Dr. Lányi Szabolcs, a Sapientia professor emeritusa irányította cég adja bérbe azt a PCR gépet, amellyel a csíkszeredai kórház teszteli a gyaníthatóan koronavírus-fertőzötteket.

Dr. Lányi Szabolcs érdekeltségébe tartozó magáncégtől béreli a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház azt a felszerelést, amellyel a koronavírus-teszteket végzik.

Dr. Lányi Szabolcs nyugalmazott professzor Hargita Megye Tanácsának képviselője a kórház vezetőtanácsában, és váltig erősíti, hogy ez a vezetőtanácsi pozíció nem összeférhetetlen az említett üzleti kapcsolattal.

A molekuláris biológiai laboratórium március 26-án kezdett el működni. A projekt résztvevőit hosszasan méltató sajtóközleményben a felszerelésekről diszkréten csak annyit említenek, hogy „a vizsgálathoz szükséges gépet bérli a kórház”.

„– Ahogy sok minden más a kórházban, úgy ez a labor is összefogás eredménye, a kórház, a megyei tanács, a Sapientia és dr. Lányi Szabolcs professzor közös munkájának gyümölcse. A tesztek elvégzésének lehetősége segít a koronavírus-járvánnyal való megküzdésben – mutatott rá dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

– A kitartó, kemény munka meghozta az eredményét: ma sikerült elvégezni az első koronavírusteszteket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban együttműködve a Sapientia egyetemmel és egy kutató csoporttal. Gratulálok a kórház munkaközösségének, hatalmas eredmény! Így nem kell 7-10 napot várni az eredményekre. Azért dolgozunk, hogy minél könnyebben átvészelhessük a járványt megyénkben – nyilatkozta a tesztek kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.”

A közleményből kimaradt, hogy a műszerek és a bútorzat nagy része – egyebek között a Real Time PCR gép – a Corax Bioner CEU SA tulajdona, és mindezt havi 7412 lej plusz ÁFA áron adja bérbe a kórháznak.

A bérleti szerződés a 2020. április 1-e és december 31-e közötti időszakra szól, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tájékoztatása szerint (a kórház részletes válaszai kérdéseinkre itt olvashatóak). Szintén a cég adja a műszereket kezelő személyzetet, azonban ők a kórház alkalmazásában állnak.

Dr. Lányi Szabolcs, Sapientia-EMTE Biomérnöki Tanszékének társult egyetemi professzora. Fotó: sapientia.ro
Dr. Lányi Szabolcs, Sapientia-EMTE Biomérnöki Tanszékének társult egyetemi professzora. Fotó: sapientia.ro

EU-támogatásokból lehetne venni felszerelést

Az, hogy a kórház bérli ezt a berendezést, azért nem ideális megoldás, mert április vége óta európai uniós támogatásokból rendelkezésre áll egy összesen 350 millió eurós keret a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges kórházi felszerelések megvásárlására. A kórházak ilyen célú beruházásait utólag is megtérítik.

Tehát ha a kórház megvásárolta volna a teszteléshez szükséges felszerelést, akkor a költségeket ebből az uniós alapból megtérítették volna, és így végső soron a megyei tanács, illetve alintézménye, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház anyagi megterhelés nélkül felszerelhette volna a saját laborját, amit hosszú távon is lehetne használni. A műszerek bérleti díját azonban ismereteink szerint nem lehet elszámolni.

Hogyan áll össze a Caola szappan egykori gyártója és Verestóy off-shore cége?

A csíkszeredai biotechnológiai kutatólaboratóriumot működtető Corax Bioner CEU SA egyébként eléggé szokatlan tulajdonosi struktúrával rendelkezik (cégkivonat itt). A céget 2006-ban jegyezték be Csíkszeredában, kezdetben tulajdonosai a magyarországi biotechnológiai cég, a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt. valamint egy Ciprusban bejegyzett off-shore, a Comaford Ltd.

