Két éve azzal a céllal indult az Átlátszó Erdély, hogy az erdélyi magyar sajtóban is meghonosítjuk a közérdekű adatokon alapuló újságírást. Nagyon sokat kísérleteztünk, tanultunk ezalatt a két év alatt. Most elérkeztünk oda, hogy a megszerzett tudást át szeretnénk adni a fiatal újságíró-nemzedéknek.

2017 tavaszán 3 hónapos gyakornoki programot indítunk, ahol a pályakezdő újságírókat szeretnénk megtanítani a tényfeltárás alapjaira – az adatigénylések megfogalmazásától az adatokkal való munkáig, azoknak a megjelenítéséig vagy akár a különféle adatbázisokban való keresésig.

Lesz szó még az újságírás etikai és jogi kérdéseiről, interjúkészítésről, valamint arról, hogy a megszerzett információkat hogyan lehet cikké gyúrni. A képzés során a gyakornokot segítjük első nagyobb anyaga elkészítésében, amelyet aztán publikálunk is.

A cél

Hosszú távon egy olyan új újságíró-generáció kinevelése, mely napi szinten használja a tényfeltárás technikáit, nagy témáknak fut neki, mélyre ás, és amely számára a politikusok nyilatkozata pusztán csak kiindulópont, semmiképpen nem cél. Ezáltal egy kicsinek tűnő, de szerintünk nagyon fontos lépést tennénk egy átlátható és korrekt társadalom felé.

Ha neked is fontos az, hogy felnőjön egy új tényfeltáró újságíró-nemzedék, számítunk az adományodra!

Hogyan nézne ki ez a gyakornoki program?

Terveink szerint 2017 márciusától egy fiatal újságíróval foglalkoznánk 3 hónapig. A program hetente körülbelül 8-10 órányi munkát jelentene – így a gyakornoknak sem az egyetemet, sem pedig a munkahelyi teendőit nem kellene hanyagolnia.

A program elején néhány napot a tényfeltáró újságírásba való bevezetésre szánunk majd, ezután a gyakornokok elkezdenek saját témájukkal foglalkozni, az Átlátszó Erdély szerkesztőjének az irányításával. A program végén publikáljuk a gyakornok elkészült anyagát.

A program részleteit, valamint a jelentkezési feltételeket 2017 februárjában tesszük közzé.

Most arra szeretnénk kérni, hogy támogasd ezt a kezdeményezést.

Mennyibe kerülne mindez?

A program legnagyobb kiadási tétele a gyakornok ösztöndíja, illetve a vele foglalkozó szerkesztő honoráriuma lenne, adókkal együtt. Szeretnénk még egy kisebb keretet útiköltségre is, hogy a gyakornok terepmunkáját fedezni tudjuk, és – ideális esetben – a crowdfunding kampány költségeit is jó lenne fedezni.

Összességében 1000 euróra (kb. 4500 lej, 314 ezer forint) lenne szükségünk (költségvetés itt).

Ezer euró nem kevés, de nem is elérhetetlenül sok: mintegy 200 adományozó kell 5 eurót, vagyis kb. 22 lejt (ez három-négy sör ára) vagy 1500 forintot utaljon, és persze nagyobb adományok esetén a célt hamarabb elérjük. Bármennyit is utalsz, az segít a projekt megvalósításában.

Mi történik, ha nem jön össze a pénz?

Miért is ne jönne össze 1000 euró egy ilyen projektre? Amúgy az összegyűlt pénztől függetlenül elindítjuk a gyakornoki programot. Ha kevesebb pénz gyűl össze, akkor azon leszünk, hogy alacsonyabb keretből is meg tudjuk ezt csinálni. Azonban mindenképpen azt szeretnénk, ha támogatnál minket.

Hogyan támogathatom a projektet?

Az adományokat 2016. december 15.-től 2017. február 15.-ig várjuk. Ha a banki átutalást választhatod, akkor ezekre az adatokra lesz szükséged:

Lejes (RON) számla:

Asociaţia "Atlatszo Erdely Egyesulet"
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

Euró (EUR) számla:

Asociaţia "Atlatszo Erdely Egyesulet"
RO28OTPV200000913457EU01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

Amerikai dollár (USD) számla:

Asociaţia "Atlatszo Erdely Egyesulet"
RO85OTPV200000913457US01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

A megjegyzés rovatba írd be: gyakornoki program. PayPalon is küldhetsz nekünk támogatást a projektre (ott is van megjegyzés rovat, használd!): azonosítónk atlatszoerdely@gmail.com. (A PayPal doboz az oldal tetején, jobb oldalon vagy katt ide.)

Ezt a programot nem támogatnám, az Átlátszó Erdély-projektet viszont igen. Mit tegyek?

A linkekre kattintva előfizethetsz havi 5, 10 vagy 20 euróval az Átlátszó Erdélyre, illetve felajánlhatod a jövedelemadód 2%-át nekünk. Ha vállalkozásod van, akkor a profitadó egy részét civil szervezeteknek lehet adományozni – ezt szintén megköszönnénk.

Ha most nem támogatnál, azonban a jövőben úgy gondolod, számíthatunk a segítségedre, akkor írj egy e-mailt az erdely@atlatszo.ro vagy atlatszoerdely@gmail.com címekre, hogy felvegyünk a támogatói címlistánkra.