Erdélyi magyarokat is megcéloznak egy olyan „pályázattal”, amely digitális eszközökre ígér vissza nem térítendő támogatást.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Március 31-én, vagyis ma éjfélkor jár le az a pályázat, amely ingyen iPhone-okat, laptopokat és weboldalakat ígér mindenkinek, aki veszi a fáradságot és azokat megpályázza.

Bár nem hinnénk, hogy olvasóink bedőlnek a nagy értékű elektronikai cikkeket ígérő oldalnak, jó lenne, ha a hiszékenyebb rokonokat azért figyelmeztetnék: ne töltsék ki a pályzati űrlapot, és ami a legfontosabb, ne utalják a 6350 forintos „pályázatfeldolgozási díjat”.

A „Külhoni magyarok támogatása” című hirdetés néhány napja jött velünk szembe Facebookon, azonnal fel is iratkoztunk a hírlevélre, mely naponta kétszer bőséges (bár hosszú és zagyva) információkkal lát el a pályzati lehetőségekről.

Sokan lecserélnék most régi eszközüket

Ennek az első pillantásra remek lehetőségnek azért is valószínű, hogy többen bedőlnek, mert a koronavírus miatt otthonról dolgozik és tanul, aki ezt megteheti. Az online ügyintézés, távmunka néhány hét alatt jelentősen felértékelődött.

Ennek megfelelően a digitális kapcsolattartást lehetővé tevő eszközök – számítógép, laptop, okostelefon vagy akár weboldal – nagyon sok ember számára létfontosságúvá váltak.

Az eddig hanyagolt, sokszor régi eszközök lecserélését senki nem szeretné halogatni, ugyanakkor egy jó ajánlatot senki nem hagyna ki. Nem csoda, hogy a hiszékeny felhasználókat megpróbálják csőbe húzni.

Március 19-én iratkoztunk fel a hírlevélre, azóta egész szép gyűjteményünk lett
Március 19-én iratkoztunk fel a hírlevélre, azóta egész szép gyűjteményünk lett

A rendszer a következőképpen működik: a greenlightpalyazatok.hu oldalra kattintó felhasználók – miután végignéztek egy látványos, „100% nem visszatérítendő támogatás/300 ezer forint eszköztámogatás/ingyen iPhone/mindenkit támogatunk” feliratokkal futó animációt, megnézik, mit szeretnének megpályázni a kínálatból.

A választék iPhone-októl Amazon Fire tableteken, asztali számítógépeken, laptopokon keresztül a honlapkészítésig terjed. (Viszonyításként: magyarországi webshopokban az új iPhone-ok ára százezer forinttól 1,2 millió forintig terjed.)

A felhasználónak, miután kiválasztotta az őt érdeklő eszközt vagy szolgáltatást, online felületen be kell mutatkoznia, illetve be kell mutassa a megvalósítani kívánt projektet.

„A pályázók jó része nem fog támogatást kapni!”

A formanyomtatványt beküldve a felhasználót egy webshopba irányítja a rendszer, ahol a „pályázatfeldolgozási díjat” kell kifizetnie, amire azért van szükség, hogy „a komolytalan pályázatokat kiküszöböljék”.

A pályázat feltételeiből kiderül, hogy tulajdonképpen nem is nyer mindenki: kiírásonként 99 pályázó támogatását tervezik. Aki figyelmesen elolvassa a hosszú szöveget, talál néhány igen őszinte, bár nem túl helyes mondatot:

„Mivel ez egy pályázat, vagyis verseny az erőforrásainkért ezért elkerülhetetlen hogy a pályázók jó része nem fog támogatást kapni! A pályázatok benyújtása önkéntes, a pályázati elutasításra vonatkozó döntés mérlegelése és felelősége a pályázót terheli! (…) Azok akik nem lettek kedvezményezettek, a döntésről értesítést nem küldünk, sem elutasítással kapcsolatos pályázati értékelést nem küldünk!

A pályázati döntés ellen a pályázó részéről jogorvoslati kérelem benyújtásának helye nincs.

(…) A pályázatunk alapvetően nem szociális pályázat, ezért az elbíráló elsősorban azt mérlegeli, hogy a megítélésre kerülő támogatás milyen gazdasági, vagy társadalmi haszonnal bír és mennyiben segíti a pályázó pályázati adatlapon részletezett szándékait, céljait. (…) Ezért ha a pályázó rászorul az adott nyereményre – támogatásra, akkor ne a rászorultsági faktor erősítésével próbáljon minket meggyőzni!

„Sorsfordító életérzés tánczenei dallamokkal”

Aki sok pénzt szeretne veszíteni, az kipróbálhatja a „prémium pályázat” lehetőségét. Ez 38 ezer forint fejében „pályázat nélkül mindenre feljogosít”.

Következő lépésben az oldal fizetési felületén bankkártyával lehet fizetni. Az ár ellentételezése a pályázatot meghirdető cég tulajdonosának, Varsányi Gergelynek az Another World című lemeze, mely „elektronikus tánczenei dallamokkal idézi meg az ember életét átszövő sorsfordító életérzést és egy új világ születését”.

Akinek kérdése van, az telefonon akár fel is hívhatja a pályáztatót – a hívás persze emeltdíjas.

Amúgy a „pályázat” mögött a Veszprém megyei Hajmáskérre bejegyzett kis cég, az Xpertstudio Média- Informatika Kft. áll, mely az Opten.hu adatai szerint Varsányi Gergely érdekeltsége.

Ebben a hajmáskéri sarokházban van az Xpertstudio Média- Informatika Kft. székhelye
Ebben a hajmáskéri sarokházban van az Xpertstudio Média- Informatika Kft. székhelye

A cég 2014-ben alakult, világháló portál-szolgáltatással és internetes kiskereskedelemmel foglalkozik. A 2018-as évet 10,8 millió forint (30 ezer euró) üzleti forgalommal és 5,5 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta.

E-mailben megkerestük Varsányit egy sor kérdéssel, azonban a céginformációk között megadott e-mail cím nem működik. Ezután az oldalon megadott kapcsolat-lehetőséggel is próbálkoztunk – amennyiben befutnak a válaszok, cikkünket frissítjük.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép