Lendületesen és furcsa románsággal terjeszkedik a Greenlight „pályázatokat” futtató magyarországi cég.

Középgyenge Acer laptop vagy 450 lejes okostelefon 88 lejért nem olyan rossz üzlet. Ha megkapjuk. De lottószelvényként kicsit drága. Főleg ha azt hisszük, olyan iPhone X-re, iPad-re vagy tízezer dollárra fizettünk be vele, amelynek videóját „utánfutóban” néztük meg. Olcsó trükkökkel népszerűsíti Greenlight „pályázatait” a magyarországi Xpertstudio Kft Romániában is. Mutatjuk, hogyan.

Erőteljes, erdélyi magyarokat is megcélzó reklámkampánya hatására tavasszal írtuk meg, hogy jó eséllyel átverés az a Greenlight néven futtatott „pályázat”, amely 6350 forint pályázatfeldolgozási díjért ingyen laptopot, okostelefont és más számítástechnikai cikkeket, illetve szolgáltatásokat ígért.

Mivel épp akkor kényszerült a fél ország otthoni munkavégzésre, illetve otthoni tanulásra, többen is jó ajánlatnak tarthatták ezt a „pályázatot”. Az idézőjelet az indokolja, hogy a kiírásból hiányzanak a klasszikus pályázatok ismérvei. Nem tudni, ki finanszírozza az eszköztámogatást, és nem nyilvánosak az elbírálás kritériumai.

A magyar nyelvű honlap információiból az áll össze, hogy a pályázat célja kiosztani a rendelkezésre álló eszközöket, amelyeket a pályáztató cég felajánlásokból kap, illetve „jelentősen kedvezőbb áron” szerez be. A pályázatokat negyedévente bírálják el, de nem egyértelmű és nyilvános kritériumok szerint, hanem egymással összehasonlítva.

A feltételek leírása két üzleti szempontot említ. Előnyt élveznek azok, akik nagy látogatottságú honlapokat akarnak létrehozni, illetve akikkel a lebonyolító Xpertstudio Kft szívesen együttműködne a jövőben.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Itt, a Feltételek menüpontban jelenik meg, hogy természetesen nem minden pályázó kap eszközt vagy szolgáltatást, és ahogy egyre többen jelentkeznek, azaz fokozódik a verseny, úgy növekszik az elutasítottak száma is.

Ha egy üzlet beindul

Pályázni bárki pályázhat: természetes személy, cég, civil szervezet, önkormányzat. Ez a változatosság visszaköszön a 2019-es pályázatok nyertesei között is. Múlt héten még csak az ő listájukat láttuk a pályáztató honlapján, ezen a héten fedeztük fel az elmúlt három negyedév kedvezményezettjeinek listáját. Ami feltűnő, hogy míg a tavalyi első három negyedévben összesen 337 nyertest hirdettek, addig az utolsó negyedévben már 328 személy szerepel a kedvezményezettek listáján.

Az idei első negyedévben már 567 pályázót támogattak. Úgy tűnik, működött a tavasszal Romániára is célzott reklámkampány, ugyanis feltűnt néhány erdélyi is a kedvezményezettek listáján. A második negyedévi listán pedig még több erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és délvidéki kedvezményezett szerepel az összesen 640 nyertes között.

A Prémium pályázatok sajnos éppen elfogytak. Pedig aki korábban tízezer, aktuálisan 38 100 forintot befizet, az mindenképp kap egy asztali számítógépet, honlapot és Google Ads reklámkampányt, áll a Greenlight honlapján.

A román változat szegényesebb, de annál szórakoztatóbb

Nemrég vettük észre, hogy a Greenlight „pályázatot” futtató Xpertstudio Kft idegen nyelvű honlapokat is létrehozott „pályázatainak” népszerűsítésére. Nemzetközi nyilvántartások szerint a greenlightpalyazatok.hu domént 2018-ban jegyeztette be az Xpertstudio, míg az angol, román, lengyel és spanyol nyelvű weboldalait nemrég, 2020 májusában, illetve júniusában.

A román változaton a nagy betűmérettel hirdetett Granturi Greenlight 1000 USD fölött, a menüsorban két furcsaság tűnik fel. Az egyik a nem túl értelmes Selecta forma, amelyről gyorsan kiderül, hogy a pályázati űrlapra visz. (Két rubrikát kell kitölteni: az egyikben a pályázó mutatkozik be, a másikban azt mutatja be, mire kell neki az illető eszköz.)

A másik furcsaság az utánfutót jelentő Remorcă gomb, amely a megpályázható eszközöket reklámozó videóhoz görgeti le az oldalt. A megfejtést az angol változat árulja el: igen, ez a Trailer.

A román honlapon csak eszközökre lehet pályázni, honlapokhoz kötődő szolgáltatásokra nem. Az egyenként 88 lejért megpályázható eszközökről kicsivel többet lehet megtudni, mint a magyar honlapon. A magyar változaton azt találtuk, hogy legfeljebb 150 000 forint (mintegy kétezer lej) piaci értékű Asus laptophoz lehet hozzájutni, a román változat Acer Aspire 3 típusú laptopokat kínál. Ez a típus felszereltségtől függően 1700 – 2800 lejbe kerül a legnagyobb hazai webáruházban.

Azaz még a legdrágább altípus is bő 300 dollárral olcsóbb, mint a pályázat reklámozott, ezer dolláros értéke.