Ez utóbbi cég Verstóy Attila néhai szenátor tulajdona, aki egy elegáns monacói, Földközi-tengerre néző társasházat adott meg saját címeként (Princesse Grace sugárút 31. szám). Arról nem rendelkezünk adattal, hogy a szenátor elhunyta után (2018) ki lett az új tulajdonos.

Ebben a kezdeti időszakban dr. Lányi Szabolcs a tulajdonosok meghatalmazottjaként szerepel az iratokban. Ő egyébként a 2000-es évek elején alakuló Sapientia egyetem biomérnöki szakának az alapítója, a Csíkszeredai Kar dékánja volt annak 2001-es alapításától három éven át.

Megkeresésünkre dr. Lányi Szabolcs készségesen válaszolt az összes kérdésünkre: kiderült, a magyarországi cég valójában a kommunizmus idején ismert Caola szappan gyártója, és Verestóy Attila szenátor hozta Romániába azzal a céllal, hogy biotechnológiai ipart telepítenek Csíkszeredába. A befektetők azonban később távoztak, a cég pedig csődközeli állapotba került.

A Lányi által alapított Sapientia Siculorum Alapítvány 2011-ben vette át a cég többségi részvénycsomagját (66 százalék), ekkortól a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt. és a Comaford Ltd. 18,6 és 14,6 százalékkal rendelkeznek.

A Corax Bioner CEU SA 2018-ban három alkalmazottal rendelkezett, 40 ezer eurónyi üzleti forgalmat bonyolított, miközben 432 ezer euró saját tőkéje van és 1 millió euró adósságot görget maga előtt évről évre.

Biotechnológiai kutatóintézet EU-támogatásokból

A Corax Bioner CEU SA biotechnológiai kutatóintézetét összesen több mint 1 millió eurónyi EU-forrásból sikerült megvalósítani. A szóban forgó Real Time PCR gép és egy sor más, a kórháznak bérbe adott műszer és felszerelés is pályázati úton került a cég tulajdonába, tudtuk meg Lányitól.

Bár több tucat doktorandusz folytatott értékes tudományos kutatásokat ebben a laboratóriumban, üzleti megrendelések hiányában jelenleg zárva van a létesítmény. A kórházzal kötött szerződés sem jelent a cég számára számottevő bevételt.

Felvetettük Lányi Szabolcsnak, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel miért nem bocsátotta ingyen a kórház rendelkezésére ezeket a felszereléseket. A professzor szerint ez azért nem volt járható út, mert az EU-támogatás egyik feltétele volt az, hogy a cégnek egy bizonyos ideig bevétele legyen.

„Minimális bérleti díjat kérünk, a műszerek amortizációja teszi ki a bérleti díj nagy részét” – magyarázta. Azt nem tudta megmondani, hogy mikor és mennyiért vásárolták ezt a PCR gépet.

Azt Lányi is elismerte, hogy megérné a kórház számára saját felszerelést vásárolni.

„Ma ez a laboratórium a minimum, amivel koronavírus-teszteket lehet végezni. Egy helyiségben működik, noha ideális esetben 3-4 szobára lenne szükség ahhoz, hogy az alkalmazottak kényelmesen tudjanak dolgozni” – mondta.

Lányi szerint ez a bérleti szerződés, valamint az ő vezetőtanácsi tagsága nem jelent összeférhetetlenséget, ugyanis ő a Corax Bioner CEU SA-nak nem alkalmazottja, neki magának nem származik jövedelme sem az alapítványból, sem pedig a haszna ebből az üzletből, ezek számára nem jövedelemforrások.

„Én a szellemi vezetője vagyok a csíkszeredai biomérnöki tanszéknek és az alapítványnak” – nyilatkozta. Az alapítványok országos nyilvántartása szerint jelenleg is Lányi Szabolcs a cég többségét birtokló Sapientia Siculorum Alapítványnak.

Nyitóképen: Albert Beáta professzor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház molekuláris biológiai laboratóriumának a vezetője. A háttérben balra látható a polimeráz-láncreakció alapú teszthez használt Real Time PCR eszköz. Fotó: Hargita Népe