A laborban is megdöbbentek a Szatmárnémeti melletti Unicarm-gyárból származó szennyvíz elemzésekor. A román hatóságok szerint véletlenről van szó, a vetési polgármester szerint a szennyezés nem folyik az orra alatt, ezért nem zavaró.

Adományozd a jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek!

17517_2szazalek_AE v3

Van úgy, hogy a GPS túlságosan pontosan visz rá a megadott címre: ez akkor jut eszembe, amikor a felnyíló sorompón két élőállat-szállító kamion között behajtok a vetési húsfeldolgozó kapuján, és a visszapillantó tükörben meglátom az utánam rohanó portást.
„Eltévedtem, meg szeretnék fordulni” – szólok vissza, de rögtön megbánom, hogy leengedtem az ablakot: hányinger környékez az üzem területén terjengő szagtól, mely a disznóürülék, ammónia, romlott hús és sok más szerves hulladék nehezen leírható elegye.
Nem véletlenül kerültem a Szatmárnémetitől 11 kilométerre fekvő, mintegy 5 ezer lakosú község melletti húsfeldolgozó udvarára: a telep kapujában tart sajtótájékoztatót Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa. A téma az üzem szennyvízelvezető csövénél vett vízminták mérési eredményeinek az ismertetése.
 

Fehér színű szennyvíz ömlik a Szamosba a vetési húsfeldolgozótól nem messze. Fotó: Móricz Csaba
Fehér színű szennyvíz ömlik a Szamosba a vetési húsfeldolgozótól nem messze. Fotó: Móricz Csaba

Zsír, szar lebeg a vízen

Baranyi 2016 szeptemberétől kutatja, hogy honnan jön a Tiszán egy ideje szabad szemmel is tapasztalható, a vízben lebegő ürülékből és zsírból álló szennyezés? Kiderült, a Tisza minősége közvetlenül azután romlik látványosan, hogy a Szamos Vásárosnaménynál beleömlik.
Így került a képbe a magyar-román határtól mintegy két kilométerre, közvetlenül a Szamos partján fekvő vetési húsfeldolgozó. A politikus által két hete közzétett videón jól látszik, amint az üzemből a szennyvízelvezető csövön keresztül előbb egy fehéres, valószínűleg vegyszeres folyadék távozik, később büdös, barnás színű, valószínűleg vérrel kevert vizet pumpálnak a folyóba.
 

Nem túl rendezett az Unicarm-üzem udvara. Jól látszanak a szilárd hulladékból álló kupacok. Fotó: Móricz Csaba
Nem túl rendezett az Unicarm-üzem udvara. Jól látszanak a szilárd hulladékból álló kupacok. Fotó: Móricz Csaba

 
A méretes, Szamos fele tartó acélcsövet nem nehéz megtalálni az üzem háta mögött: a tulajdonosok azzal sem törődtek, hogy azt valahogy elrejtsék. A töltésről jól láthatóak az üzem udvarán levő ülepítőtartályok, melyekben azonban a szennyvíz helyett szilárd anyag – csontliszt, vagy valamilyen törmelék – tornyosul. Az ülepítő mellett egy nagy trágyadomb is látható.
 
Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

 
A területen mintegy húsz éve kezdtek el építkezni, kezdetben itt csak egy vágóhíd volt – tudjuk meg a körénk gyűlő lakóktól.

A bűz hullámokban érkezik

A húsfeldolgozó hatalmas csarnokai a vetési szegénytelep minden szegletéből látszanak: egyes házak pár méterre állnak a csarnokok kék színű fémlemezeitől. Azonban a lakók nem a kilátásra vagy az üzemből folyamatosan hallatszó fehér zajra panaszkodnak. A bűz hullámokban érkezik, kora reggel és délután, amikor a szennyvizet kiengedik, akkor a legrosszabb – mondják.
Megtudjuk, egy időben a szennyvizet nem is a Szamosba engedték bele: egy, közvetlenül a kerítés mellett levő árokba folyt, ahol meggyűlt – az üzem néha exkavátorokkal kotorta ki a felgyűlt szennyet. A munkagépek azonban még véletlenül sem az üzem, hanem a helyiek földjén haladva dolgoztak, azt a kevés termést is tönkretéve, amit a helyiek learathattak volna.
„A földből is levágtak egy-egy darabot, azóta nem engedjük a gépeket a földünkre” – panaszkodik valaki. A helyiek emlékeznek arra, hogy kezdetben ígéretet kaptak, hogy a húsfeldolgozó megvásárolja az üzem közvetlen közelében levő területeket a házakkal együtt. Erre azóta is várnak.
 

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

Az Unicarm a legnagyobb munkaadó

Hiába teszik szóvá az utcán terjengő bűzt, nem kérdés, kinek az oldalára áll a polgármesteri hivatal akkor, amikor egy 650 millió lejes (142 millió euró) éves forgalmat bonyolító, Vetésen mintegy 2200 embert foglalkoztató vállalatról van szó.
Az Átlátszó Erdély megkeresésére Ilyés Gyula vetési polgármester nem tudta megmondani, hogy mennyi jövedelme származik az általa vezetett önkormányzatnak az Unicarm által fizetett adókból, azonban jelezte, a húsfeldolgozó messze a legnagyobb munkaadó a településen, a nagy gépkocsipark, épületek, alkalmazottak után befizetett adók tetemes összeget tesznek ki.

Cigánytelep, mindegy, ők is emberek

Ami a Szamosba folyó szennyvizet illeti, a polgármester szerint neki nem dolga ezzel foglalkozni, az erre vonatkozó kérdéseinkkel forduljunk a szakhatóságokhoz.

„A Szamos vize kimegy innen tőlünk, de mi a községben nem érezzük, nem látjuk. A község messze van a Szamostól, oda nem megy le csak egy-két ember néhanapján pecázni. Nem folyik el az én orrom alatt hogy lássam és zavarjon, ezért nem is követjük mi a vízminőséget, nem a mi feladatunk. Vannak erre szakintézmények, (...) most én mit okoskodjak ebben a témában? (…) nem kommentálhatom azt amit ez a hölgy hozott, hogy ezt hol mérte be és abban mennyi baktérium van. (...)
R.: Az üzem mellett lakik körülbelül 50-60 ember, akik viszont az ön szavazói.
Ó, hagyjuk már az ilyen meséket.
R.: Voltam ott, iszonyatos bűz van.
Én is voltam ott, én heti rendszerességgel végigjárom azokat az embereket, ismerem őket, ott egy ilyen cigánytelep van, most nem az, mindegy, ők is emberek, ott laknak. Hogy kerültek ők oda, ki volt előbb, a cigánytelep vagy a gyár, végül is mindegy, ott laknak emberek, tényleg a levegőben néha nincsen a legjobb illat, de őket ez a vízemisszió direkte nem zavarja, nincsen semmi köze. Megint két dolgot összetársítunk, aminek nincsen köze egymáshoz.
R.: Nagyon panaszkodtak arra, hogy mennyire szennyezett, egy időben magára a földre öntötték ki…
Még egyszer mondom, most már hadd válaszoljon maga egy kérdésre, maga feltette ezeket a kérdéseket a Környezetvédelmi Őrségnek? Megkeresték őket? Ne rajtam induljon el, maga mit akar tőlem megtudni? Azt, hogy én kiállok, és lapátolom a szennyet, hogy igazolom hogy van szennyezés vagy nincs? Ne éntőlem kérdezzék meg már! (…)”

Egyébként a pénteki sajtótájékoztatót megelőzően Ilyés Gyula vetési polgármester felajánlotta, hogy megszervez egy találkozót Baranyi Krisztina és az Unicarm tulajdonosai között. Ez azonban kútba esett, mert – mint a polgármester tájékoztatott – a cég vezetésének álláspontja az, hogy az ők papírjaik rendben vannak, nekik a román hatóságokkal van dolguk, egy magyarországi civil szervezettel nincsen mit tárgyalniuk.
 

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

A víz fertőző, nagyon komoly megbetegedéseket okozhat

Márpedig lenne miről beszélni: a Wessling Hungary akkreditált laboratórium által elvégzett teszt eredményei horrorfilmbe illőek. A víz szerves anyag-tartalmát mutató KOI (kémiai oxigénigény) érték – melynek határértéke tisztított szennyvíz esetén 100 mikrogramm/liter – 3890 mikrogramm/liter.
A minta az extrém magas szervesanyag-tartalom mellett hétszeres határérték-túllépést mutatott ammóniára – ez húgyra és bomló fehérjére utal – de szintén sok volt benne a zsír és a foszfor. A bakterológiai vizsgálat 13 millió telep patogén baktériumot mutatott ki 100 milliliter a vízben – miközben a határérték 200, ezen felül a víz fertőzőnek minősíthető. A talált baktériumok: coliform, fekálcoliform, escherichia koli illetve fekálstreptococus.

„Ezek olyan értékek, hogy maguk a laborosok is megdöbbentek rajta, erről a vízről kijelenthető, hogy maga a fertő. Egyetlen korty, vagy akár az ebben a vízben való fürdés nagyon komoly megbetegedéseket okozhat, tele van patogén, fertőző baktériumokkal” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Baranyi.
A szakpolitikus szerint ezek az értékek nemcsak azt mutatják, hogy tisztítatlanul engedik a Szamos vizébe a szennyvizet. Ha friss fekália kerül a vízbe, nincsenek ilyen magas baktérium-értékek, itt a gyár területén még egy kicsit rothasztják a húsdarálékot, a rothadó húst, illetve a fekáliát.
Baranyi büntető feljelentést készül tenni a román környezetvédelmi őrségnél, illetve az eredményeket az illetékes magyarországi hatóságoknak is eljuttatja.
 

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

A román hatóságok semmiről nem tudnak

A szatmár.ro a szennyezésről szóló első videó közzététele után megkereste a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrséget – a hatóság vezetője, Vasile Fănăţan szerint véletlen balesetről van szó, és kizártnak tartja azt, hogy az Unicarm a Szamost szennyezze.
Vasile Andrieş, a Szatmár Megyei Vízügyi Igazgatóság vezetője a portálnak elmondta, naponta végeznek vízminőségi ellenőrzéseket Vetés és Óvári közelében is, de soha nem tapasztaltak semmilyen rendellenességet. Ezekről az ellenőrzésekről havonta készítenek részletes jelentést, ám ezekben sem volt szükséges jelentős szennyezettségről beszámolniuk.
Megkerestük péntek reggel az Unicarmot is a cég honlapján megadott telefonszámon. Miután jeleztük mi lenne a téma, arra kértek, adjuk meg a telefonszámunkat, és majd visszahívnak. Erre a cikk publikálásáig nem került sor.
Sipos Zoltán

Adományozd a jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek!

17517_2szazalek_AE v3