Bár az utóbbi három évben 3,5 millió eurót toltak bele az Udvarhelyi Híradó Kft.-be, a lapcsalád folyamatosan anyagi problémákkal küszködik. Úgy tudjuk, a rossz menedzsment mellett a Simicska-Orbán háború is bejátszik.

Papírforma szerint igazán nem panaszkodhat anyagi helyzetére az Udvarhelyi Híradó Kft., mely egy sor újságot ad ki, illetve hírportált üzemeltet Erdélyben.

Többségi tulajdonosa, a Magyar Nemzeten keresztül Simicska Lajoshoz köthető Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány évek óta számottevő pénzt költ erre a vállalkozásra: közhasznúsági jelentései szerint 2011-től 2014 végéig több mint 1 milliárd forinttal (kb. 3,5 millió euró) támogatta ezt a céget abból a pénzből, mely olyan magyarországi, állami tulajdonban levő vállalatoktól érkezett, mint például a Magyar Villamos Művek Zrt., a Paksi Atomerőmű Zrt. vagy a Szerencsejáték Zrt.

Átlátszó Erdély | Infografika

Tavaly újabb 900 ezer euró, de a fizetések késnek

A Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány tavaly 281 millió forintot (mintegy 900 ezer eurót) juttatott az Udvarhelyi Híradó Kft.-nek. A cég ennek ellenére anyagi gondokkal küzd: a cég portfóliójába tartozó lapoknál dolgozó újságírók arra panaszkodnak, hogy már a márciusi fizetést is csak részletekben kapták meg.

A titkárnő, a lapkihordók, az olvasószerkesztő – azok, akiknek egészen alacsony a fizetésük – megkapták a bérüket. A többiek azonban az utóbbi időben kisebb-nagyobb részletekben kapják a fizetésüket” – mondta az Átlátszó Erdélynek egy neve elhallgatását kérő, a lapcsoportnál dolgozó újságíró.

Forrásunk úgy tudja, egy időben az újságírók fizetésére létezett egy külön keret, melyet Budapestről leküldtek. Aztán az erdélyi menedzsment elkezdett ezzel a kerettel variálni, adókat fizet ebből, illetve részben az adminisztratív személyzet fizetését is ebből a pénzből fedezik – azóta folyamatosan csúsznak a bérek. Azonban olyan, hogy a fizetések hónapokig ne legyenek kifizetve, még nem volt, tette hozzá.

Muzeális értékű számítógépek

A miértről nem lehet sokat tudni: egy ideje meg lett szabva, hogy cégen belül kinek milyen kérdéseket tehetnek fel az alkalmazottak – a fizetésekről szóló kérdésekre pedig rendre annyi válasz érkezik, hogy „nincsen pénz”.

A cégben fejlesztések sem történtek évek óta, állítják az újságírók. A Vásárhelyi Hírlap szerkesztőségében nagyrészt ugyanazokon a végtelenül elavult számítógépeken dolgoznak az újságírók, melyekkel 2007-ben az Udvarhelyi Híradó Kft. átvette a napilapot.

A marosvásárhelyi újság a mai napig ugyanabban a Liviu Rebreanu utcai ingatlanban működik, melyet a 2008-as gazdasági válság idején, szükségmegoldásként béreltek.

És bár kezdetben tucatnyi új autót lízingeltek, a részleteket egy idő után már nem fizették, így a lízingcég visszavette a járműveket.

Adóssághegyet görget maga előtt

A pénzügyminisztérium honlapján közzétett adatokból az is kitűnik, a cég évek óta nagy adósságot görget maga előtt: 2013-ban adóssága 800 ezer euróra rúgott, és egyes adótartozások esetében a végrehajtás is megindult.

A folyamatos anyagi gondok nem csak a bőkezű támogatás fényében különösek. Szakmabeliek szerint a cégnek több napilapja – például a Csíki Hírlap vagy az Udvarhelyi Híradó – is „megáll a saját lábán”, tehát elvileg az eladott példányszámból fedezni lehet a kiadás költségeit.

"A menedzsment arra állt be, hogy égi manna a havi támogatás, ésszerűtlenül költekeztek, semmilyen törlesztést nem fizettek. Ha az apanázs megszűnik, a jelenlegi viszonyok mellett oda a cég" – tudtuk meg egy olyan személytől, aki a cég belső ügyeit ismeri.

Simicska „átadta” a lapcsoportot?

Az újságírók szerint a fizetések elakadása az Orbán-Simicska konfliktusra vezethető vissza. Ezt megerősítette egy, a lapcsalád ügyeire jó rálátással bíró forrásunk. Szerinte Simicska Lajos, miután a miniszterelnökkel kirobbant a konfliktus, kvázi „átadta” a határon túli lapcsoport ügyét, az alapító Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-t pedig kivezették az alapítványból.

“Konfliktus nem volt, Simicska «átadta» Orbánnak (nem tudom, hogy személyesen neki-e) az erdélyi lapcsoport-ügyet. Ami pedig a pénzügyi stopot illeti, “meg kellett teremteni annak a biztonságát, hogy az erdélyi lapok támogatására jutó havi támogatást nehogy «lenyúlja» Simicska, ha «megbolondulna»” – így forrásunk, aki szerint az utalások befagyasztása átmeneti.

Forrásunk állítását nem sikerült ellenőriznünk: a civil szervezetek névjegyzékében nincsen változás, ami a kuratóriumi tagokat illeti. Azonban az alapítói jogok átruházásáról a bíróság csak akkor értesül, amikor az alapítvány valamilyen bejelentést tesz.

A váltást valószínűsíti ugyanakkor, hogy a jelenlegi, öttagú kuratóriumból ketten – Gajdics Ottó volt Lánchíd rádiós főszerkesztő és Gyurity Mónika korábbi Hír TV-vezérhelyettes már elhagyták a Simicska-tábort. Így elvben ha a három megmaradt tag – Demeter Szilárd, Nagy Szabolcs valamint a kuratóriumi elnök, dr. Korda Éva Judit – közül valaki átáll, máris megvan az új többség.

Dr. Korda Éva Judit lecsapta a telefont, amikor feltettük az első kérdést. Székely Róbert, az Udvarhelyi Híradó Kft. ügyvezetője szintén nem akarta kommentálni értesülésünket, e-mailben feltett kérdéseinkre nem válaszolt.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Azt szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek.

Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU