Több hazai szerkesztőséggel együtt keressük a jó gyakorlatokat, de dokumentáljuk azt is, ha a kedvezményezettek az uniós polgárok pénzéből lopnak.

Helyi sajtókiadványok legnagyobb hazai hálózata, a PressHub.ro ad teret a Freedom House România legújabb kezdeményezésének. Cohesion Booster In Romania – Closer To Citizens címen olyan átfogó és jól strukturált pályázatot támogat az Európai Bizottság DG Regio Főigazgatósága, amely az európai kohéziós politika romániai gyakorlatba ültetéséről tájékoztatja az olvasókat.

Az ország különböző pontjain dolgozó újságírók virtuális szerkesztőségbe tömörülve tárják fel, hogyan működik itthon az Európai Unió kohéziós politikája: kik és mire költik az EU egyik legnagyobb költségvetési tételét, a kohéziós alapokat. Ennek mérlegét a projektben dolgozó újságírók több mint száz riportban, interjúban és tényfeltáró cikkben vonják meg.

„Az uniós alapok gyakran a fejlődés motorjai olyan országban, amely csak óriási beruházások révén tudja csökkenteni lemaradását a nyugat-európai országokhoz képest. Újságírókként azonban hozzászoktunk, hogy az érme mindkét oldalát megnézzük. Így jártuk el a korábbi projektben, így járunk el most is: keressük a jó gyakorlatokat, de dokumentáljuk az uniós polgárok pénzéből történt lopást is.

Bemutatjuk azokat a közintézményeket és cégeket, amelyek európai támogatással olyan beruházásokat hoztak létre, amelyek javítottak a közösségek életén, és hozzáadott értéket hoztak a gazdaságba. Ott pedig, ahol annak nyomát látjuk, hogy elpazarolták vagy éppen elsikkasztották az uniós alapokat, addig ásunk le, amíg megkapjuk a valódi haszonélvezőket”

– nyilatkozta a projektről Cristian Pantazi, a G4Media főszerkesztője.

„Az uniós alapokból finanszírozott pályázatok többsége vidéki beruházás, és legtöbbször kampányízű nyilatkozatokból értesülünk róluk. A helyi sajtónak ritkán van erőforrása feltenni az egyszerű kérdéseket: A közösség valós igényére válaszol az illető beruházás? Átlátható és indokolt módon költötték el az uniós finanszírozást? Melyek a rendszerszintű problémák, és hogyan javíthatók a játékszabályok? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Freedom House projektjének keretében” – vázolta a főbb irányokat Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély főszerkesztője.

Az újságírók konferencián ültetik egy asztalhoz a közintézmények vezetőit és a beruházások kedvezményezettjeit, hogy megvitassák, hogyan költötték el a kohéziós alapokat, és ezek milyen valós változásokat idéztek elő az ország valamennyi régiójában.

Mi több, az újságírók külön képzésben részesülnek arról, hogyan kaphatnak információkat a közintézményektől az uniós alapok elköltésének módjáról.

Az erről készült cikkeket a virtuális szerkesztőség a PressHub.ro honlapon publikálja, valamint a partnerkiadványok felületén. A projektben együttműködő partnerek:

G4Media.ro a Group 4 Media Freedom and Democracy Egyesület által kiadott független híroldal, amely tényfeltárásokat, elemzéseket és híreket publikál. A 2018-ban alapított G4Media.ro gyorsan hiteles és releváns információforrássá vált a hazai médiatérben.

A Viața Liberă a legnagyobb galaci napilap, amely 1989 óta megszakítás nélkül jelenik meg.

Az Átlátszó Erdély az egyetlen erdélyi magyar tényfeltáró kiadvány. Kolozsvári központtal működik, de valamennyi erdélyi magyart potenciális olvasójának tekinti.

A Ziarul de Iași a moldvai Jászvásár piacvezető lapja. Online változata a leglátogatottabb helyi kiadványnak számít a SATI nyilvántartása szerint.

A PressHubot a Freedom House România hozta létre a helyi és országos kiadványok minőségi anyagainak népszerűsítésére. Tagjainak egyaránt fontos a közszolgálat és a kiválóság a hazai sajtóban.

A PressHub partnerkiadványai: Express de Banat (Krassó-Szörény, Temes), Mesagerul de Sibiu (Szeben), Monitorul de Cluj (Kolozs), Alba24.ro (Fehér, Kolozs, Hunyad, Máramaros, Szeben, Temes), Gazeta de Dimineață (Hunyad), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (országos), Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihar), eBihoreanul (Bihar), Átlátszó Erdély (Hargita, Kovászna, Kolozs, Bihar, Szatmár, Maros), Revista 22, Zi de Zi (Maros), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Temes, Arad, Krassó-Szörény), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro (Krassó-Szörény), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est (Tulcsa, Konstanca), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihar), Transilvania Reporter (Beszterce-Naszód, Kolozs, Bihar, Szatmár, Máramaros, Szilágy), Știri de Transilvania, Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galac), Ziarul de Iași, Reporter Iași (Iași) és Vrancea24 (Vrancea).

A nyitókép alkotója: Gerd Altmann. A kép forrása: Pixabay.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép