Egyedül az olvasói adományok révén dolgozhatunk újságíróként mindenféle befolyástól mentesen. Csakis így lehet elérni azt, hogy ne a donorok, hanem az olvasóink fele tartozzunk elszámolással.

Nem kis fába vágtuk a fejszénket, amikor 2015 januárjában elindítottuk az Átlátszó Erdélyt: célunk az, hogy elsősorban az olvasóink adományaira támaszkodva egy kis, tényfeltáró újságírásra szakosodott műhelyt hozzunk létre.

Azóta publikáltuk a Neptun-sztorit, cikksorozatban foglalkoztunk az RMDSZ-elnök sajtósa, Debreczeni Hajnalka titokzatos rádiós állásával, megírtuk mivel vádolják Borboly Csabát, volt anyagunk az Igazi Csíki Sör tulajdonosi hátteréről, legutóbb pedig annak jártunk utána, hogy miért tehetetlenek a hatóságok, ha az Azomureş szennyezéséről van szó.

És nem állunk meg itt: hosszú a témalistánk.

A kezdettől fogva kaptunk kisebb-nagyobb adományokat tőletek, köszönjük. Egy kis animációt is készítettünk, hogy elmagyarázzuk, miért más az Átlátszó Erdély, és miért érdemes minket havonta egy kisebb vagy nagyobb összeggel támogatni.


De miért is fontos az, hogy honnan van a pénz?

Azért tartjuk kulcsfontosságúnak a finanszírozás kérdését, mert jelenleg az erdélyi magyar (és nem csak) sajtóban gyakorlatilag nem létezik olyan donor, melynek ne lennének tartalomra vonatkozó feltételei. Másképp fogalmazva: itt hatványozottan érvényes az „akinél a pénz, annak szól a muzsika” elve, az eredményt pedig mindannyian láthatjuk.

Egyedül az olvasói adományok révén dolgozhatunk újságíróként mindenféle befolyástól mentesen. Csakis így lehet elérni azt, hogy ne a donorok, hanem az olvasóink fele tartozzunk elszámolással.

Kik vagyunk? Itt olvashatsz rólunk:
Gebasz a Tündérkertben. Indul az erdélyi tényfeltáró blog
We are launching the investigative journalism blog of Transylvania

Mihez kezdtek majd a pénzzel?

Az adományokkal úgy igyekszünk gazdálkodni, hogy a lehető legkevesebb menjen el adminisztrációra, működéssel kapcsolatos költségekre és a lehető legtöbb pénz jusson újságírásra. Amennyiben tehetjük, minden forrást produkciós költségekre (például kiszállásra, cikkdíjra, adatbázisokra, dokumentumokra, jogászokra stb.) valamint felszerelésre költünk.

Mennyi pénzre lenne szükségetek a működéshez?

Nincs az a pénz, amit ne tudnánk elkölteni. De a viccet félretéve: havonta nagyjából 1000 eurónak megfelelő lejből már biztosítva lenne a stabil működés és rendszeres frissülés. Középtávú célunk, hogy egy 3-5, teljes munkaidőben nekünk dolgozó, főleg újságírókból álló csapatot fenn tudjunk tartani. Ehhez számításaink szerint nagyjából havi 2500-3000 euró lesz szükséges.

Nyilvánosan elszámoltok majd a pénzzel?

Igen. Minden év végén részletes beszámolót teszünk közzé arról, hogy adott évben milyen forrásból mennyi pénzt kaptunk, és azt konkrétan mire költöttük el. Részletesen bemutatjuk azt is, hogy melyek voltak a legfontosabb témák, melyeket az adományokból feltártunk.

Mekkora összeget adományozzak?

Bármilyen nagy, vagy akármilyen kicsi összegnek nagyon örülünk. A legjobb az lenne, ha egyszeri utalás helyett talán kisebb összeggel, de havonta tudnánk a támogatásodra számítani: így tervezni tudnánk a költségvetésünket.

Hogyan támogathatom az Átlátszó Erdélyt?

A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon vagy katt ide) illetve közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Nincsen PayPal felhasználóm. Nem túl bonyolult készíteni egyet?
PayPal felhasználót nagyon egyszerű készíteni – ha vásároltál már interneten, akkor nagyjából ugyanazokat az adatokat kell megadni. Azonban egy bankkártyára is szükséged lesz ahhoz, hogy a bankszámládról utalni tudjál.
Biztonságos a PayPal?

Ez az eszköz a világ legelterjedtebb és legbiztonságosabb fizetési módja, 230 millió felhasználóval 203 országban.

Mégsem szeretnék PayPal-lel bajlódni. Más megoldás nincs?

Ebben az esetben kérjük az adományt egyenesen a bankszámlánkra utalni.

Névtelenül szeretnék adományozni. Ez lehetséges?

Igen, sőt: a magánszemély-támogatóink neveit minden esetben bizalmasan kezeljük.

Nem pénzzel, hanem valamilyen más módon szeretnélek támogatni titeket. Ez hogyan lehetséges?
Ezt is megköszönjük. A felajánlással keress meg az erdely@atlatszo.ro e-mail címen.

*****

Támogatási lehetőségek

Támogatás banki átutalással

Támogatásokat az Asociaţia “Átlátszó Erdély Egyesület” bankszámlája fogad, az alábbi számlákon:

Lejes (RON) számla:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU

Euró (EUR) számla:

RO28OTPV200000913457EU01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU

Amerikai dollár (USD) számla:

RO85OTPV200000913457US01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU

*****

Rendszeres támogatás bankkártyával vagy PayPallal
Ha van bankkártyád, akkor egyszeri regisztrációval lehetőséged van havi rendszeres támogatást nyújtani a projektnek a PayPalon keresztül. Ehhez keresd a “No PayPal account? Pay using your credit or debit card” feliratot. Persze, ha van már PayPalod, akkor erre nincs is szükség, a PayPaloddal is tudsz fizetni.
Havi 5 eurós támogatáshoz kattints ide.
Havi 10 eurós támogatáshoz kattints ide.
Havi 20 eurós támogatáshoz kattints ide.

PayPal azonosítónk egyébként: atlatszoerdely@gmail.com

*****

Egyszeri vagy rendszeres támogatás bankkártyával (regisztráció nélkül) vagy PayPallal

Ha van bankkártyád, akkor külön regisztráció nélkül is lehetőséged van egyszeri tetszőleges összegű vagy havi rendszeres támogatást nyújtani a projektnek a PayPalon keresztül.

Ehhez kattints ide, írd be az összeget, és ha ezt havonta, rendszeresen akarod nekünk nyújtani, akkor jelöld be a pipát a “Make This Recurring (Monthly)” dobozban. Ha a bankkártyáddal akarsz fizetni, akkor keresd az oldalon a bankkártya logók felett a Don’t have a PayPal account? Use your credit card or bank account (where available).Continuefeliratot, és oda kattintva regisztráció nélkül tudsz is nekünk utalni.
Természetesen, ha van PayPal fiókod, akkor is élhetsz az egyszeri támogatás lehetőségével, kattints ide bátran.
Köszönjük!