Kihirdette az Investigative Journalism for the EU első pályázati fordulójának az eredményeit. Az Átlátszó és Átlátszó Erdély közös projektje a 12 nyertes projekt között van.

Több mint 60 csapat pályázott arra a felhívásra, melyet a tényfeltáró újságírást támogatni hivatott IJ4EU alap hirdetett meg 2018 első felében. A beadott pályázatok összértéke több mint 3 millió euróra rúgott. Az alap 12 pályázat számára összesen 315 ezer eurót ítélt meg, áll az alap által ma kiadott közleményben.

Az alapot az Európai Bizottság támogatásával az European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) és az International Press Institute (IPI) hozta létre nemrég azzal a céllal, hogy ösztönözzék a tényfeltáró újságírást az Európai Unióban.

Az indulás egyik alapfeltétele a határokon átnyúló együttműködés volt. A korrupció, fehérgalléros bűnözés, emberjogi visszaélések és környezeti katasztrófák ritkán veszik figyelembe az országhatárokat – ezeket a sztorikat csak úgy lehet felgöngyölíteni, ha a különböző országokban élő újságírók együtt dolgoznak.

„Sok kiváló pályázatot kaptunk, nehéz döntés volt ezeknek csak egy részét támogatni. Reméljük, ezzel új korszak nyílik az együttműködésen alapuló újságírásban” – nyilatkozott Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztője, aki a független zsűrit vezette.

A zsűri tagjai: Cecilia Anesi – alapító, Investigative Reporting Project Italy (Olaszország); David Boardman – dékán, Klein College of Media and Communication, Temple University (Egyesült Államok); Pavla Holcová – alapító, Czech Centre for Investigative Journalism (Csehország); valamint Christian Jensen – főszerkesztő, Politiken (Dánia).

A nyertes csapatok, valamint a megítélt támogatások (a leírások azért hiányosak helyenként, mert a csapatok a nem mindig kívántak részleteket publikálni a folyamatban levő projektjeikről):

– A Baltic Center for Investigative Journalism (Re:Baltica) által vezetett csapat – 26 ezer EUR;

– A Small Stream Media (Hollandia) “Lost in Europe” projektje 10 ezer menekült gyermek eltűnését dokumentálja – 35 ezer EUR;

– Ciprusi és görögországi gyermekek bántalmazásáról szóló projekt – 28 ezer EUR;

– Klímaváltozás tagadása az EU-ban – 32 ezer EUR;

VSquare és Fundacja Reporterów – 11 ezer EUR

Danwatch és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – 41 ezer EUR

Rise Project (Románia) és Bivol (Bulgaria) a romániai és bulgáriai szervezett bűnözés közötti kapcsolatokról szóló projektje – 38 ezer EUR

– Korrupció rákos megbetegedések kezelése során közép- és kelet-európai országokban – 6 ezer EUR

Forbidden Stories és OCCRP – 29 ezer EUR

– EU-pénzekkel kapcsolatos visszaéléseket feltáró, hattagú újságíró-csapat – 15 ezer EUR

– The Invisible Border projekt – 35 ezer EUR

– Átlátszó (Magyarország) és Átlátszó Erdély (Románia) magyarországi közpénzekről szóló projekttel – 19 ezer EUR.

A nyertesek az anyagokat 2018 végéig fogják publikálni.