívás után általában gyorsan befut a válasz.

Válaszoltak, de nem azt, amit kértem.

Előfordulhat, hogy az igénylésben nem volt eléggé pontosan meghatározva a kért információ. Persze az is lehet, hogy az adatgazda (szándékosan) értelmezte rosszul a kérést – ilyenkor pontosítani kell.

Megtagadták a választ. Ilyenkor mi a teendő?

Valóban van néhány dolog, ami nem minősül közérdekű információnak. Ilyenek például a minősített, vagy pedig a személyes adatok – ezekről bővebben itt lehet olvasni.

Azonban fontos tüzetesen elolvasni az indoklást: előfordul, hogy az adatgazda csak valamilyen kifogást keres arra, hogy kibújjon a válaszadás kötelezettsége alól. Ha ez az eset áll fenn, lehet válaszolni és érvelni amellett, hogy a kért információ igenis közérdekű adatnak minősül.

Mégsem kaptam meg a kért információt.

Ilyen esetben a törvény két lehetőséget ad meg: az egyik a panasztétel az adott intézmény vezetőjénél. Mivel azonban sokszor épp az intézményvezetők utasítására nem adják ki a kért információt, ezzel a lehetőséggel kapcsolatban ne legyünk túlságosan optimisták.

Hatékonyabb panaszt tenni azon a törvényszéken, ahova lakhelyed szerint tartozol. Ezt a válaszadási határidő lejárta után 30 napon belül lehet megtenni, és illetékmentes. A bíró kötelezheti az adatgazdát arra, hogy közzétegye a kért információt.

Sipos Zoltán

Adományozd jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek! Az adatlapon az adószámunk (CUI 33978083) és a bankszámlánk adatait kell feltüntetni, de a legegyeszerűbb, ha a szükséges formanyomtatványokat itt vagy itt letöltöd.

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

Azt is szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek. A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU