Az Átlátszó Erdély az OCCRP tagjává vált 2018 novemberétől.

Ebben a hónapban írtuk alá azt a társulási szerződést, amelynek révén az Átlátszó Erdély Egyesület az OCCRP hálózat tagjává vált. Az Organized Crime and Corruption Reporting Project 2006-ban a balkáni térségből indult, ma már egész Kelet-Európát, a volt szovjet tagköztársaságokat, néhány afrikai és latin-amerikai országot lefedő hálózat, amelynek tagja több mint 40, tényfeltárással foglalkozó civil szervezet, illetve néhány nagyobb sajtókiadvány.
Magyarországról az Átlátszó valamint a Direkt36, Romániából pedig a Rise Project tagjai az OCCRP-nek.
Az OCCRP célja felgöngyölíteni és a nyilvánosság elé tárni a határokon átívelő szervezett bűnözéshez kapcsolódó és korrupciós sztorikat, kivette a részét a Panama Papers és a Paradise Papers néven elhíresült szivárogtatások feldolgozásából és az azerbajdzsáni pénzmosoda feltárásából.
Nemcsak képzéseket, online felületet és több évtizedes tapasztalattal bíró szerkesztőket biztosít, hanem a kelet-európai sajtóban egyedi technikai hátteret is, amelyet bármelyik tagszervezete igénybe vehet: biztonságos kommunikációs csatornákat, védett tárhelyet az érzékeny információkhoz, adatvizualizációs eszközöket, olyan technikai személyzetet és állandóan fejlesztett szoftvereket, akik és amelyek körülményesen olvasható vagy például csak képként létező dokumentumokból gyorsan kereshető adatbázist varázsolnak.
Az OCCRP világnézetileg függetlennek vallja magát, célja megmutatni az embereknek, hogyan működik a korrupció az ő országukban és kormányukban, és ellenőrzött, megbízható információkat nyújtani a fake news, propaganda és információs hadviselés korában. Azt vallja, a szervezett bűnözés és a korrupció hosszú távú ellenszere a nyilvánosság.
A szervezet székhelye Szarajevóban van, de riporterei és szerkesztői a térség tucatnyi országában élnek. Cikkeik elkészítésekor rendszeresen együttműködnek más országok tényfeltáró újságíróival felhasználva egymás információit, helyismeretét, kapcsolatrendszerét. Ennek a hálózatnak váltunk most tagjává, igyekszünk tanulni és élni az OCCRP biztosította eszközökkel és perspektívákkal.
Címlapkép: az OCCRP és a Forbidden Stories projektje a meggyilkol máltai újságírónő, Daphne Caruana Galizia munkájának a folytatására. A projektről itt lehet bővebben olvasni.