A kínált telefon sem a videóban hirdetett iPhone X, hanem egy 450 lejes (110 dolláros) Ulefone Note 7P. Ne számítsunk iPadre sem, ha tabletre pályázunk: 520 lejtől kapható Kindle Fire az ajánlat a 88 lejes pályázatfeldolgozási tarifáért.

Ahogy az alaplapról meg tudtuk becsülni, az asztali számítógép értéke se éri el az ezer dollárt, sőt. Valahol 300 euró körül mozoghatott újonnan, de ilyen régi specifikációkkal már nem nagyon lehet kapni kereskedelmi forgalomban. A specifikációkból legalább megtudtuk, hogy a gép optikai egysége több mint 24 DVD-égetőből áll (unitate optică: 24 x mai multe arzătoare DVD). A számítógépet reklámozó fotók Exif-infója szerint a képeket 2015-ben készítették.

Rejtett őszinteség

Ahogy a magyar változatban, úgy a román oldalon is a Feltételek menüpont a legőszintébb. Még úgy is, hogy az ide vezető linket sikerült a láblécbe elrejteni. Ez a rész árulja el, hogy „Mivel ez egy pályázat, vagyis verseny az erőforrásainkért, ezért elkerülhetetlen, hogy a pályázók jó része nem fog támogatást kapni!” Mindenki önkéntesen és a maga felelősségére pályázik.

És itt derül ki, hogy kategóriánként legtöbb 3-9 pályázót támogatnak összesen ezer dollárral. Vagyis az ezer dolláros finanszírozási keretet elosztják a nyertes pályázók között, a támogatást pedig elektronikusan utalják. Így érthető, miért 100-300 dolláros termékekre lehet „pályázni”. Az nem derül ki, mi garantálja, hogy a támogatást a pályázó valóban ezekre is költi. Ilyen kitétel egyáltalán nem szerepel a feltételek között, a nyertes pályázó pedig nem terméket vagy utalványt kap, hanem pénzt.

Ha jól értjük a feltételeket, ez az egész a gyakorlatban úgy működik, hogy sokan befizetnek egy szerényebb összeget (Romániából 88 lejt), jóval kevesebb szerencsés pedig majd visszakapja ennek a 4,5 – 14-szeresét, szintén pénzben. Ha a rendszer bevételi oldalán nincs más, akkor ez piramisjáték – eszköztámogatási szövegbe csomagolva.

Ezt a pályázók nem mondhatják ki, a pályázati feltételek ugyanis tiltják más pályázók és a pályázatkezelő személyes adatainak nyilvánosságra hozatalát, rágalmazását, fenyegetését vagy zaklatását. Maga a befizetendő összeg pedig nem akkora, hogy elvesztése tömeges feljelentést váltana ki.

A pályázatkezelő jelentős szankciót sem helyez kilátásba, ha egy pályázó megnevezi, diszkriminálja, fenyegeti vagy rágalmazza őt vagy más pályázókat. A feltételek között mindössze az áll, hogy ilyen esetben az illető pályázatait, e-maileit előzetes figyelmeztetés és válasz nélkül kizárják, illetve törlik.

Nem piramisjáték, hanem marketing

A látványos reklámok és a rejtegetett információk ellentmondanak egymásnak. Hogy jobban megértsük a cég üzleti modelljét, egy sor kérdéssel fordultunk a Greenlight pályázatokat kezelő Xpertstudio Kft ügyvezető igazgatójához. Varsányi Gergely tömör válaszaiból az derül ki, hogy a román és a többi idegennyelvű honlapot kísérleti jelleggel és igényfelmérés céljával működtetik. A rajtuk megjelenő szövegeket szakfordító és robot egyaránt fordította. Ezeken a honlapokon keresztül elenyésző számú pályázat érkezett eddig, és nem vezetnek statisztikát róla.

A magyar főoldalon elhelyezett számláló ugyan nem pontos, de viszonyítási alapként használható, válaszolta Varsányi arra a kérdésünkre, hány pályázat érkezett eddig. A számláló alapján eddig 7036 pályázatból 2326-ot ítéltek támogathatónak. A beküldött pályázatok nagy része semmilyen formában nem támogatható, vagy más módon nem feleltek meg a követelményeknek, írta az ügyvezető igazgató.

A cég bevételeinek forrása és megoszlása nem tartozik ránk, üzleti titok – válaszolta Varsányi. Azt firtató kérdésünkre, hogy a pályázatkezelői díjak képezik-e a cég egyedüli bevételét,  nemmel válaszolt. Annyit árult el, hogy bevételeiket „több havi átalánydíjas partnerünk, több száz éves átalánydíjas partnerünk, Adsense honlapok, egyedi megbízásos fejlesztések és üzemeltetések teszik ki”.

Nem a feldolgozási díjakból finanszírozzák a pályázati eszközöket, ezért „üzleti modellünk inkább egy marketing megoldás, nem pedig szerencsejáték, sem nem piramisjáték” – írta az ügyvezető igazgató.

Kétségtelen, hogy mindenki a maga felelősségére pályázik. Ha eszköztámogatást nem is nyer, gazdagabb lesz egy tapasztalattal és Varsányi Another World című lemezével, amely „elektronikus tánczenei dallamokkal idézi meg az ember életét átszövő sorsfordító életérzést és egy új világ születését”.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép