A tavalyi év legütősebb jogérvényesítései közé került az RMDSZ gazdálkodásának átláthatóbbá tételéért indított kampányunk.


Az Átlátszó Erdély egyike azon civil szervezeteknek, melyeket díjazott tegnap a Centrul de resurse pentru participare publică (CeRe). A civil részvételi díjra az RMDSZ által kezelt közpénzek elköltésének átláthatóvá tételéért indított kampányunkkal pályáztunk – ezzel nyertük meg a „Transparenţa nu este în minoritate” (egyszerre jelentheti azt, hogy a transzparencia nincsen kisebbségben, illetve hogy kisebbségben nincsen transzparencia) nevű díjat.
A díjátadón elmondtuk, munkánk igazából csak most, az ítélet jogerőre emelkedése után kezdődik: célunk az, hogy tájékoztassuk az erdélyi magyar közösséget, mire költi az RMDSZ a közösség számára kiutalt pénzeket.
Azt szeretnénk, ha a közérdekű adatok használata – adatigénylések benyújtása és az arra kapott válaszok – a jövőben annyira széleskörűvé válna, hogy el is vesztené a hírértékét. Jó lenne, ha ezért nem járna díj, hanem ez az állampolgárok és a hatóságok közötti kommunikáció egyik formájává válna.

Győzött a nyilvánosság! Az RMDSZ-t közérdekű adatok kiadására kötelezték

A gálaest moderátora Mircea Toma volt
A gálaest moderátora Mircea Toma volt

A díjra összesen 36 kampányt neveztek, ezek közül tíz nyert a zsűri döntése alapján, további három kampány pedig különdíjat kapott. A nyertesek listájából az derül ki,

a zsűri kifejezetten díjazta azokat a helyi csoportokat,

amelyek helyi problémákat igyekeztek megoldani, de ugyanolyan elismerésben részesítette azokat is, akik helytől függetlenül bárki számára fontos kérdésben indítottak országos kampányt.
Nem is gondolnánk, hányféle hatóságot és döntéshozót kellett megmozgatnia és a maga pártjára állítania a bukaresti HaicuBicla egyesületnek, hogy egy pár méteres kis gyaloghidat építhessen a Herăstrău tó egyik csücskébe, hogy ne csapja agyon a közeli vasúti hídon az áram azokat, akik egyszerűen csak meg szeretnék kerülni a fővárosi tavat.
Vagy mekkora küzdelmet folytat egy iași-i háromgyerekes anyuka, aki miután gyerekeivel hét évig élt fenyegetve egy tömegszálláson, most kevésbé szerencsés szomszédainak segít kikerülni onnan.
Az összefogás ereje volt az idei gála kulcsszava, nem véletlenül díjazták azokat a călărași-i tanulókat, akik saját diákegyesületet alapítottak, és kiharcolták, hogy

az önkormányzat tartsa be a törvényt,

és fedezze a buszbérletek árának felét a város összes tanulója számára. Radócban különböző területeken aktív önkéntesek fogtak össze, hogy ingyen megcsinálják a városháza honlapját és egy olyan városi applikációt, amelyben a lakosok jelezni tudják a hatóságoknak a helyi gondokat, a turisták pedig a látnivalókról, eseményekről értesülnek.
Hajszállal győzte meg a médiahatóság tagjait a SAMAS egyesület, hogy a kisbabák szoptatására való felhívás nagyon is közhasznú információ, és országos csatornákon, akár focimecccsek előtt is érdemes futtatni a hirdetést arról, mennyire jót tesz a babáknak az anyatej életüknek legalább az első hat hónapjában.

A 2018-as Gala Premiilor Participării Publice díjazottjai
A 2018-as Gala Premiilor Participării Publice díjazottjai

Országos kampánnyal érte el a WWF is, hogy Romániában most már tilos vadállatokat felléptetni cirkuszi számokban.
Nagyon kemény kampányokat folytatnak helyi zöld csoportok nagy és tőkeerős cégek ellen, és ezek még korántsem lefutott ügyek.

A szebeni horgászokat sorra pattintották le

a helyi és országos hatóságok, amikor mindenféle eszközzel jelezték, mekkora környezetpusztítást okoznak a törpe vízerőművek építése a hegyi folyókon, patakokon. Ezért elmentek egészen Brüsszelig, az Európai Bizottság pedig 2015-ben kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen. A hazai törvényhozás két évvel később szigorította a víz törvényét, így már a vízerőművek építését tervezőknek sem éri meg kiszárítani a hegyi patakok medrét.
A Zsil völgye viszont továbbra is veszélyben van: Călin Dejeu és barátai hiába tudták bizonyítani a bíróságon, hogy a Hidroelectrica törvénytelenül építkezik a nemzeti parkban (33 km hosszan akarja betemetni a folyót, és 90 százalékkal csökkenteni a hozamát a mederben), az energetikai cég az építkezést jogerősen megtiltó bírósági döntés ellenére időnként folytatja a munkálatokat. Dejeu kampányának köszönhetően viszont 30 ezer ember lesi, mikor és hogyan tudja a törvény és az ítélet betartatására szorítani a hatóságokat.


Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU