A tervezett kalandpark 12,8 hektáros területének fele részben fedi a Bodok-Barót Natura 2000 Madárvédelmi területet. A nagyrészt tölgy- és bükkerdő által borított terület fejlesztése az önkormányzat reményei szerint fellendíti a turizmust.

Kalandparkot létesítenének a sepsiszentgyörgyiek egyik kedvelt kirándulóhelyén, a Honvéd-kút környékén. Helyi civilek szerint egy magánbefektetést bújtattak helyi fejlesztési program mögé, ráadásul félő, hogy a projekt károsítja majd a terület élővilágát.

A sepsiszentgyörgyi tanács szeptember 4-ei közgyűlésén vita nélkül jóváhagyta a Honvéd-kút melletti 12,8 hektáros területre tervezett helyi fejlesztési projektet, később azonban kivette a költségvetés-módosításból azt a 132 ezer lejes összeget, amelyet a területrendezésre szánt. (UPDATE 17:00 11.10.2019: a projektre szánt összeg téves volt, ezt kijavítottuk - szerk. megj.)

Az önkormányzat szándékáról valamivel korábban, július 19-én adott hírt a polgármesteri hivatal weboldalán, valamint fizetett hirdetésként helyi napilapokban, és tíz nap állt a rendelkezésére azoknak, akik a tervet véleményezni akarták. 

A hirdetésben a tervet szórakoztató oktatás és sport célú helyi fejlesztési programként mutatták be, de valójában kalandpark létrehozásáról szólt, állítja Toró Attila. 

A Honvéd-kútnál található erdő. Fotó: Toró Attila

Maszatol a helyi tanács

Az aktivista szerint a helyszín megnevezése is megtévesztő volt: a dokumentációból kiderül, hogy nem Sepsiszentgyörgyön, hanem a Honvéd-kút melletti tisztáson és a fölötte lévő erdőben akarják kiépíteni a kalandparkot. Az sem volt világos, hogy a 4,7 millió eurós beruházást az önkormányzat vagy egy magáncég tervezi megvalósítani.

Szeptember 11-én Toró közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz, betekintést kért a projekt dokumentációjába. Válaszában az önkormányzat a weboldalán elérhető dokumentumokra hívta fel a figyelmét.

Csakhogy ez az on-line hozzáférhető dokumentáció csak egy részét tartalmazta az önkormányzati döntést alátámasztó dokumentumoknak, állítja Toró Attila. A közigazgatási panasz benyújtása után már engedélyezte az önkormányzat a teljes dokumentáció személyes áttekintését.

Toró Attila azt szerette volna megtudni a polgármesteri hivataltól, hogy a közmeghallgatás dokumentációjába hogyan került bele a 16 oldalas színes összeállítás. Azóta sem derült ki. 

A tervezett beruházás látványterve

A rozsnyói dinópark tulajdonosa finanszírozná

A rozsnyói parkot is létrehozó HCR SRL beruházása lenne a kalandpark, derült ki később a polgármester sajtónyilatkozatából. A cég Apostu Adrian, Rozorea George és Sárkány Árpád tulajdona, utóbbi egy ismert vadászat-szervező cég, az Abies Hunting SRL tulajdonosa is egyben. A HCR SRL a Brassó melletti Rozsnyón már üzemeltet egy Dinó Park nevű kalandparkot.

A tervezet szerint a kalandpark célja Sepsiszentgyörgy turizmusának fellendítése. 

A családi szórakoztató parkként bemutatott projekt dokumentációjában évi 100 ezer látogatóra számítanak Bukarestből és a Sepsiszentgyörgy 200 kilométeres körzetében levő városokból.

A beruházás kivitelezése 16 hónap, a költségek a következőképpen oszlanának el:

  • 1,8 millió euróba kerülne egy kétszintes, acélszerkezetű, üveghomlokzatú épület repülő mozival, ajándékbolttal, vendéglővel, bárral és minden hasonlóval;
  • az 1 km hosszú bobpálya 1,5 millió euró lenne;
  • a többi beruházás egyenként 500 ezer euró alatti összegekbe kerülne: Guliver city (két méter magas, 3D technológiával kivitelezett híres épületek és műemlékek), víz alatti liftek, de lenne virtuális valóságot szimuláló lift, 3D naprendszer, játszótér, mászófal, vadaspark, szafaribusz, stb.

Bár úgy Sárkány Árpád beruházó, mind Sztakics Éva alpolgármester azt nyilatkozta, hogy a projektet a területen található fák kivágása nélkül meg lehet valósítani, nem lehet nem észrevenni, hogy a látványterveken kevés fa szerepel, és a terület nagy részét épületek fogják befedni.

Aláírásgyűjtés a honvéd-kúti erdőért. Fotók és kollázs: Toró Attila

A kalandpark helyszínét kifogásoló aktivisták ‒ Toró Attila kezdeményezésére ‒ petíciót indítottak azért, hogy felhívják a tanács figyelmét a zöldövezetek és erdők megőrzésének fontosságára. A polgármesteri hivatalnak szánt beadványhoz pénteken még gyűjtik az aláírásokat Sepsiszentgyörgyön.

A projekttel kapcsolatban felmererülő kérdéseinket tegnap elküldtük a polgármesteri hivatalnak, azonban a cikk publikálásáig nem érkezett válasz. Amint a válaszok befutnak, cikkünket frissítjük.