Engedd szabadon a fantáziád, és gondolkozz a témán, amelyen dolgozni szeretnél. A témajavaslatod egy önéletrajzzal együtt 2017. március 25-ig várjuk.

Olvasóink adományai révén február 15-ig mintegy 800 euró gyűlt össze a tavaly decemberben meghirdetett gyakornoki programunkra, így kezdődhet a banzáj: lehet jelentkezni gyakornoknak az Átlátszó Erdélyhez.

Alább igyekszünk minden felmerülő kérdésre válaszolni. Amennyiben további kérdéseid lennének, írj az erdely@atlatszo.ro e-mail címre.

Szeretnék az Átlátszó Erdély gyakornoka lenni. Mit kell tennem?

Egy önéletrajzzal (egy ilyen Europass CV tökéletes), valamint egy, 1-2 oldalas témajavaslattal jelentkezhetsz az erdely@atlatszo.ro e-mail címen 2017. március 25-ig.

Témajavaslat: mi is az?

A program lényege, hogy a saját témádon dolgozz az Átlátszó Erdély szerkesztőjének felügyelete alatt. Azt szeretnénk, ha már a jelentkezés pillanatában lenne valamilyen elképzelésed arról, hogy minek és hogyan fognál hozzá.

Hogyan válasszak témát?

Olyan témákra gondolj elsősorban, melyekről az erdélyi magyar sajtóban kevés vagy egyáltalán semmilyen anyag nem jelent meg. Engedd szabadon a fantáziád, de vigyázz arra, hogy érdekeljen is a téma: elvégre három hónapig fogsz dolgozni rajta.

Fontos, hogy konkrét elképzelésed is legyen arról, milyen lépésekkel lehet feldolgozni – egy izgalmas ötlet semmit nem ér, ha nem lehet megcsinálni.

Mondjuk környezetszennyezésről szeretnék írni. Ehhez mit szóltok?

Ezzel az a baj, hogy túlságosan tág. Próbáld szűkíteni és kézzelfoghatóbbá tenni, például:

  • kik egy térség vizeinek a legnagyobb szennyezői,

  • miért éri meg nekik jobban szennyezni, mint víztisztító berendezést felszerelni,

  • és mit tesz (vagy nem tesz) a vízügyi hatóság annak érdekében, hogy a víz szennyezettségének a mértéke csökkenjen?

Keress rá a témádra, olvasd el a törvényeket, gondolkozz azon, hogy mi a hipotézised, amiből kiindulsz, és hogyan tudnád azt igazolni? Gondolkozz el azon, hogy kik a legfontosabb szereplők, és ki a felelős az adott helyzetért? Miért fontos a téma, hogyan érinti az átlagember mindennapjait? Mindezt írd le a témajavaslatban.

Meddig lehet elküldeni a jelentkezést?

A pályázatokat március 25-ig várjuk, ezután március végéig e-mailben megkeressük azokat, akikkel interjúzni szeretnénk. Ehhez nem szükséges Kolozsvárra utazni, Skype-on megoldható.

Nem élek Kolozsváron: ez probléma?

Nem, távmunkában lehet dolgozni.

Mennyit tart, és mennyi munkát jelent számomra ez a gyakornoki program?

A gyakornoki program ideális esetben április elején kezdődik, 3 hónapig tart, és hetente összesen körülbelül 8-10 óra munkát jelent majd. Az időbeosztás azonban rugalmas, akkor dolgozol, amikor ráérsz.

Fizetnek is a munkámért?

Igen, az elkészült cikk publikálása után a gyakornok munkáját bruttó 330 eurónak megfelelő lejjel honoráljuk. Amennyiben terepmunkára kerül sor, az útiköltségeket is álljuk, és adatbázisokhoz is adunk hozzáférést.

Milyen felszerelésre lenne szükségem?

A munkához számítógép (vagy laptop), fényképezőgép és diktafon szükséges. Diktafont és fényképezőgépet az Átlátszó Erdély tud biztosítani.

Elismerik kötelező egyetemi gyakorlatként ezt a gyakornoki programot?

Ezt nem tudjuk, de amennyiben felmerül ilyen igény, igyekszünk ennek utána járni.

Hány gyakornokot vesznek fel?

Jelenleg egy gyakornoki hely lenne, azonban igyekszünk minden igazán jó pályázóval valamilyen módon foglalkozni.

Van-e lehetőség arra, hogy a gyakornoki program lejárta után után az Átlátszó Erdély foglalkoztasson?

Igen, de ez elsősorban a munkádtól függ.

Ha szeretnél Erdély első tényfeltáró műhelyében gyakornokoskodni, várjuk az önéletrajzod és a témajavaslatod az erdely@atlatszo.ro e-mail címre 2017. március 25-ig!